13,6 miljoonan euron rahoitus Lynchin oireyhtymän syöpien varhaiseen havaitsemiseen
Lynchin oireyhtymän aiheuttamien syöpien varhaiseen havaitsemiseen tähtäävä PREDI-LYNCH-hanke on saanut huomattavan Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Hankkeessa kehitetään edullinen ja potilasystävällinen seulontamenetelmä. Monikansallisen hankkeen Suomen osuutta johtaa Tampereen yliopiston tenure track -professori ja Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Toni Seppälä.

PREDI-LYNCH-hanke on saanut Euroopan unionin Horisontti Missio -ohjelmasta 13,6 miljoonan euron rahoituksen. Uraauurtavassa hankkeessa on mukana 28 organisaatiota eri puolilta Eurooppaa, ja sitä koordinoi Oslon yliopistollinen sairaala. Suomen osuudesta PREDI-LYNCH-hankkeessa vastaa Tampereen yliopisto. Rahoitusosuus on 1,4 miljoonaa euroa.
PREDI-LYNCH-hankkeen tavoite on parantaa syövän varhaista havaitsemista Lynchin oireyhtymän geenivirhettä kantavilla henkilöillä. Lynchin oireyhtymä on yleisin perinnöllinen syöpäoireyhtymä. Se lisää useiden syöpätyyppien, kuten paksu- ja peräsuolen, kohdunrungon, virtsateiden ja muiden vatsan alueen syöpien riskiä. Valitettavan usein sairaus diagnosoidaan vasta kun se on edennyt, jolloin mahdollisuus varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn on menetetty.
Jotta syöpä havaittaisiin geenivirheen kantajilla ajoissa, PREDI-LYNCH-hankkeessa luodaan huipputeknologiaan pohjautuva seulontamenetelmä eli nestebiopsiatestien yhdistelmä, joka tekoälyyn integroituna johtaa tehokkaampaan varhaisen tunnistamisen ennustemalliin. Nestebiopsiayhdistelmä on edullinen ja ei-invasiivinen. Nestebiopsiayhdistelmässä hyödynnetään Tampereen yliopiston tutkijoiden aiempaa keksintöä, Uroscoutia, joka on virtsan kasvain-DNA:han perustuva sekvensointitesti.
Parempi diagnostiikka voi helpottaa terveydenhuollon taakkaa
PREDI-LYNCH-hankkeessa Tampereen yliopisto johtaa monikansallista kliinistä tutkimusta, jossa noin 2000 tutkittavaa satunnaistetaan joko nykyisenkaltaiseen paksusuolen tähystysseulontaan tai nestebiopsiaseulontaan. Nestebiopsiaryhmästä kerätään näytteet hankkeen kaikille alaprojekteille.
Kliinisen työn lisäksi hankkeessa analysoidaan suuria määriä biologisia muuttujia, kuten perimää, geenien ilmentymistä, solujen aineenvaihduntaa ja proteiineja, joita käytetään uusien innovaatioiden tekemiseen. Hankkeen alaprojekteissa tehdään yhteistyötä MSInsightin ja Elyptan kaltaisten lupaavien biomarkkerifirmojen kanssa. Näin geneettisten merkkiaineiden ja syöpään liittyvien muutosten havaitsemiseen saadaan monitasoinen lähestymistapa.
– Tämä lähes 14 miljoonan euron rahoitus nostaa esiin syövän alttiusoireyhtymien valtavan merkityksen tutkimuksessa ja niiden potilaiden tärkeyden, jotka näitä geenivariantteja kantavat. Tehokkaampi varhainen tunnistaminen voi pelastaa ihmishenkiä, parantaa hoitotuloksia ja vähentää yhteiskunnan terveydenhuoltotaakkaa, kommentoi hankkeen Suomen osuutta johtava Toni Seppälä.
PREDI-LYNCH-hanke tähtää uusien seulontamenetelmien nopeaan käyttöönottoon kaikkialla Euroopassa. Samalla halutaan varmistaa, että ratkaisut sopivat yhteen erilaisten terveydenhuoltojärjestelmien ja yhteiskunnallisten arvojen kanssa.
– On tärkeää, että Lynch-potilaiden seulontatähystysten väli ei riipu ympäröivästä terveydenhuoltojärjestelmästä tai sen rahoitusmallista. Lisäksi täytyy huomioida, että kaikissa terveydenhuoltojärjestelmissä ei välttämättä arvosteta varhaista tai liian tarkkaa diagnostiikkaa, koska se lisää tautien ilmaantuvuutta, Seppälä huomauttaa.
PREDI-LYNCH-hanke
- Kehittää ei-invasiivisia nestebiopsiatestejä syövän varhaiseen havaitsemiseen henkilöillä, joilla on Lynchin oireyhtymä.
- Yhdistää tekoälyn, biomarkkeriteknologian ja kliinisen asiantuntemuksen, jotta riskiryhmien elämänlaatua ja terveydenhuoltoa voidaan parantaa.
- On yhteistyökonsortio, jossa on mukana 28 organisaatiota 16:sta Euroopan maasta.
- Sai 13,6 miljoonan euron Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Horisontti Eurooppa on Euroopan unionin keskeinen tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma, jonka tarkoituksena on edistää tieteellisiä läpimurtoja ja yhteistoimintaa maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Seppälä
Puh:0505756399toni.seppala@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Suomalaisnuorten yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä elämäntapoihin ja opiskeluvaikeuksiin15.5.2025 09:30:45 EEST | Tiedote
Psykologian maisteri ja valtiotieteiden maisteri Kati Kajastus tutki väitöskirjassaan suomalaisnuorten yleistynyttä ahdistuneisuutta, joka ilmenee kohtuuttomana murehtimisena ja kehollisina oireina. Tutkimuksen tulosten mukaan nuoren yleistynyttä ahdistuneisuutta voidaan mitata luotettavasti lyhyellä kyselyllä. Yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä nuorten opiskeluvaikeuksiin sekä elämäntapoihin, kuten liialliseen internetin käyttöön.
Väitös: Suomalainen julkinen terveydenhuolto hoitaa vakavasti loukkaantuneet potilaat tasa-arvoisesti15.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Miten hyvin suomalainen terveydenhuolto todella toimii silloin, kun sattuu pahin mahdollinen – liikenneonnettomuus, kaatuminen tai monivamma? Antti Riuttanen tarkasteli väitöstutkimuksessaan vakavien vammojen hoitoa ja siihen liittyviä seurauksia potilaalle ja yhteiskunnalle.
Väitös: Kuivaelektrodit ovat kustannustehokas ja toimiva tapa seurata sydänterveyttä sairaalan ulkopuolella14.5.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Sydänsairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 32 prosenttia kaikista kuolemista. Väitöskirjassaan tekniikan lisensiaatti Atte Joutsen kehitti kuivaelektrodeja puettaviin laitteisiin, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen sydämen seurannan sairaalaympäristön ulkopuolella. Teknologialla voi havaita ja seurata terveysriskejä jopa ennen oireiden alkamista, mikä auttaa hoidon oikea-aikaisessa aloittamisessa.
Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.
Kutsu medialle: Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla 15.5.202512.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla tiedeyhteisölle, omille sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Luentojen myötä professorit myös toivotetaan tervetulleiksi yliopistoyhteisöön. Tänä vuonna juhlaluentonsa pitää 23 uutta professoria.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme