“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”
Somessa julkaistu ultraäänikuva paljastuukin aprillipilaksi, jolla julkaisija on halunnut kauhistuttaa ja huijata someseuraajiaan ja ystäviään. Lasta kipeästi toivovia saattaa lapsitoiveella vitsailu satuttaa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on kipeä kriisi, johon liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, surua ja kateutta.

“Työkaveri laittoi aprillipäivänä vanhan kaksosraskauden ultrakuvan someen tokaisten jotain hups-tyylistä. Joku kommentoi sitten, että eikös tämä olekin vanha kuva. Päivityksestä suivaantuneena lopetin hänen seuraamisensa. Nämä eivät ole vitsailun aiheita.”
“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan, vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry kysyi Instagram-seuraajiltaan näiden kuulemia ja näkemiä loukkaavia lapsiperheellistymiseen liittyviä aprillipiloja. Yllä olevat esimerkit ovat Simpukan saamia vastauksia kysymykseen.
Simpukka ry:n saamissa vastauksissa toistui raskauden huijaaminen sosiaalisessa mediassa raskaustesti- ja ultraäänikuvien avulla. Julkaisuissa oli usein esimerkiksi ultraäänikuva sekä teksti siitä, että kyseiseen perheeseen odotetaan vauvaa. Myöhemmin selvisi, että julkaisun tehnyt oli halunnut huijata someseuraajiaan ja ystäviään eikä raskautta siis oikeasti ollut.
Simpukan someseuraajien mukaan vitsi raskaudesta on mauton ja loukkaava:
“Kaikenlaisia kamalia lisääntymiseen liittyviä piloja on tullut vastaan, mutta syvimmin sattuvat feikit raskausuutiset, missä tunnutaan pilkattavan lapsettomuutta pilan varjolla.”
“Ihan vaan se, että huijataan Instagramissa, että ollaan raskaana. Käy kipeää, kun se on oma toive.”
Toteutumaton lapsitoive satuttaa
Raskausuutisilla pilailu ei naurata tahatonta lapsettomuutta kokevia. Vitsailu lapsen saamisella saattaa nostaa ahdistavia tunteita pintaan.
“Tämän päivän viestintä on nopeaa ja impulsiivista. Joskus äkkiseltään hauskaksi vitsiksi ajateltu letkautus tulee laitettua someen ilman, että sen vaikutuksia viestin vastaanottajalle tulee ajateltua. Joskus voi käydä niin, että tulemme tahattomastikin loukanneeksi toista. Toivoisin, että raskauspilailut olisivat jo mennyttä aikaa ja ymmärrys toteutumattoman lapsitoiveen kipeydestä kokijalleen olisi jo yleisesti tiedostettua”, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio.
Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuna määrän on arvioitu olevan 300 000. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemukseen liittyy paljon vahvoja tunteita kuten surua, pelkoa, kateutta ja jopa vihaa.
Simpukka ehdottaa, että aprillipilaksi valittaisiin aiheeltaan sellainen, joka ei loukkaa vaan joka toisi iloa sekä vitsin esittäjälle että kuulijalle.
Lue myös: Aprillipila raskaudesta loukkaa tahattomasti lapsettomia: “Tuntuu kuin veitsen iskulta vatsaan”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vaikuttaminen, vertaistuki ja edunvalvonta.
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.” Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä. Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 202524.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneet ovat jäämässä täysin yksin - lahjasoluviikko 21.–27.4.20258.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneilla on oikeus saada tukea omaan taustaan liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. Järjestöjen rahoitusleikkausten vuoksi Simpukka ry:n Helminauha-toiminta loppuu vuoden 2025 lopussa. Lahjasoluviikolla 21.–27.4.2025 tarjotaan tiedon lisäksi vertaistukea, koska vain samaa kokeneet tietävät täysin, mistä lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistymisessä on kyse.
Kesälomat jaetaan ensin lapsiperheellisille - perheystävällisyys ei voi rakentua syrjiville käytännöille27.3.2025 12:28:59 EET | Tiedote
Lapsettomat kohtaavat työelämässä syrjintää kesälomien ja työvuorojen suunnittelussa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry toivoo työnantajien huomioivan monenlaiset elämäntilanteet ja muutkin velvoitteet kuin lapset.
Sijaissynnytyksen hinta jopa 200 000 euroa - sijaissynnytysperheet jätetään Suomessa täysin yksin18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan ulkomailla sijaissynnytyksellä lapsen saaneet kohtaavat Suomen viranomaisilta asiatonta kohtelua. Suomeen tarvitaan ei-kaupalliset sijaissynnytykset salliva lainsäädäntö yhdenvertaisen lapsiperheellistymisen mahdollistamiseksi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka: Lapsettomuushoidot kaupan alan TESissä kertovat perhemyönteisyydestä6.3.2025 15:42:22 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista kaupan alan työehtosopimukseen ilahduttavana. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Työnantajan perhemyönteisyys voi vaikuttaa merkittävästi työntekijän hyvinvointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme