CIVIT tekee yhteistyötä DXOMARKin kanssa ainutlaatuisen kuvantamislaboratorion perustamiseksi Tampereen yliopistoon
Tampereen yliopiston Immersiivisten visuaalisten teknologioiden keskus (CIVIT) aloittaa yhteistyön kuvanlaadun arviointiratkaisuja kehittävän, johtavan kansainvälisen DXOMARK-yrityksen kanssa. Yhteistyön myötä Tampereelle perustetaan kuvantamislaboratorio, joka parantaa CIVITin kuvanlaadun testauskykyä ja tukee Pirkanmaan elinvoimaista kuvantamisekosysteemiä. Yhteistyön myötä CIVITin niin kaupallisille kuin akateemisillekin toimijoille tarjoamat tutkimus- ja testauspalvelut laajenevat.

Kuvantamistutkimus on yksi Tampereen yliopiston strategisista painopisteistä
CIVITin yhteistyö DXOMARKin kanssa vahvistaa Tampereen yliopiston asemaa kuvantamistutkimuksen ja -innovaatioiden alalla. Kuvantaminen on Tampereen Kuvantaminen on Tampereen yliopiston strateginen tutkimusalue ja Pirkanmaalla on merkittävä kuvantamisen osaamiskeskittymä.
– Tuore yhteistyö DXOMARKin kanssa on todiste osaamisestamme ja laajentaa hienosti kansainvälistä yhteistyöverkostoamme. Avaus on erittäin tärkeä koko Pirkanmaan kuvantamisekosysteemin tukemiseksi, mutta tietenkin myös yliopistomme strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi, kertoo Tampereen yliopiston vararehtori Jarmo Takala.
Uusi kuvanlaadun arviointijärjestelmä on rahoitettu Suomen kestävän kasvun ohjelmasta Business Finlandin ja EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) kautta.
Yhteistyö vahvistaa Tampereen asemaa kansainvälisesti
Tampereen yliopiston uusi laboratorio, joka sijaitsee Hervannan kampuksella, tukee erilaisten kuvantamisteknologioiden kuten älypuhelinten, valvontajärjestelmien ja vartalo- ja autokameroiden testausta. DXOMARK tarjoaa valmiin ratkaisun, joka yhdistää edistyneen laitteiston, ohjelmiston ja jatkuvan tuen.
Laboratorion perustaminen kertoo Tampereen kuvantamisekosysteemin vahvuudesta ja CIVITin sitoutumisesta kuvantamistutkimuksen edistämiseen. Laboratorio toimii tutkimuksen, testauksen ja uusien protokollien kehittämisen keskuksena, mikä vahvistaa Tampereen asemaa kansainvälisellä kuvantamisinnovaatioalalla.
– Laboratorion perustamisen myötä saamme viimeisintä teknologiaa edustavan infrastruktuurin, jolla pystymme testaamaan ja profiloimaan erilaisia kuvantamisratkaisuja. Yhteistyömme DXOMARKin kanssa varmistaa, että pysymme alan kehityksen eturintamassa. Se myös mahdollistaa opiskelijoidemme osallistumisen huippututkimukseen jo opintojen alkuvaiheista lähtien, sanoo CIVITin johtaja, professori Atanas Gotchev.
Seuraavan sukupolven asiantuntijoiden koulutusta ja vaikuttavaa tutkimusyhteistyötä
CIVIT ja DXOMARK luovat yhdessä ratkaisuja seuraavan sukupolven kuvantamisasiantuntijoiden kouluttamiseen. Yhteistyössä kehitetyt laboratorioharjoitukset tarjoavat opiskelijoille sekä uusinta tietoa että käytännön taitoja. Yhteistyöhön kuuluvat myös harjoittelupaikat ja lopputyöaiheet, jotka varmistavat, että opiskelijoille kertyy käytännön kokemusta.
Koulutuksen ohella yhteistyökumppanit ideoivat uusia tutkimushankkeita luodakseen uusia menetelmiä kuvanlaadun arviointiin ja testaukseen. Tavoitteena on myös hankkia rahoitusta Euroopan unionin tutkimusohjelmista, mikä varmistaisi vankan perustan pitkäaikaiselle yhteistyölle ja innovaatioille.
– Yhteistyö CIVITin kanssa on innostava mahdollisuus tuoda asiantuntemustamme Tampereen vahvaan kuvantamisekosysteemiin. Kumppanuutemme alleviivaa DXOMARKin sitoutumista alan kehittämiseen tarjoamalla ensiluokkaisia kuvantamistyökaluja ja -menetelmiä sekä akateemisiin että kaupallisiin sovelluksiin. Yhdistämällä testausratkaisumme CIVITin huippututkimukseen pyrimme edistämään alan innovaatioita ja tukemaan tulevaisuuden osaajien kehitystä,” sanoo Frédéric Guichard, DXOMARKin toimitus- ja teknologiajohtaja.
Yhteistyö vahvistaa Tampereen asemaa kuvantamisteknologian huippuosaamisen keskuksena. Laboratorio lujittaa paikallisten yritysten ja kansainvälisten asiantuntijoiden välisiä siteitä sekä edistää innovaatioita ja talouskasvua Pirkanmaalla.
Tervetuloa avajaisiin!
Uuden laboratorion avajaisia vietetään Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella (Tietotalo TB109) tiistaina 29.4. klo 13.30 alkaen. Ilmoittaudu mukaan tästä (englanniksi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi RantalaStaff ScientistTampereen yliopisto
Puh:+358503185833jussi.rantala@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme