Tampereen yliopisto

KORJAUS: Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen

Jaa

Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.  

Viisi ihmistä kilistää sinisiä mukia pöydän ääressä.
Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Korjaus 15.4.2024 tiedotteeseen

Tutkimuksen tekoaikana hyvinvointialueet eivät olleet vielä aloittaneet. Mukana olivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit. Aihetta tutkittiin pääkaupunkiseudun perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon vauvaperhepalveluissa.


***

Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi-lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.  

Psykologian alan tutkimus tarkasteli kolmen perinataaliajan vanhemmuusintervention (terapeuttinen vauvaperhetyö, neuvolapsykologin palvelut sekä ohjausta ja lastenhoitoapua yhdistävä käytännön apu) vaikuttavuutta pääkaupunkiseudun perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon vauvaperhepalveluissa. Tutkijat arvioivat, parantavatko interventiot äitien vanhemmuutta ja vähentävätkö ne masennus- ja ahdistusoireita.

Perinataaliaika käsittää koko raskauden ja synnytyksen sekä syntyneen lapsen ensimmäisen elinvuoden.  

Lapsen saaminen on suuri elämänmuutos, joka voi olla myös kuormittava. Jopa 10–15% uusista vanhemmista kärsii merkittävistä masennus- ja ahdistusoireista. Ajanjakso on lapsen varhaisen kehityksen kannalta erityisen tärkeä, sillä vanhemman mielenterveysongelmat voivat vaikeuttaa kiintymyssuhteen luomista lapsen kanssa. Lisäksi voimakas pitkäaikainen stressi raskausaikana saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen. Kansainvälisten tutkimusten mukaan varhainen vanhemmuuden tuki voi tehokkaasti ehkäistä näitä haittoja.  Myös Suomessa on kehitetty monipuolisia varhaisen tuen muotoja osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmiä, mutta niitä ei ole aikaisemmin juurikaan tutkittu.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että etenkin terapeuttinen vauvaperhetyö lisäsi äitien kokemusta paremmasta vastavuoroisesta tunnesuhteesta lapsen kanssa sekä omasta kyvykkyydestä vanhempana. Molemmat tekijät ovat tärkeitä vanhemmuudelle. Myös käytännön apu lisäsi äidin kyvykkyyden tunteita.

Tuloksemme lisäävät näyttöä siitä, että yksilöllisesti räätälöidyt terapeuttiset vanhemmuusinterventiot toimivat hyvin, kun niitä toteuttavat korkeasti koulutetut mielenterveysalan ammattilaiset osana sosiaali- tai terveydenhuollon palvelujärjestelmää, toteaa interventiotutkimuksen päätutkija, nykyinen Tampereen yliopiston vieraileva tutkija Marjo Flykt.

Palvelujen monipuolisuus tärkeää

Vanhemmuuden lisäksi tutkijoita kiinnosti, miten interventiot vaikuttavat äitien ahdistus- ja masennusoireiluun. Kaikki interventiot vähensivät tutkimuksessa äitien masennusoireita. Ahdistusta vähensivät sekä terapeuttinen työ että neuvolapsykologin palvelut.

Tutkimuksen mukaan puolison osallistuminen hoitoon ja pidemmät hoidot lisäsivät interventioiden vaikuttavuutta. Neuvolapsykologien asiakkailla synnytyksen jälkeen alkaneet hoidot olivat tässä tutkimuksessa vaikuttavampia kuin raskausaikaiset.

Äidit saivat interventiotutkimuksessa myös käytännön apua kuten lastenhoitoapua.

– Käytännön apu, erityisesti lastenhoitoapu, on tärkeää äideille, joilla on mielenterveysongelmia, huonosti nukkuvia vauvoja tai riittämättömät tukiverkostot. Matalan kynnyksen interventiona se ei vaadi työntekijältä laajaa mielenterveyskoulutusta. Tuloksemme antavat tukea sille, että käytännön apu voisi olla kustannustehokas tapa parantaa vanhemmuutta ja mielenterveyttä.

Tutkimuksessa oli mukana 263 äitiä, joista 177 osallistui varhaisiin vanhemmuusinterventioihin pääkaupunkiseudulla. Mukana olivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit. Vertailuryhmän muodostivat samojen alueiden äidit, jotka kävivät tavanomaisilla neuvolakäynneillä, mutta eivät saaneet erityisiä vanhemmuuden tukipalveluita.

Raskausaika ja ensimmäiset 12 kuukautta synnytyksen jälkeen ovat herkkiä ajanjaksoja vanhemmuudelle ja ihanteellinen aika toteuttaa vanhemmuusinterventioita, koska tällöin voidaan hoitaa yhtä aikaa sekä vanhempaa että ehkäistä lapsen kehityksen vaikeuksia.

– Työskentely voi olla kustannustehokasta sekä aikuisten ja lasten mielenterveyshoitojen että sosiaalipalveluiden näkökulmasta. Vauvaperheiden palveluita tulisi kehittää monipuolisiksi ympäri Suomea, ja varmistaa nopea hoitoonpääsy. Tuloksemme myös osoittavat, että hoitojen tulisi olla riittävän pitkiä ja koko perheen huomioonottavia, Flykt sanoo

Tutkimus

Flykt, M., Kilpeläinen, M., Kinnunen, S., Salonen, M., Peltonen, K., Isosävi, S., & Lindblom, J. (2025). Effectiveness and treatment moderators of parenting interventions in Finnish perinatal primary care.Infant Mental Health Journal, 1–27.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
PsT, dosentti, yliopistonlehtori Marjo Flykt
marjo.flykt@tuni.fi
marjo.flykt@helsinki.fi
050 301 5679

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye