Elintarviketeollisuus haluaa investoida – ”Lisätään vauhtia kasvun hyvään kierteeseen”
Investointihalukkuus on ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä historiallisen korkealla, mutta kasvu edellyttää ennakoitavaa sääntelyä, riittävää tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä osaajia koko maahan. Ruoka-ala voi olla Suomen talouskasvun ja hyvinvoinnin veturi, kunhan sille annetaan mahdollisuus kasvaa.

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) hallituksen puheenjohtaja, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Kai Gyllström sanoo, että Suomen elintarviketeollisuudella on nyt mahdollisuus uuteen kasvuloikkaan.
– Edessämme ei ole ruoka-alan takatalvi, vaan uusi kasvun kierre. Nyt on aika lisätä vauhtia hyvään kierteeseen.
Ruoka-ala on avainasemassa sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa että huoltovarmuuden varmistamisessa. Samaan aikaan kuluttajien ja yritysten luottamus on vahvistumassa, ja investointihalukkuus alalla on historiallisen korkealla. Elintarviketeollisuuden investointiaikeet ylittivät viimeisimmässä EK:n kyselyssä miljardin euron vuosittaisen tason.
– Kasvua luovia investointeja voidaan joko vauhdittaa tai jarruttaa sääntelyn kautta. Siksi tarvitsemme ennakoitavaa, kilpailukykyä vahvistavaa sääntelyä, ei uusia yllätyksiä maan jokaisen hallituksen kehysriihissä, Gyllström painottaa.
Hän nostaa esiin myös EU-tason sääntelyn, kuten pakkausasetuksen ja raportointivaatimukset, jotka voivat joko tukea tai hankaloittaa ruoka-alan uudistumista. Innovaatioiden ja vähähiilisten ratkaisujen, esimerkiksi biokaasun hyödyntämiseksi sääntelyn on mahdollistettava niiden käyttöönotto.
Yhteiskuntasopimus ravitsemuksesta,
TKI-rahoitusta ruoka-alalle
ETL ehdottaa Suomeen ravitsemuksen yhteiskuntasopimusta. Se tehtäisiin valtion ja elintarvikealan yritysten välille ja sen tavoitteena olisi luoda vakaa ja ennustettava toimintaympäristö, jossa ruoka-alan yritykset sitoutuvat kehittämään yhä terveellisempiä tuotteita osana kansanterveyden edistämistä.
Gyllström toivoo, että ruokaan kohdistetaan oma osuutensa TKI-rahoituksesta:
– Siinä on mahdollisuus yhdistää kasvu, parempi ravitsemus ja kansallinen kokonaisturvallisuus.
Osaajatarve ratkaistava yhteistyöllä
Elintarvikealan kasvu edellyttää myös osaajia. Gyllström sanoo, että ruoka-ala tarvitsee sekä korkeakoulutettuja asiantuntijoita että vahvaa ammattiosaamista koko Suomessa.
– Meidän on yhdessä tehtävä ruoka-alaa näkyväksi ja houkuttelevaksi uravalinnaksi. Kuntien ja oppilaitosten yhteistyö yritysten kanssa on avainasemassa.
– Elintarviketeollisuuden menestys hyödyttää koko Suomea. Koko ruoka-ala tuo hyvinvointia ja elinvoimaa niin pellon reunalle kuin kaupunkien ihmisvilinään. Olkaamme ylpeitä siitä, mitä teemme tänään ja huomenna. Matkaa on vielä kuljettavana, nyt lisätään vauhtia.
Gyllström puhui Elintarvikepäivän tapahtumassa Finlandia-talolla 13. toukokuuta.
Lisätietoja:
Kai Gyllströmin haastattelupyynnöt ja yhteydenotot viestintäpäällikkö Marja Latvatalon kautta, puh. 0400 777 874, marja.latvatalo@atria.com
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme