Viisaus ei ole pelkkää tietämistä
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.

– Faktatiedoilla voi menestyä hyvin tietovisailuissa, mutta arkielämän monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan muutakin – globaaleista ongelmista puhumattakaan, dosentti Eeva K. Kallio Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta toteaa.
Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan viisaus on monitahoinen ihmisen ominaisuus. Tiedon lisäksi viisaudessa painottuvat syvällinen ymmärrys elämän ilmiöistä ja asioiden tarkastelu monesta eri näkökulmasta. Lisäksi viisauteen liittyy kyky tunnistaa tunteita ja säädellä niitä. Viisautta on myös ihmisten kuuntelu ja kunnioittaminen sekä aktiivinen toiminta yhteisen hyvän eteen.
Viisaudesta ei voi puhua, jos jollakulla on valtava tietomäärä, mutta hän käyttää sitä vain omien etujensa ajamiseen. Silloin on kyse itsekkyydestä. Olennaista viisaudessa on eettinen ajattelu ja toiminta.
Viisaus kehittyy elämänkokemuksesta oppimisen ja koulutuksen kautta
Monipuoliset elämänkokemukset iloineen, suruineen ja haasteineen edistävät viisauden kehittymistä, mutta yksinään ne eivät riitä. Varsinkin vaikeita elämäntilanteita on syytä pohtia itsekseen ja muiden kanssa. Omat virheet on tunnistettava, jotta niistä voi oppia.
– Viisaustutkijat ovat viime vuosina alkaneet selvittää, onko viisauteen liittyviä piirteitä mahdollista opettaa koulussa. Tutkimustulokset ovat lupaavia ja niiden mukaan viisauden kehittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja aikuiskoulutukseen, professori Päivi Tynjälä Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta kertoo.
Turvallinen oppimisen ilmapiiri, jossa opetellaan kunnioittamaan toisia ja tekemään hyvää on viisauskasvatuksen lähtökohta. Opiskeltavia tietoja sovelletaan käytäntöön vaikkapa luonnonsuojelu- tai hyväntekeväisyysprojektien kautta. Näin eettinen kasvatus kytkeytyy muihinkin oppiaineisiin kuin katsomusaineisiin.
Myös tunnetaitojen ja sosiaalisten taitojen kehittäminen on tärkeää erityisesti varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, mutta sitä tarvitaan myös myöhemmillä koulutusasteilla.
Viisaan ajattelun kehittämiseksi hyödyllisiä ovat tehtävät, joissa oppilaat ja opiskelijat voivat kytkeä opittuja asioita arkielämän ongelmanratkaisuun. Samoin korkeatasoisen ajattelun kehittymistä edistävät tehtävät, joissa asioita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, eri näkökulmista ja kriittisesti.
Kaiken kaikkiaan viisauden eri osa-alueiden kasvua tukee monipuolinen opetus, johon kuuluu sekä itsenäistä työskentelyä että yhdessä oppimista, lukemista, kirjoittamista, kuuntelua, katselua, pohtimista, kokeilemista sekä teorian ja käytännön yhdistämistä. Viisauden kehittyminen edellyttää myös ihmisen omaa sisäistä työskentelyä eli itsekasvatusta niin ajattelun, tunteen kuin arvojenkin suhteen.
__
Kirja What is Wisdom and Can it Be Taught - Philosophical, Psychological, and Pedagogical Perspectives julkaistaan Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen tilassa RUU E307 Katri (Alvar Aallon katu 9) torstaina 8.5. klo 12.30. Lisätietoja tapahtumasta: https://r.jyu.fi/FDW
Tilaisuus striimataan ja tallennetaan. Seuraa suoraa lähetystä 8.5., linkki löytyy tapahtumasivulta.
Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Viisaus käytännössä (Wisdom in Practice) -tutkimushanketta, jota johtaa professori Hannu L. T. Heikkinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa.
Kallio, E. K., & Tynjälä, P. (Eds.). (2025). What is Wisdom and Can it be Taught?: Philosophical, Psychological, and Pedagogical Perspectives (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003602149
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Dosentti Eeva K. Kallio, puh: +358408054254, s-posti: eeva.k.kallio@jyu.fi
Professori Päivi Tynjälä, puh: +358504009464, s-posti: paivi.tynjala@jyu.fi
Kirsi HäkämiesviestintäsihteeriKoulutuksen tutkimuslaitos
Puh:040 805 4249kirsi.m.hakamies@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme