Kysely: Lounaissuomalaisista yrityksistä kolmannes ei ole vielä varautunut disinformaatioon
Jo lähes 60 prosenttia yrityksistä on kouluttanut henkilökuntaansa häiriötilanteiden varalle, selviää tuoreesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen yrityksille tehdystä huhtikuisesta kauppakamarien kyselystä.
Monissa yrityksissä kaivataan kuitenkin vielä lisää neuvoja muun muassa kyberhyökkäyksistä ja valheellisen tiedon eli disinformaation torjunnasta. Eritysesti pk-yrityksissä kaivataan tietoa ja opastusta riskeistä ja niihin varautumisesta.

Jo lähes 60 prosenttia yrityksistä on kouluttanut henkilökuntaansa häiriötilanteiden varalle, selviää tuoreesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen yrityksille tehdystä huhtikuisesta kauppakamarien kyselystä.
Monissa yrityksissä kaivataan kuitenkin vielä lisää neuvoja muun muassa kyberhyökkäyksistä ja valheellisen tiedon eli disinformaation torjunnasta. Eritysesti pk-yrityksissä kaivataan tietoa ja opastusta riskeistä ja niihin varautumisesta.
“Yritysten toimintaympäristö on muuttunut vaikeammin ennakoitavaksi, ja erilaiset häiriötilanteet ovat tulleet lähemmäksi kaikkien arkea. Tämän pohjalta halusimme selvittää, millainen on yritysten varautumisen nykytilanne ja millaisia kehittämistoimia tarvitaan”, taustoittaa Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Nina Pere kyselyä.
Vastaavanlainen kysely Rauman, Satakunnan ja Turun kauppakamareiden jäsenyrityksille tehtiin edellisen kerran kolme vuotta sitten. Vastaajamäärät nousivat vuodesta 2022, jolloin vastauksia saatiin 147. Nyt keväällä tehtyyn kyselyyn vastasi 166 yrityksen edustajaa.
Sähkönjakelun keskeytyminen kriittistä
Lounaissuomalaisissa yrityksistä hieman yli puolet (51,8 prosenttia) ilmoitti, että sähkönjakelun keskeytyessä he eivät pysty jatkamaan toimintaansa lainkaan. Määrä on selvästi vähentynyt vuodesta 2022, jolloin näin kertoi 63,6 prosenttia vastanneista.
Tällä kertaa kysyttiin myös, kuinka todennäköisenä yritykset pitävät sähkönjakelun keskeytymistä. Kysely tehtiin ennen Espanjan ja Portugalin laajoja sähkökatkoja. Sähkönjakelun keskeytymistä piti todennäköisenä tai erittäin todennäköisenä vain 12,6 prosenttia vastanneista. Sähköjakelun keskeytyksiin, esimerkiksi kiertäviin lyhyisiin kahden tunnin sähkökatkoihin on varauduttu lähes puolessa yrityksistä (45,8 %).
”Olemme joutuneet yrityksessämme jo pitkän aikaa miettimään mahdollisia tuotannollisen toiminnan häiriötekijöitä ja myös niitä toimenpiteitä, miten niihin voidaan reagoida. Tehtaamme on pitkälle automatisoitu, joten tietoliikennehäiriöt tai kyberhyökkäykset kuuluvat varautumissuunnitelmiimme. Olemme näihin häiriöihin hyvin varautuneita ja ylläpidämme jatkuvasti kansainvälisestikin arvioiden korkeaa suojatasoa kriittisten IT-toimintojen osalta”, kuvailee Eckes-Granini Finland Oy Ab:n toimitusjohtaja Juha Helokoski.
Tietoliikenteen keskeytyksiin ei ole varauduttu riittävästi
Edelleen yksi suurimmista huolenaiheista on tietoliikenne. Lähes puolella seudun yrityksistä (46,4 %) toiminta keskeytyy jo vuorokauden sisällä, jos tietoliikenne keskeytyy. Vain kolmella prosentilla vastaajista tietoliikenteen keskeytymisellä ei olisi lainkaan vaikutusta toimintoihin.
Puolet yrityksistä (50 %) ei ole edelleenkään varautunut tietoliikenteen keskeytyksiin mitenkään. Huolimatta esimerkiksi viimeaikaisista kaapelivaurioista tapahtumista, tietoliikenteen keskeytyksien todennäköisyyteen uskoo vain noin neljännes vastanneista. Suurin osa, yli 70 prosenttia ei pidä keskeytyksiä todennäköisenä.
“Olemme työkalujemme osalta riippuvaisia sähköstä ja netistä. Me ja useat muut yritykset ovat monilla tavoin riippuvaisia ulkoisista palveluista ja infraedellytyksistä, mutta varautuminen fyysisiin ja digitaalisin häiriöihin jää helposti tavallisen arjen alle. Keskustelu tällaisista riskeistä onkin erittäin tervetullutta ja toimii toivottavasti sysäyksenä käytännön varautumistoimille”, arvioi kyselyssä mukana ollut yrittäjä Jani Nieminen, Rabbit Visuals Oy:stä.
Monivaiheinen tunnistautuminen on käytössä jo yli kolmella neljästä vastanneista yrityksistä. Sen käyttö on kasvanut kolmessa vuodessa selkeästi, sillä sen käytöstä ilmoitti viimeksi vajaat 60 prosenttia vastanneista. Yrityksen tärkeimmät tiedot on suojannut valtaosa yli 92 prosenttia vastanneista.
Kyberhyökkäysten todennäköisyyteen uskoo liki puolet vastanneista (48,8 %), joista lähes 10 prosenttia pitää sitä erittäin todennäköisenä. Kyberhyökkäyksiin kertoo varautuneensa noin 75 prosenttia vastanneista. Edelleenkään noin 16 prosenttia ei ole varautunut ollenkaan.
Yli puolet yrityksistä (56,6 %) on varautunut valheellisen tiedon levittämiseen eli disinformaatioon. Noin kolmannes (33,7 %) ei ole varautunut tähän lainkaan ja koulutusta aiheeseen liittyen toivottiin.
Liiallinen luottamus yhteiskunnan vastuuseen
Monet yritykset luottavat yhteiskunnan vastuuseen huoltovarmuusasioissa, kun kyseessä on muun muassa vesi, polttoaine tai sähkö.
“Tässä kyselyssäkin kävi ilmi, että yrityksissä on vankka ja osin virheellinenkin luottamus siihen, että varautuminen sähkön, veden ja polttoainejakelun häiriöihin on täysin yhteiskunnan vastuulla. Näin ei kuitenkaan ole. Lähtökohtana on, että kaikkien toimijoiden, niin yritysten kuin kotitalouksienkin, tulee pystyä varautumaan vähintään 72 tunnin ajan itse” muistuttaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
Polttoainehuollon keskeytyksen vaikutus seudun yritysten toimintaan ei olisi aivan yhtä raju kuin sähkönjakelun keskeytymisessä. Noin 39 prosentille vastanneista keskeytyksillä ei olisi mitään vaikutusta, ja liki kolmannes pystyisi jatkamaan toimintaansa viikon polttoainehuollon keskeytyessä.
Talousveden jakelun keskeytyessä 11,4 prosenttia yrityksistä ilmoitti, ettei voisi jatkaa toimintaansa lainkaan. Luku on lähes sama kuin aiemmassa kyselyssä (15,4 %).
Tavaran- ja palveluntoimittajien keskeytyksiin on varautunut yli puolet vastanneista yrityksistä.
Pankkipalveluiden keskeytyksiin on puolestaan varautunut vain vajaat 20 prosenttia.
“Kuten kyselyn listauksestakin näkyy, mahdolliset häiriötilanteet ovat moninaisia ja vaativat erilaista varautumista. Avoimissa vastauksissa kävikin ilmi, että moni yritys toivoo kovin kokonaisvaltaista apua eri häiriöriskien tunnistamiseen ja niihin varautumiseen. Jopa kyselyn runkoa pidettiin sinänsä hyvänä pohjana omalle varautumistyölle,” kertoo Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Nore.
Yritysten varautumis- ja huoltovarmuuskysely toteutettiin Rauman, Satakunnan ja Turun kauppakamareiden jäsenyrityksille huhtikuussa 2025. Vastauksia saatiin yhteensä 166 kappaletta. Vastaajien yrityksistä suurimmat toimialat ovat teollisuudesta (28 %). 18 % vastaajista työllistää alle 5 henkeä ja 31 % yli 50 henkilöä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa Leiwo, toimitusjohtaja, Turun kauppakamari, puh. 040 5566 697
Nina Pere, toimitusjohtaja, Rauman kauppakamari, puh. 050 348 1336
Minna Nore, toimitusjohtaja, Satakunnan kauppakamari, puh. 044 710 5364
Kuvat

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Varsinaissuomalaisten yritysten odotukset liikevaihdosta ja kannattavuudesta ovat vahvistuneet23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien tuore talouskysely osoittaa, että yritysten näkymät suhdanteen paranemisesta ovat jatkuneet. Erityisesti odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ovat vahvistuneet alkuvuodesta. Melko vaatimaton suhdanne jatkuu toistaiseksi, mutta yritysten tilanne on kehittymässä asteittain parempaan, arvioidaan kauppakamareissa. Vahvimmat todisteet elpymisen etenemisille ovat kyselyn perusteella liikevaihdon kasvuoletuksissa. Valtakunnallisesti lähes 35 prosenttia vastaajista odotti liikevaihtonsa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Varsinais-Suomessa kasvua odottaa jo liki 40 prosenttia vastanneista. Vain neljännes vastaajista ennakoi liikevaihtonsa pienenevän.
Kysely: Ilmastotoimet yrityksissä etenevät mutta hitaasti29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yritysten ilmastotoimet ovat edenneet hieman ennakoitua hitaammin Varsinais-Suomen alueella, ilmenee tuoreesta Kauppakamarien ilmastokyselystä. Kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä liki puolet (45.5 %) kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on kuitenkin vain noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.
Logistiikka-alan tunnustukset Visit Turku Archipelagolle ja Reima-robotille22.4.2025 15:30:00 EEST | Tiedote
Varsinaissuomalaiseksi logistiikkayritykseksi on valittu Visit Turku Archipelago ja logistikkatoimijaksi Reima-lajittelurobotti. Turun kauppakamari ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Varsinais-Suomen alue myöntävät joka toinen vuosi tunnustuksia vuoden varsinaissuomalaiselle logistiikkayritykselle sekä -toimijalle. Tunnustukset myönnetään valtakunnallisesti merkittävästä Varsinais-Suomen alueella toteutetusta työstä Suomen logistiikkatoimialan ja logististen palveluiden kehittämiseksi. Tunnustukset jaettiin Turun kauppakamarin kevätkokouksen yhteydessä 22. huhtikuuta.
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme