Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Ra­hoi­tuk­sen koh­den­ta­mi­sen on mah­dol­lis­tet­ta­va myös luo­vien alo­jen kas­vu

Jaa

Hallitus päätti puoliväliriihessään olla leikkaamatta kulttuurista, mistä Taideyliopisto esittää kiitoksensa. Samalla Taideyliopisto varoittaa, että TKI-rahoituksen nykyinen kohdentaminen voi heikentää luovien alojen kasvumahdollisuuksia ja vaarantaa niiden täyden potentiaalin hyödyntämisen.

Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto
Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto

Hallitus päätti puoliväliriihessä olla kohdistamatta säästöjä kulttuuritoimintaan. Taideyliopisto kiittää tiede- ja kulttuuriministeriä tästä linjauksesta, joka tunnustaa taiteen ja kulttuurin merkityksen yhteiskunnan kestävyyden, osallisuuden ja uudistumisen kannalta myös taloudellisesti haastavina aikoina. 

Samanaikaisesti Taideyliopisto kantaa huolta siitä, että yliopistosektorin leikkaukset ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) lisärahoituksen kohdentamistavat voivat heikentää luovien alojen edellytyksiä osallistua kasvun ja uudistumisen talkoisiin. 

“Viime vuosien päätökset ovat muuttaneet vähitellen yliopistojen välistä rahoituksellista tasapainoa. Taideyliopiston edustamat alat ovat jääneet monien kertaluonteisten lisäpanostusten ulkopuolelle, mikä on kaventanut taidealan mahdollisuuksia menestyä nykyisessä rahoitusmallissa. Rahoituksen kohdennusmekanismit, jotka palkitsevat historiallisesti jo vahvoja aloja, voivat vahvistaa tätä vinoumaa entisestään” Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo. 

Luovat alat ovat keskeinen osa Suomen kasvustrategiaa, ja niiden potentiaali uudistaa elinkeinorakennetta ja luoda uutta arvoa on merkittävä. Siksi on olennaista, että myös TKI-lisärahoituksen kohdentamisessa huomioidaan luovien alojen erityispiirteet. Taideyliopiston tutkimus- ja kehitystoiminta näkyy merkittävässä määrin taiteellisina tuotantoina ja julkaisuina, joita ei tällä hetkellä huomioida korkeakoulujen rahoitusmallin mukaisissa mittareissa. 

“Luovien alojen kasvun vauhdittaminen edellyttää panostamista alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Rahoitusta tulee kohdentaa tavalla, joka tunnistaa sekä potentiaalin että moninaiset tavat tuottaa vaikuttavaa tutkimustietoa ja taiteellista kehittämistä. Jos TKI-rahoitusta jaetaan yksinomaan menneiden tulosten ja perinteisten mittarien perusteella, vaarana on, että merkittävä osa yhteiskunnan uudistumiskyvystä jää hyödyntämättä. Ratkaisuksi esitämme, että lisärahoituksesta 30 prosenttia kohdennettaisiin tutkimuskriteerien perusteella ja 70 prosenttia kokonaisrahoituksen perusteella”, Hildén summaa.

Taideyliopisto on sitoutunut tekemään yhteistyötä päätöksentekijöiden ja korkeakoulukentän kanssa, jotta voimme varmistaa suomalaisen korkeakoulutuksen monipuolisuuden, vaikuttavuuden ja tulevaisuuden kestävyyden – myös taiteen ja kulttuurin osalta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye