Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa väitelleen Sulo Roukan tutkimus käsitteli kemotuntoa eli suun alueen kemiallisesti aktivoituvaa tuntoaistia, kuten chilin sisältämän kapsaisiinin polttavaa ja mentolin viilentävää vaikutusta sekä ruokaan liittyvää käyttäytymistä. Chilin polte ja viileä mentoli kohtaavat nyt myös tanssilattialla – tai oikeastaan Viikin kampuksen aistilaboratoriossa, joka muuntautui voitokkaan tanssivideon näyttämöksi.
Kilpailun tuomaristo kiitteli erityisesti esityksen vetovoimaa ja sitä, miten tiede tuotiin lähelle katsojaa. Roukka voitti sekä koko kilpailun pääpalkinnon että kemian sarjan.
– Aluksi en ollut uskoa voittoa todeksi. Onhan tämä aika crazya ja partya Käärijää lainatakseni! Iloisin olen siitä, että pääsimme jakamaan tiedettä luovalla tavalla ja että meidän tiimiläisten taidot pääsivät oikeuksiinsa. Kiitos ystäville ja myös Helsingin yliopistolle, tutkijakoululle ja Aistit ja ruoka -tiimille tämän kaiken mahdollistamisesta! Roukka iloitsee.
Euroviisufanin pitkäaikainen haave toteutui
Dance Your Ph.D. -kilpailu oli Roukan haave jo väitöstyön loppuvaiheessa.
– Kun sain kuulla kilpailusta ensimmäisen kerran, ajattelin heti, että onpa hienoa, että tällaista on olemassa. Väitöksen viimeistely vei kuitenkin kaikki energiat, joten vasta valmistumisen jälkeen tuli mahdollisuus tarttua ideaan, hän kertoo.
Roukka sai ympärilleen innostuneen joukon ystäviä ja kollegoita: tanssivideon taiteellista kokonaisuutta kehitettiin popkulttuurista tunnetun viihdetaituri Sampo Marjomaan kanssa, tanssijat ja upean koreografian kehittäjät löytyivät Viikki-speksin opiskelijaryhmästä, musiikkia tehtiin tekoälyllä yhdessä asiantuntijan Jami Pietilän kanssa ja tyylistä vastasi vaatesuunnittelija Teemu Muurimäki. Tanssivideon kuvaukset järjestettiin Helsingin yliopiston aistilaboratoriossa ohjaaja Sampo Marjomaan ja kuvauksesta sekä editoinnista vastanneen Ilkka Loikkasen avustuksella.
– Oli upeaa nähdä kuinka tiede voi tuoda yhteen näin luovan ja iloisen jengin, joka puhalsi yhteen hiileen. Pidimme hauskaa ja kokeilimme uutta – ja se näkyy myös lopputuloksessa. Lähikaupat ostettiin tyhjäksi mintusta ja chilistä, ja olen myös varma, että käytävän valvontakamerat tallensivat osan kohtauksista vartijoille, Roukka muistelee.
Lopputuloksena oli euroviisuhenkinen tanssivideo, joka vie katsojan muodollisesta laboratorio-opetuksesta vapautuneeseen kemotuntoiloitteluun.
– Väitökseni kapsaisiinin polte ja mentolin viilentävyys muodostavat hauskan "hot hot hot" ja "cool cool cool" -teeman, jonka ympärille tanssia lähdettiin rakentamaan. Labratakkien alta vilkkuu discohenkisen viileää kimallusta, ja itse olen punaiseen frakkiin ja repäisyhousuihin sonnustautunut chilisupersankari. Yllätyksekseni videolla tanssijat nostivat minut jopa ilmaan Kylie Minogue -tyyliin! Euroviisu-faniksi tunnustautuva Roukka kuvailee.
Videolla esiintyvät tanssijat Ada-Julia Kunnari, Anna Afanasyeva, Karla Matis, Linnea Sorsa, Sini Ruohomäki ja Sohvi Leminen löytyivät Viikki-speksin opiskelijaryhmästä. Kuva: Ilkka Loikkanen
Monimuotoinen tiedeviestintä tekee tiedettä saavutettavaksi
Sulo Roukka on iloinen siitä, että Dance Your Ph.D. -projekti tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden jakaa tiedettä luovalla tavalla. Hän uskoo, että tiedeviestintä voi parhaimmillaan olla monimuotoista, ja taiteen avulla tiedettä voidaan tehdä saavutettavammaksi uusille yleisöille.
– Tämä projekti oli hyppy tuntemattomaan. Väitöksen jälkeen se oli oikeastaan terapeuttinen ja luova kokemus, jossa pystyin yhdistämään tieteen ja tanssin. Samalla saimme tehdä tutkimusaihettani ja tiedettä helpommin lähestyttäviksi. Ruokakokemuksen moniaistisuuden ja yksilöllisten erojen ymmärtäminen on avainasemassa, kun kehitämme uusia ja parempia ruokaratkaisuja. Se, että tutkimus herättää iloa ja samalla uteliaisuutta, on mielestäni hienoa, Roukka pohtii.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sulo Roukka
p. 0504003805
sulo.roukka@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme