Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla-tutkimus: Lääkkeiden alennetusta verokannasta tulisi luopua – nykyinen järjestelmä hyödyttää ensisijaisesti ulkomaisia lääkeyrityksiä

Jaa

Apteekkilainsäädäntöä tulisi uudistaa kokonaisuutena yksittäisten muutosten sijasta, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Tänään julkaistussa Etla Muistiossa tutkijat esittävät hallituksen puoliväliriiheen toimenpide-ehdotuksia toimivien apteekkimarkkinoiden edistämiseksi. Tutkijat ehdottavat muun muassa, että lääkkeiden alennetusta arvolisäkannasta luovuttaisiin lääketaksan leikkaamisen sijaan. Lisäksi apteekkitoimiala tulisi siirtää yhteisöverojärjestelmän piiriin, jos apteekkimarkkinoiden määrä- ja sijaintisäätelyä vapautetaan.

Nykyinen liikevaihtoon perustuva apteekkivero ei sovi kilpailulliseen ympäristöön, toteaa Etlan tutkija Jaakko Markkanen.
Nykyinen liikevaihtoon perustuva apteekkivero ei sovi kilpailulliseen ympäristöön, toteaa Etlan tutkija Jaakko Markkanen.

Petteri Orpon hallitusohjelman yhdeksi tavoitteeksi asetettiin lääke- ja apteekkitalouden uudistaminen Suomessa. Tänään julkaistussa Etla-muistiossa ”Toimivat apteekkimarkkinat edellyttävät sääntelyn kokonaisuudistusta” (Etla Muistio 157) tarkastellaan lääkemarkkinoihin kohdistuvien säästöjen vaikutuksia ja esitetään toimenpidesuosituksia. Muistio perustuu aiemmin julkaistuihin akateemisiin tutkimuksiin.

Suomessa apteekkien lääkemyynnin katteita säännellään lääketaksasääntelyllä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lääkevalmisteiden myyntihinnat ja niistä annettavat alennukset ovat säänneltyjä. Julkinen sektori maksaa lääkekorvausjärjestelmän kautta noin 60 prosenttia lääkkeiden vähittäismyynnin lääkemenoista Suomessa. Apteekkien katteet muodostavat merkittävän osan lääkkeiden vähittäishinnasta, minkä vuoksi lääketaksan leikkaamista on esitetty yhtenä hallituksen säästötoimenpiteenä.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että taksaleikkaukset ovat tehottomia, koska lääkeyritykset voivat reagoida niihin nostamalla tukkuhintoja. Taksaleikkauksien sijaan tutkijat esittävät, että tammikuusta 2025 lähtien sovelletusta lääkkeiden alennetusta 14 prosentin arvonlisäverokannasta tulisi luopua.

—   Nykyinen järjestelmä on verotuki, joka hyödyttää ensisijaisesti ulkomaisia lääkeyrityksiä, sillä valtaosa Suomessa myydyistä lääkkeistä tuodaan ulkomailta. Tutkimustulosten perusteella verotuen poistaminen lisäisi verotuloja selvästi enemmän kuin lääkekorvausmenot kasvaisivat. Lääkkeiden kuluttajahintojen nousu on mahdollista kompensoida kuluttajille arvonlisäverotuksesta saadulla verokertymällä, toteaa Etlan tutkija, kauppatieteiden tohtori Jaakko Markkanen.

Apteekkilainsäädäntöä tulisi uudistaa kokonaisuutena

Apteekkimarkkinan eri sääntelymuodot ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa, jolloin yksipuoliset muutokset yhteen toimialan säännellyistä ominaispiirteistä ovat todennäköisesti enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä. Tutkijat muistuttavat, että apteekkisääntelyn uudistamista tulisi tästä syystä tarkastella kokonaisuutena. Esimerkiksi apteekkien määrä- ja sijaintisääntelyn vapauttaminen uhkaa laskea valtion verotuloja merkittävästi, jos apteekkien verotusta ei samalla uudisteta.

Määrä- ja sijaintisääntelyn vapauttaminen johtaisi yhteiskunnan kannalta liialliseen apteekkien määrään, mikä laskisi koko toimialan tuottavuutta merkittävästi. Tästä syystä tutkijat ehdottavat, että jos apteekkimarkkinoiden määrä- ja sijaintisäätelyä vapautetaan, apteekkitoimiala tulisi siirtää apteekkiverosta yhteisöverojärjestelmän piiriin.

— Nykyinen liikevaihtoon perustuva apteekkivero ei sovi kilpailulliseen ympäristöön. Jo verojärjestelmän yksinkertaisuuden ja neutraalisuuden valossa yhteisöveroon siirtyminen olisi suositeltavaa, toteaa Etlan Jaakko Markkanen.

Yhteisöveroon siirtymisellä olisi tutkijoiden mukaan monia positiivisia vaikutuksia. Se takaisi riittävän veropohjan vapaan markkinoille tulon tilanteessa ja yhdenmukaistaisi apteekkien verotusta suhteessa muihin toimialoihin. Lisäksi yhteisöveroon siirtyminen mahdollistaisi osakeyhtiömuotoon perustuvan apteekkitoiminnan Suomessa. Tämä sallisi apteekkien ketjuuntumisen, mikä voi nostaa tuottavuutta vähentämällä liiallista markkinoille tuloa. Ketjuuntumisen sallimisen yhteiskunnalliset hyödyt ja haitat voivat kuitenkin riippua muista sääntelytoimista, kuten hintasääntelyn tasosta, tutkijat muistuttavat.

Jokelainen, Antto - Markkanen, Jaakko - Siikanen, Markku - Toivanen, Otto: ”Toimivat apteekkimarkkinat edellyttävät sääntelyn kokonaisuudistusta” (Etla Muistio 157)

Muistio perustuu seuraaviin julkaistuihin tutkimuksiin:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkija, kauppatieteiden tohtori Jaakko Markkanen
Etlan tutkija, kauppatieteiden tohtori Jaakko Markkanen
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Etlan logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.

Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye