Tampereen yliopisto

Pasi Toivonen Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi

Jaa

Toimittaja ja tuottaja Pasi Toivonen on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2025–2026. Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Toivonen aloittaa tehtävässä elokuussa 2025.

Henkilö punaisessa takissa ja pipossa pitää kameraa kädessään.
Pasi Toivonen (Kuva: Antti Yrjönen)

– Tehtävään saatiin tänä vuonna ennätysmäärä hakemuksia, joten saimme valita uuden työelämäprofessorin todella runsaslukuisesta joukosta ansioituneita journalismin ammattilaisia, kertoo viestintätieteiden yksikön päällikkö Marko Ala-Fossi.

Pasi Toivonen on tullut tunnetuksi muun muassa Ajankohtaisen kakkosen toimittajana, juontajana ja tuottajana sekä Yle Perjantain ja Perjantai-dokkarien tuottajana. Vuosina 2022–2024 hän työskenteli Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajana. Tällä hetkellä Toivonen toimii toimittajana Yle Uutisten syventävien sisältöjen toimituksessa.

Toivosen työelämäprofessuurivuoden kantavana teemana on ihminen.

 – Ihmisjournalismia, dokkareita ja mobiilijournalismia, kiteyttää Toivonen ensi vuoden suunnitelmat.

– Tärkeintä näinä myllerryksen aikoina on journalistin kyky kohdata ihminen, luoda luottamuksellisia suhteita haastateltaviin ja tehdä journalismia yli ideologisten ja kulttuuristen rajojen. Meidän on tehtävä sitä, mihin tekoäly ei pysty. 

Syksyn aikana opiskelijat pääsevät tekemään dokumenttimuotoista journalismia. Keväällä 2026 puolestaan käynnistyy mobiilijournalismin työpaja, jossa perehdytään kevyen teknologian hyödyntämiseen journalistisessa työssä.

– Ulkomaan kirjeenvaihtajana kirjoitin, kuvasin ja leikkasin itse. Tein juttuja sekä verkkoon, radioon että televisioon. Nykyään tällainen moniosaaminen on arkea, ja siihen myös opetuksessa keskitymme, Toivonen kertoo.

Teknisten tuotantovälineiden kehitys ja halpeneminen mahdollistavat uuden tavan tehdä journalismia, toteaa Toivonen.

– Puhun usein kameran ulkoiluttamisesta. Kyse ei ole vain tekniikasta vaan siitä, miten kohtaamme ihmisiä kameran kanssa, Toivonen kuvailee.

Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen pitää journalistiikan vuosittain vaihtuvaa työelämäprofessuuria erinomaisena keinona tuoda opetukseen uusinta työelämätietoa ja vankkaa käytännön kokemusta.

– Pasi Toivosella on mittava työura ja runsaasti kokemusta jaettavana. Erityisesti valintaan vaikutti hänen suunnitelmansa audiovisuaalisen journalismin opetuksesta, Vuorinen toteaa.

Journalistiikan vierailijaprofessuuri, nykyisin työelämäprofessuuri, on ollut osa Tampereen yliopistoa vuodesta 2007. Professuurin tavoitteena on tuoda opetukseen ajankohtaista työelämätietoa sekä syventää opiskelijoiden ymmärrystä journalismin käytännöistä ja haasteista. Lukuvuonna 2024–2025 tehtävää hoitaa Laura Saarikoski.

Pasi Toivonen itse on Tampereen yliopiston alumni ja odottaa tulevaa vuotta innolla.

– Odotan tätä tehtävää iloisella ja nöyrällä mielellä. Toivon, että voin olla opiskelijoille hyödyksi ja antaa opiskelijoille valoisaa ja myönteistä näkymää journalismin tulevaisuuteen. Vastuulliselle journalismille on jatkossakin kysyntää. Tämä on hieno ammatti. On hienoa saada työkseen tavata ihmisiä ja kertoa heidän tarinoitaan – ja yrittää ymmärtää, että mistä tässä meidän maailmassamme on kysymys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Pasi Toivonen
pasi.toivonen@yle.fi
0400 555 212

Jyrki Vuorinen
jyrki.vuorinen@tuni.fi

Pasi Toivosen valokuvia median käyttöön:
riitta.yrjonen@tuni.fi

Kuvat

Henkilö punaisessa takissa ja pipossa pitää kameraa kädessään.
Pasi Toivonen (Kuva: Antti Yrjönen)
Lataa
Mies punaisessa pipossa ja takissa hymyilee katsoen kameraan.
Kuva: Antti Yrjönen
Lataa
Mies, jolla on punainen takki ja silmälasit, katsoo kameraan.
Kuva: Antti Yrjönen
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye