”Voin kattoo” – Tietyt puhekielen piirteet ovat yleistyneet kaikkialla Suomessa
Tuoreen valtakunnallisen kielitietoisuustutkimuksen perusteella nuoret osaavat havainnoida tarkasti suomen kielen vaihtelua omassa kielenkäytössään. Tietyt puhekielen piirteet, kuten lyhyt infinitiivi (meen pelaa), ovat yleistyneet joka puolella Suomea. Murteet näyttäisivät säilyvän parhaiten pohjoisessa Suomessa.

Tietyt puhekielen piirteet ovat yleistyneet Suomessa murrealueesta riippumatta, osoittaa tuore Tampereen yliopiston tutkimus. Kyselytutkimuksessa lukiolaiset eri puolilta Suomea saivat raportoida, missä määrin he käyttävät erilaisia kielen piirteitä.
Voimakkaimmin suomen kielessä ovat tutkimuksen perusteella yleistyneet ts:n korvautuminen yksinäis-t:llä (ite, kato) ja d:n katoaminen h:n jäljessä (tehä, yheksän). Muita yleistyneitä muotoja olivat muun muassa eA-yhtymän pitkävokaalistuminen (korkee, kauhee), lyhyt infinitiivi (voin hyppää, meen pelaa) sekä tt ts:n vahvan asteen vastineena (mettä, kattoa).
– Jo aiemmin on esitetty, että nämä puhekielen muodot ovat yleistymässä, mutta tutkimuksemme vahvistaa ilmiön. Samalla kysely osoittaa, miten tarkasti nuoret itse havainnoivat kielenkäyttöä ja kielellistä vaihtelua, toteaa akatemiatutkija Olli Kuparinen.
Tutkimuksen perusteella nuoret hyödyntävät eri piirteitä osin myös itseilmaisun välineenä esimerkiksi silloin, kun he haluavat korostaa tiettyä sävyä tai luoda vuorovaikutustilanteessa tietynlaista vaikutelmaa.
– He saattavat omien sanojensa mukaan esimerkiksi hyödyntää ironisesti murremuotoja mie ja sie, Kuparinen kertoo.
Vertaisarvioitu tutkimus on julkaistu Virittäjä-lehdessä.
Murrepiirteitä lainaillaan myös tilapäisesti
Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että tiettyjen puhekielen muotojen, kuten švaavokaalin (halapa, kylymä) ja yleisgeminaation (mittään, kettään) käyttö on vähentynyt ja rajautunut maantieteellisesti. Eniten niitä raportoitiin pohjoisessa Suomessa.
– Toisaalta vastausten ja avointen kommenttien perusteella monia murrepiirteitä, kuten švaavokaalia, käytetään myös tilapäisesti ja läpällä. Tämä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa, suomen kielen professori Johanna Vaattovaara kertoo.
Vielä 1990-luvulla oli nähtävissä, että itämurteille ominainen geminaatio (alkkaa, enemppää) oli yleistyvä piirre. Tuoreen kyselyn mukaan näin ei enää ole.
– Nuoret eivät miellä enää käyttävänsä tätä yhtä vahvasti. Toisaalta mielenkiintoinen, aiempia tutkimushavaintoja myötäilevä tulos oli, että miehet raportoivat käyttävänsä kyseistä muotoa enemmän kuin naiset. Sukupuolittuneisuuden taustalla saattavat olla esimerkiksi kotiseutusuhdetta kuvastavat syyt, Vaattovaara toteaa.
Kyselyssä havaituista kielenkäytön muutoksista huolimatta ei ole mitään merkkejä siitä, että murteet olisivat Suomessa kuolemassa. Vaikka suppealevikkiset murrepiirteet tasoittuvat ja tietyt yleisemmät puhekielen muodot yhä yleistyvät, alueelliset erot ovat edelleen huomattavia.
Vaattovaara ei myöskään ole huolissaan siitä, että suomen kieli rappeutuisi.
– Suomen kielen rappeutumista on pelätty kautta aikojen – Agricolan ajoista alkaen. Kieli kuitenkin vaihtelee ja hiljalleen myös muuttuu luonnostaan. Uudet sukupolvet muokkaavat kieltä. Vain kuollut kieli ei muutu, Vaattovaara toteaa.
Tutkijat keräävät kielikokemuksia
Nyt julkaistu tutkimus on osa Arkisuomien kielitietoisuudet ja muutos -hanketta, jossa suomen kielen tutkijat selvittävät kielen vaihteluun ja muutokseen liittyvää tietoisuutta yhdessä kielenkäyttäjien kanssa.
– Lähtökohtamme on, että kielenkäyttäjät ovat itse oman kielensä asiantuntijoita. Siksi haluamme kuulla heidän näkemyksiään ja rakentaa tutkimusta kansalaistieteellisten periaatteiden eli yhdessä tutkimisen idealle, kertoo Vaattovaara.
Parhaillaan käynnissä on kielikokemusten keruu, johon kuka tahansa kielenkäyttäjä voi osallistua kertomalla oman kielikokemuksensa. Kielikokemuksia voi käydä lukemassa ja jakaa hankkeen verkkosivuilla.
Alkuperäinen artikkeli: Kuparinen, O., & Vaattovaara, J. (2025). Murteesta ja identiteetistä 2020-luvulla: Piirrelähtöiseen itseraportointimenetelmään perustuva kyselytutkimuksen analyysi. Virittäjä, 129(1), 63–90. DOI: 10.23982/vir.148345
Tutustu tutkimusartikkeliin.
Lisätietoja:
Olli Kuparinen, akatemiatutkija, Tampereen yliopisto
olli.kuparinen@tuni.fi
Johanna Vaattovaara, professori, LANGAWARE-tutkimushankkeen johtaja, Tampereen yliopisto
puh. 040 555 1616
johanna.vaattovaara@tuni.fi
LANGAWARE-tutkimushanke:
Arkisuomien kielitietoisuudet ja muutos -tutkimushanke (LANGAWARE) on Koneen Säätiön rahoittama kolmivuotinen tutkimushanke (2023–2025). Siinä tutkijat selvittävät, miten suomea äidinkielenään ja sitä toisena kielenään käyttävät eritaustaiset suomalaiset hahmottavat suomen kielen vaihtelua arjessaan, niin kasvokkaisissa kohtaamissa kuin digitaalisissa ympäristöissä.
Tutkijat kartoittavat kielellisen vaihtelun dynamiikkaa ja kielenmuutoksen suuntia valtakunnallisen kyselyn avulla sekä erilaisin kokeilevin, osallistavin menetelmin. Samalla kehitetään yhdessä kielenkäyttäjien kanssa kansalaistieteellistä kielitietoisuus- ja asennetutkimusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme