Kanta-Hämeen rokotukset eivät kirjaudu oikein – THL:n tilasto MRP-rokotteen kattavuudesta ei vastaa todellisuutta
Oma Häme selvittää, miten rokotetiedot saadaan kirjautumaan oikein valtakunnalliseen tilastoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi keskiviikkona 27.3. valtakunnalliset tiedot lasten rokotuskattavuudesta Suomessa. Tiedotteessa THL nostaa esiin tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotusten (MPR) vähenemisen Kanta-Hämeessä.
THL:n mukaan MPR-rokotteen kattavuus olisi laskenut jyrkimmin Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. THL:n tilastossa kattavuuksia tarkasteltiin vuosina 2017 ja 2022 syntyneiden lasten osalta.
Oma Hämeen perhekeskuspalveluissa rokotekattavuuden laskua ei tunnisteta. Lisäksi on havaittu, etteivät rokotetiedot kirjaudu Kanta-Hämeestä THL:n tilastoraporttiin oikein.
– Kyse on kirjaus- ja tilastointiongelmista, ei MRP-rokotteen ottamisen vähentymisestä. Meillä ei ole neuvoloissa havaintoja siitä, että MRP-rokotteen ottaminen olisi vähentynyt alueellamme, painottaa perhekeskuspalveluiden palvelupäällikkö Heli Haapala.
Oma Hämeessä on selvitetty syytä tilastointiongelmaan erilaisin pistokokein ja tarkastelemalla asiakkaiden tietoja suoraan Lifecare-potilastietojärjestelmästä. Tällöin on havaittu, että joissain tapauksissa potilastietojärjestelmään kirjatut rokotustiedot eivät ole siirtyneet raportointijärjestelmän mukana THL:lle. Samaan aikaan kuitenkin osa potilastiedoista on siirtynyt THL:lle asti.
– Asia on tällä hetkellä Tietoevryllä selvityksessä. Mutta on selvää, etteivät 27. maaliskuuta julkaistut rokotustiedot pidä paikkaansa Kanta-Hämeen osalta, toteaa Haapala.
Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi
Oma Hämeen tietojohtamisen asiantuntijat ovat tutkineet THL:n rokotuskattavuusraportin ja hyvinvointialueen oman tietoaltaan eroja. Asiantuntijoiden mukaan tietoja ei voi suoraan verrata toisiinsa, koska tietojen poimintaehdot ovat erilaisia. Esimerkiksi THL:n tilastoissa voi olla lapsia, jotka ovat saaneet MPR-rokotteen muualla ja muuttaneet sitten Kanta-Hämeen alueelle.
Lisäksi on havaittu, että THL:n ja Oma Hämeen tiedot eroavat esimerkiksi vuonna 2022 syntyneiden lapsien määrässä. Syntyneiden määrää käytetään kattavuuden laskennassa.
THL:n tuoreen tilaston mukaan valtakunnallisesti vain noin 91 prosenttia vuonna 2017 syntyneistä lapsista on saanut tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen (MPR) toisen annoksen. Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa kuusivuotiaille. Kaksi MPR-rokoteannosta saaneita tulisi olla yli 95 prosenttia väestöstä, jotta tuhkarokon tartuntaketjut katkeaisivat ja syntyisi laumasuoja tautia vastaan.
Tuhkarokko on koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja. Se voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa, jolla ei ole sairastetun taudin tai rokotusten antamaa suojaa.
– Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi. Mitä herkemmin tauti tarttuu, sitä suuremman osan väestöstä on oltava rokotettu. Jopa yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heli Haapalaperhekeskuspalveluiden palvelupäällikkö
Puh:050 352 0296heli.haapala@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Palveluverkkomuutosten toimeenpano etenee suunnitellusti Oma Hämeessä8.5.2025 16:32:25 EEST | Tiedote
Lähipalvelumallin kokeilusta Tammelassa on saatu ensimmäisiä havaintoja.
Oma Häme suunnittelee paloasemien ostoa Hämeenlinnan kaupungilta8.5.2025 11:49:54 EEST | Tiedote
Aluehallitus käsittelee asiaa maanantaina 12. toukokuuta.
Aluehallitus hyväksyi ikäihmisten hyvinvointisuunnitelman sekä järjestöyhteistyön asiakirjan5.5.2025 16:31:24 EEST | Uutinen
Kiinteistöjärjestelyt Riihimäen kaupungin kanssa palautettiin valmisteluun.
Oma Häme julkaisi ensimmäisen sosiaalihuollon digipolkunsa – tukee työnhakijoita matkalla kohti työelämää5.5.2025 13:40:11 EEST | Tiedote
Oma Häme on tänään 5. toukokuuta julkaissut uuden, työhön ja koulutukseen suuntaavan digipolun, joka tarjoaa työnhakijoille konkreettista tukea matkalla kohti työllistymistä tai opintoja. Kyseessä on Oma Hämeen ensimmäinen sosiaalihuollon digipolku, ja sen tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden omaehtoista työllistymistä sekä lisätä heidän valmiuksiaan hyödyntää digitaalisia palveluja työnhaussa. Polku kohti aktiivista työnhakua Digipolku tukee asiakkaita löytämään omat motivaation lähteensä ja asettamaan henkilökohtaisia tavoitteita. Asiakas saa viikoittain suunniteltuja ohjeita ja neuvoja, jotka ohjaavat kohti työelämää, koulutusta tai esimerkiksi työkokeilua. Yhteistyö ammattilaisen kanssa jatkuu digipolun aikana, ja asiakas voi viestitellä ohjaajan kanssa turvallisesti palvelun kautta. Digipolun hyödyt asiakkaalle: - Aktivoi ja tukee omatoimisessa työnhaussa - Auttaa rakentamaan selkeän suunnitelman työllistymisen edistämiseksi - Rohkaisee ottamaan vastuuta omasta työllistymispolusta
Asukasvuokrien tarkistusajankohdasta on lähtenyt virheellistä tietoa asiakkaille2.5.2025 12:07:28 EEST | Uutinen
Asukkaiden ei tarvitse tehdä mitään, Oma Häme korjaa asian.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme