Pankkisektori säilyi vakaana, vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi – tutustu vakuutus- ja pankkisektorien vuosikatsauksiin
- Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2024.
- Pankkisektori pysyi vakaana ja toimintakykyisenä talouden heittelyistä huolimatta.
- Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä riskien varalle.
- Vakuutussektorilla vuosi oli hyvä ja sangen yllätyksetön.
- Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat hyvin, mutta eläke- ja korvausmenot kasvoivat maksutuloa voimakkaammin.

Hyvä kannattavuus ja vahva vakavaraisuus suojasivat pankkeja, vaikka talous sekä Suomessa että maailmalla jatkoi heikkenemistään vuonna 2024.
”Pankit olivat koko vuoden ja ovat edelleen hyvissä asemissa ottamaan vastaan talouden taantuman vaikutuksia. Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä varainhankintaan, maksuvalmiuteen ja asiakkaiden luottokelpoisuuteen liittyvien riskien toteutumisen varalta”, kiteyttää Pankkivuosi-raportin laatinut Finanssiala ry:n (FA) asiantuntija Jussi Kettunen.
Muun muassa geopoliittinen tilanne on viime vuosina nopeuttanut vihreää siirtymää, mikä näkyy myös pankeissa. Vuosi 2024 oli Ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian kuumin. EU:n tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja Suomi vuoteen 2035 mennessä.
”Sekä pankki- että vakuutussektoreilla on rahoittajina ja vakuuttajina muutoksessa merkittävä rooli. On tärkeää, että pankit voivat rahoittaa paitsi vihreiksi todettuja hankkeita, myös niitä yrityksiä, jotka vielä tekevät siirtymää kohti hiilineutraaliutta”, Kettunen sanoo.
Vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi
Vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu maksutulo kasvoi 5,2 prosenttia 29,8 miljardiin euroon. Sijoitusmarkkinoilla vuosi oli hyvä. Yhtiöiden sijoitusten nettotuotto oli 8,7 prosenttia, ja yhteenlaskettujen sijoitusten arvo oli vuoden lopussa yhteensä 194 miljardia euroa.
”Vuotta voi pitää yllätyksettömänä ja jopa hieman tylsänä, mikä on vakuutusalan kaltaiselle sektorille oikein hyvä asia”, tiivistää Vakuutusvuosi 2024 -raportin laatinut Finanssiala ry:n analyytikko Kimmo Koivisto.
Yhtiöiden tuloksia painoivat eläke- ja korvausmenot, jotka kasvoivat maksutuloa voimakkaammin. Kaikkiaan korvauksia ja eläkkeitä maksettiin 29,2 miljardia euroa, mikä on 5,4 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Henkivakuutuksen maksutulo kasvoi reippaasti: 20 prosenttia. Koiviston arvion mukaan maksutuloa kasvattivat hyvin sujunut vakuutustuotteiden myynti ja markkinoille tulleet uudet tuotteet.
Vahinkovakuutuksesta maksettiin korvauksia 4,3 miljardia euroa, mikä on lähes 10 prosenttia edellisvuotta enemmän.
”Etenkin alkuvuoden hankalat liikenneolosuhteet aiheuttivat paljon vahinkoja. Myös yli 200 000 euron luokkaan kuuluvia suurvahinkoja sattui tavanomaista enemmän”, Koivisto kertoo.
Työeläkevakuutusyhtiöt onnistuivat sijoitustoiminnassaan erittäin hyvin. Koko sijoitustoiminnan tuotto käyvin arvoin oli 9,2 prosenttia. Sijoitusten arvo käyvin arvoin laskettuna nousi 161 miljardiin euroon.
Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuustasot pysyivät vahvoina, vaikka heikkenivätkin lievästi. Työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus oli sekin hyvällä tasolla.
Asuntotuotanto jatkoi alamäkeään
Loppuvuodesta 2022 alkanut asuntorakentamisen laskusuhdanne syveni edelleen vuonna 2024, jolloin asuntotuotannossa jäätiin alle 20 000 asunnon. Pitkän aikavälin keskimääräinen asuntotuotantotarve on VTT:n laskelmien mukaan jopa 35 000 asuntoa vuosittain.
Kiinteistösektorin vakaus on merkittävä pankeille, sillä asuntolainat ja muut kiinteistövakuudelliset lainat muodostavat noin 60 prosenttia kaikista kotitalous- ja yritysluotoista.
”Riittävä uudisasuntotuotanto on edellytys sille, että tarjonnan ja kysynnän tasapaino säilyy ja hintakehitys on vakaata. Epävakaa kiinteistösektori ja asuntojen hintojen voimakas heilunta voivat vaikuttaa myös rahoittajiin eli pankkeihin”, Kettunen huomauttaa.
Henkilöstömäärät lievässä kasvussa
Vakuutusyhtiöiden palveluksessa oli vuonna 2024 keskimäärin 10 847 työntekijää. Henkilöstömäärä lisääntyi edellisvuodesta runsaalla 300 työntekijällä. Lähes kaikki suurimmat vakuutusyhtiöt kasvattivat henkilöstönsä määrää. Suomalaisissa pankeissa ja ulkomaisten talletuspankkien sivuliikkeissä työskenteli vuoden lopussa yhteensä 21 622 henkilöä eli runsaat 500 enemmän kuin edellisvuonna.
Luottolaitoksia toimi Suomessa vuoden lopussa yhteensä 177, kun ryhmärakenteita ei oteta huomioon. Laitosten määrä laski kahdeksalla pääosin pankkiryhmien sisäisten fuusioiden takia. Vakuutusyhtiöitä toimi vuoden lopussa 46, joista vahinko- ja jälleenvakuutusyhtiöitä oli 34, henkivakuutusyhtiöitä 9 ja työeläkevakuutusyhtiöitä 4.
Vakuutussektorin tunnusluvut 2024
- Vakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi 5 prosenttia ja oli 29,8 miljardia euroa.
- Sijoitusten tuotto oli yhteensä 9 prosenttia.
- Henkivakuutuksen maksutulo kasvoi 20 prosenttia yhteensä 5,5 miljardiin euroon.
- Vahinkovakuutuksen maksutulo kasvoi 3 prosenttia 5,6 miljardiin euroon.
- Työeläkevakuutuksen maksutulo kasvoi 2 prosenttia 18,8 miljardiin euroon.
- Korvauksia ja eläkkeitä maksettiin 29,2 miljardia euroa. Niiden kasvu oli 5 prosenttia.
Pankkisektorin tunnusluvut 2024
- Pankkisektorin ydinvakavaraisuussuhde oli vuoden lopussa 18,2 prosenttia (12/2023: 18,3 prosenttia) ja kokonaisvakavaraisuussuhde 22,2 prosenttia (22,1 %).
- Pankkisektorin oman pääoman tuotto oli joulukuun lopussa 13,9 prosenttia. (13,9 %)
- Pankkien liikevoitto kasvoi edellisestä vuodesta noin 8 prosenttia, liikevoitto oli noin 9,9 miljardia euroa.
Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi KettunenAsiantuntijaFinanssiala ry
Puh:+358 20 793 4217jussi.kettunen@finanssiala.fiKimmo KoivistoAnalyytikko
Puh:+ 358 20 793 4257kimmo.koivisto@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Fiva pitää asuntolainakaton ennallaan – pankkien lisäpääomavaatimuksia olisi pitänyt alentaa27.6.2025 13:23:02 EEST | Tiedote
Finanssiala ry (FA) pitää hyvänä Finanssivalvonnan päätöstä pitää asuntolainakatto ennallaan. Lainakatto pysyy perustasollaan 95 prosentissa ensiasunnon hankintaan tarkoitetuissa lainoissa ja 90 prosentissa muissa uusissa asuntolainoissa. Pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy nollatasolla, mikä on FA:n mielestä hyvä asia. Sen sijaan muita lisäpääomavaatimuksia olisi pitänyt alentaa, sillä niiden perusteena olevat riskit eivät ole muuttuneet, mutta valvojan viimeaikaisten päätösten vuoksi vaateiden täyttämiseksi tarvitaan aiempaa enemmän varoja.
Kysely: Digihuijareille rahaa menettäneitä yhtä paljon kuin Oulussa ja Turussa on asukkaita26.6.2025 08:24:24 EEST | Tiedote
Tuoreen kyselyn mukaan 7,3 prosenttia suomalaisista on menettänyt rahaa digihuijareille. Koko maan väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaa yli 400 000 suomalaista. Miehet ovat joutuneet huijauksen uhreiksi hieman naisia useammin. 4,6 prosenttia vastanneista kertoo, että pankki onnistui estämään tai palauttamaan rahansiirron rikollisille. Finanssiala ry:n tilaamaan kyselytutkimukseen digihuijausten yleisyydestä vastasi 2 500 suomalaista. Kyselyssä selvitettiin digihuijausten yleisyyttä sekä ihmisten tietämystä huijauksiin liittyen.
Koonti tuoreimmista talousennusteista: Suomi sinnittelee vastatuulessa – varovaisia merkkejä toipumisesta nähtävissä25.6.2025 10:55:34 EEST | Tiedote
Viimeisimpien ennusteiden mukaan Suomen talouteen on luvassa hidasta kasvua vuosille 2025 ja 2026. Kesäkuussa julkaistuista ennusteista alhaisimman arvion Suomen talouskasvusta antaa Suomen Pankki, joka ennakoi BKT:n kasvavan 0,5 prosenttia vuonna 2025. Korkeinta kasvulukua vuodelle 2025 ennustavat valtiovarainministeriö ja POP Pankki -ryhmä, joiden arvioiden mukaan talous kasvaisi 1,0 prosenttia. Kauppa- ja geopoliittisten jännitteiden lisääntyminen varjostaa globaalia kehitystä, mikä on tuntunut myös Suomessa. Finanssiala ry (FA) kokoaa sivuilleen listausta pankkien, viranomaisten ja suomalaisten tutkimuslaitosten tuoreimmista talousennusteista. Linkki FA:n taulukoimiin tietoihin löytyy tiedotteen lopusta. Kesäkuussa talousennusteensa julkaisivat POP Pankki -ryhmä, Danske Bank, valtiovarainministeriö ja Suomen Pankki.
ASP-uudistus on hyväksytty mutta ei valmis – kehitettävää jäi seuraavallekin hallitukselle14.6.2025 09:14:00 EEST | Tiedote
ASP-järjestelmän uudistus on hyväksytty, mutta toteutuksen kunnianhimo ei ollut yhtä korkealla kuin Finanssiala ry (FA) odotti. FA ehdotti järjestelmään monia ensiasunnon ostajaa hyödyttäviä muutoksia, kuten pienempää omasäästöosuutta, tavallisten asuntolainojen kanssa yhdenmukaista laina-aikaa sekä keinotekoisten rajojen ja rajoitteiden purkamista. Järjestelmää on kehitetty vuosien saatossa hyvässä yhteistyössä valtion ja pankkien välillä, ja FA on sitoutunut jatkamaan kehitystyötä. Tulevaisuudessa ASP-järjestelmää voitaisiin käyttää myös suomalaisten talousosaamisen kasvattamiseen, kansankapitalismin edistämiseen ja vihreän siirtymän tukemiseen.
Huhtikuun markkinamyllerrys vaihtui toukokuussa kurssinousuun – rahaa virtasi erityisesti osake- ja yhdistelmärahastoihin10.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin toukokuussa yhteensä 230 miljoonaa euroa uusia pääomia. Rahastopääomaan vaikutti myös myönteinen markkinakehitys. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 183 miljardia euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme