Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Suomen kansantalouden ongelmat eivät selity yritysrahoituksen haasteilla – yritysten omissa kasvuhaluissa parantamisen varaa

Jaa

Eurooppalaisiin maihin verrattuna Suomessa on vähiten yritysten kasvua kaventavia rahoitusrajoitteita, käy ilmi tuoreesta Etlan tutkimuksesta. Jos rahoitusrajoitteita on, niitä kohtaavat enemmän nuoremmat, pienemmät, innovatiiviset ja kasvuhakuiset yritykset. Yritysrahoitusjärjestelmän haasteet löytyvät vierasta pääomaa eli velkarahoitusta enemmän oman pääoman ehtoisen rahoituksen puolelta. Suomen vaatimatonta kasvua selittää pikemminkin rahoituksen kysyntä kuin tarjonta. Rahoitusjärjestelmä siis toimii, mutta kasvun tulpaksi muodostuvat yritysten omat vaatimattomat kasvuhalut ja -kyvyt.

Suomen yritysrahoitus on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, ja rahoitukseen liittyviä haasteita esiintyy vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa, toteavat Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Etlan tutkija Ilkka Ylhäinen.
Suomen yritysrahoitus on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, ja rahoitukseen liittyviä haasteita esiintyy vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa, toteavat Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä Etlan tutkija Ilkka Ylhäinen.

Suomen kansantalouden kasvu on ollut vaatimatonta jo yli 15 vuoden ajan. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman raportin Suomen yritysrahoitus eurooppalaisessa vertailussa (Etla Raportti 161) mukaan talouskasvun keskeisin pullonkaula ei löydy ainakaan yritysrahoituksesta. Suomen yritysrahoitus on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, ja rahoitukseen liittyviä haasteita esiintyy vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Vaikka rahoituksen saatavuus voi vaihdella suhdanteiden ja erilaisten kriisien aikana, pitkällä aikavälillä yritysrahoitusjärjestelmä Suomessa toimii hyvin, tutkijat toteavat. Raportti nostaa kuitenkin esiin haasteita erityisesti pienten, nuorten ja kasvuhakuisten innovatiivisten yritysten rahoituksen saannissa. Nämä yritykset kohtaavat muita suuremmalla todennäköisyydellä rahoitusrajoitteita, jotka voivat hidastaa niiden kasvua ja kehitystä.

Oman pääoman ehtoisen rahoituksen haasteet

Nyt julkaistun tutkimuksen yksi keskeinen havainto on, että Suomen yritysrahoituksen suurimmat haasteet liittyvät pikemminkin oman pääoman kuin vieraan pääoman ehtoiseen rahoitukseen. Pankkirahoitus toimii Suomessa pääosin hyvin, mutta oman pääoman ehtoisessa rahoituksessa – sisältäen yrityksen tulorahoituksen sekä vanhojen ja uusien omistajien sijoitukset yrityksen osakepääomaan – nähdään puutteita.

Tämä viittaa siihen, että yritysten kasvua ja kansainvälistymistä tukevia sijoituskanavia tulisi kehittää edelleen, jotta innovatiiviset ja kasvuhakuiset yritykset voisivat hyödyntää potentiaaliaan täysimittaisesti.

Rahoitus terveellä pohjalla

Yritysrahoitusjärjestelmän tehtävänä on erottaa hyvät ja huonot investointikohteet sekä varmistaa, että rahoitus kohdistuu tuottaviin hankkeisiin. On siis terveellistä, etteivät kaikki yritykset automaattisesti saa rahoitusta, vaan rahoitus kohdennetaan kannattaviin ja kasvua tukeviin investointeihin, toteaa hankkeesta vastaava tutkimusneuvonantaja, taloustieteiden tohtori Petri Rouvinen Etlasta.

— Yritysten rahoituksen saatavuus on välttämätön ehto sille, että yritykset voivat tehdä tuottavuuskehityksen edellyttämiä investointeja. Tehokkaasti toimiva yritysrahoitusjärjestelmä vauhdittaa koko Suomen talouskasvua kohdentamalla rahoitusta oikeisiin kohteisiin – valikoiva rahoitus toimii ”luovan tuhon” ja siten kasvun moottorina, Rouvinen korostaa.

Toimiessaan tehokkaasti yritysrahoitusjärjestelmä edesauttaa uusien yritysten markkinoille tuloa, ulkoisesta rahoituksesta riippuvaisten yritysten kasvua ja innovaatioiden syntyä. Samalla rahoituksen ehtyminen ohjaa heikosti tuottavia yrityksiä poistumaan markkinoilta.

”Suomessa mättää yritysten vaatimattomuus kasvu- ja uudistumishaluissa”

Tutkimuksen keskeisenä johtopäätöksenä on, että Suomen makrotaloudelliset ongelmat eivät selity yritysrahoitusmarkkinapuutteilla. Sen sijaan haaste on enemmänkin yritysrahoituksen kysynnässä kuin tarjonnassa, pohtii Etlan Rouvinen.

— Vaikuttaisi siltä, että Suomessa mättää eniten yritysten vaatimattomuus kasvu- ja uudistumishaluissa. Ilmeisesti olemme yleisesti ottaen liikaa mukavuusalueillamme, eikä muutoksiin ole riittäviä keppejä tai porkkanoita. Silloinkaan, kun joku sattuu yrittämään isosti, tuotannontekijä- ja lopputuotosmarkkinat eivät reagoi riittävästi eli kunnolla skaalautuminen ei onnistu, toteaa Etlan Rouvinen.

Etla jatkaa yritysrahoitustutkimusta erityisesti oman pääoman ehtoisen rahoituksen osalta, ja lisää tutkittua tietoa odotetaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavasta jatkoraportista. Etla toteuttaa tutkimushanketta yhdessä Laboren kanssa ja sitä on rahoittanut Suomen Arvopaperimarkkinoiden Edistämissäätiö.

Rouvinen, Petri – Ylhäinen, Ilkka: Suomen yritysrahoitus eurooppalaisessa vertailussa – raha ei ole talouskasvun keskeisin pullonkaula (Etla Raportti 161)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkimusneuvonantaja, taloustieteiden tohtori Petri Rouvinen
Etlan tutkimusneuvonantaja, taloustieteiden tohtori Petri Rouvinen
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Etlan logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye