Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.

Sopivimman hoitovaihtoehdon valitseminen kullekin syöpäpotilaalle on haastava tehtävä. Helsingin yliopiston monitieteinen tiimi lähti etsimään ratkaisua selvittämällä, kuinka kudosrakenne säätelee solujen toimintaa ja kuinka kudokset muuttuvat syövän seurauksena. Tiimiä johti lääketieteen tohtori Sara Wickström.
Tutkimusprojektin tuloksena syntyi uusi teknologia, joka yhdistää dataa henkilökohtaisen "sormenjäljen" luomiseksi kullekin potilaalle. Teknologiaa käytetään koepalojen analysoimisessa eli kyseessä on uusi diagnoosityökalu kiinteitä kasvaimia muodostavien syöpien hoitoennusteen ja hoitovasteen laatimiseksi. Tavoitteena on säästää aikaa ja parantaa potilaan elämänlaatua.
Uusi diagnostiikkamenetelmä voi myös auttaa lääketeollisuutta tuottamaan uusia ja innovatiivisia syöpälääkkeitä markkinoille.
Innovaation kaupallistamiseksi perustettiin MultivisionDx-spinout-yhtiö.
− Teknologiallamme on mahdollisuus muuttaa syöpädiagnostiikkaa. Menetelmämme yhdistää tilallisen profiloinnin kasvaimen biologisten ominaisuuksien sekä sen mikroympäristön kanssa, täysin automatisoidusti ja tehokkaasti. Tutkimuksemme osoittavat, että tämä yhdistelmäanalyysi ennustaa hoitovasteita tehokkaammin kuin tällä hetkellä käytössä olevat kriteerit, sanoo tutkijatohtori Karolina Punovuori, MultivisionDx:n toimitusjohtaja.
Vuonna 2024 tiimi julkaisi artikkelin konseptin toimivuudesta johtavassa Cell-lehdessä. Yhtiö on jo solminut kansainvälisiä kumppanuuksia ja suunnittelee integroivansa teknologiansa suurimpiin digitaalisiin patologia-alustoihin niin sanottuna lisämoduulina. Yhtiö aikoo tuottaa myös värjäyskittejä koepaloille.
Karolina Punovuori kertoo, että yhtiön tavoitteena on saada tutkimustyökalu markkinoille vuoden 2025 aikana ja diagnostinen tuote markkinoille seuraavien 1–2 vuoden aikana.
Tutkimusyhteistyö rakentaa tietä kaupallistamiselle
Yhtiön syntymisen mahdollisti Business Finlandin rahoittama kaksivuotinen Research to Business -hanke.
− Hankkeen aikana toteutettiin uuden innovaation kaupallistamisen valmisteluja, mukaan lukien patentointi, markkinatutkimus ja tiimin rakentaminen, Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Marko Hakovirta kertoo.
MultivisionDx:n perustajajäseniä ovat toimitusjohtaja Karolina Punovuori, datatieteen johtaja Fabien Bertillot ja teknologian johtaja Janos Lengyel sekä Science Advisor Sara Wickström.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja, PhD Karolina Punovuori, karolina.punovuori@multivision.ai, p. 050 378 3456
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Nuorten naisten käytösoppaat olivat ensimmäisiä askeleita kohti tasa-arvoista koulutusta19.5.2025 10:06:40 EEST | Tiedote
Nuorten naisten käytösoppaita alettiin julkaista 1700-luvulla. Ne olivat ensimmäinen tyttöjen itsensä luettavaksi suunnattu kirjallisuudenlaji.
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme