Väitös: Valon sironnan värierottelu lasertutkalla paljastaa ilmanlaadun laajalta alueelta
Lasertutka eli lidar mahdollistaa ilmakehän pienhiukkaspilvien kartoituksen jopa kymmenien kilometrien säteellä. Väitöskirjassaan diplomi-insinööri Kim Kalmankoski kehitti lidaria, jolla on erityisen tarkka värierottelukyky. Se mahdollistaa yhtäaikaisesti pienhiukkaspilvien laadullisen tunnistuksen ja liikkeiden seurannan sekä tulevaisuudessa ilmakehän lämpötilaprofiloinnin.

Lasertutkat eli lidarit soveltuvat mainiosti ilmakehän koostumuksen jatkuvaan tarkkailuun. Voimakkaaseen valopulssiin ja sen takaisinsirontaan perustuva etämittaus mahdollistaa tiedon keräämisen pienhiukkasista ja jopa ilman typpi- ja happimolekyyleistä. Lasertutka luo kapean ja voimakkaan valokeilan taivaalle. Keilan vaimeneminen, siroavan valon määrä ja värin muutos antavat paljon tietoa ilmakehän pienhiukkasista jopa usean kilometrin matkalta.
Pienhiukkassironta ja molekyylisironta ovat väriltään erilaisia. Sirontasignaalien erottelu vaatii paljon valotehoa sekä hyvän värierottelukyvyn vastaanottimelta, mutta onnistuessaan mahdollistaa hiukkaslaadun tunnistuksen. Tyypillisesti värierottelu tehdään optisia suotimia ja monimutkaisia laserlukitusjärjestelmiä hyödyntäen. Tutkimuksessaan Kim Kalmankoski päätyi kuitenkin soveltamaan optiseen alassekoitukseen perustuvaa tuulilidarteknologiaa uudella tavalla.
– Päädyin kasvattamaan sekä lasertehot että signaalikäsittelyn laajuuden merkittävälle tasolle. Uudet tulokset mahdollistavat sironnan mittaamisen kerralla koko sirontaspektrin alueella ilman kapeita optisia suotimia. Erityisesti molekyylisirontaspektrin tulkinta voi tulevaisuudessa mahdollistaa jopa ilmakehän jatkuvan lämpötilaprofiloinnin, Kalmankoski kertoo.
Pirkkalasta kotoisin oleva Kim Kalmankoski teki väitöstutkimuksensa Tampereen yliopiston soveltavan optiikan ryhmässä.
Väitöstilaisuus perjantaina 6. kesäkuuta
Diplomi-insinööri Kim Kalmankosken fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Spectral Detection of Molecular Scattering with Coherent Heterodyne Lidar tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa perjantaina 6.6.2025 kello 12 Hervannan kampuksella luentosalissa TB109 (Korkeakoulunkatu 1, Tampere).
Vastaväittäjänä toimii professori Christian Pedersen Tanskan teknillisestä yliopistosta. Kustoksena toimii professori Juha Toivonen Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedokunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kim Kalmankoski
040 549 3459
kim.kalmankoski@gmail.com
Kuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tuukka Ahoniemi teollisen myynnin työelämäprofessoriksi Tampereen yliopistoon28.5.2025 12:23:36 EEST | Tiedote
Tampereen yliopisto on valinnut investointituotteiden ja teknologiapalveluiden myynnin työelämäprofessoriksi tekniikan tohtori Tuukka Ahoniemen. Työelämäprofessuuri on ensimmäinen osa hanketta, jonka Tampereen yliopisto on yhteistyössä Tampereen kauppakamarin ja elinkeinoelämän edustajien kanssa laittanut alulle. Yrityskumppanit ovat tähän mennessä sitoutuneet lahjoittamaan 1,6 miljoonaa euroa teknologia- ja teollisuusyritysten myyntiosaamista ja kasvua tukevaan hankkeeseen.
Väitös: Suomalainen journalistinen media ei onnistunut riittävästi torjumaan Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin kytkeytyvää informaatiovaikuttamista vuonna 201727.5.2025 16:02:45 EEST | Tiedote
YTM Karel Kekkosen väitöskirjan mukaan Katalonian itsenäisyysliike on harjoittanut informaatiovaikuttamista pyrkiessään irrottamaan Katalonian autonomisen alueen Espanjasta. Tutkimuksen mukaan tämä informaatiovaikuttaminen sai jossain määrin kaikupohjaa myös suomalaisen journalistisen median välityksellä, mikä on voinut puolestaan vaikuttaa laajempaan suomalaiseen mielipiteenmuodostukseen Katalonian tilanteesta.
Väitös: Vaikeat allergiset reaktiot ovat lisääntyneet Suomessa27.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lastentautien erikoislääkäri Lasse Saarimäki selvitti väitöstutkimuksessaan vaikeiden allergisten reaktioiden ilmaantuvuutta lapsilla ja aikuisilla. Lisäksi hän selvitti pähkinälle vaikeasti allergisten lasten elämänlaatua. Erityisesti alle neljävuotiaiden lasten vaikeat allergiset reaktiot ovat lisääntyneet. Tutkimuksen perusteella lasten vaikeat allergiat lisäävät vanhempien stressiä.
Väitös: Kestävän ja elämänarvoisen elämän idut löytyvät arjen katvealueilta26.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Yhteiskuntatieteiden maisteri Arvi Pihlman tarkasteli väitöstutkimuksessaan suomalaista auttamisen ja hoivan kenttää uudenlaisesta näkökulmasta. Siellä, missä ihmiset usein nähdään vain avun kohteina, versoo tutkimuksen mukaan toivoa toisenlaisesta ja valoisammasta tulevaisuudesta. Tutkimus haastaakin vallitsevat käsitykset siitä, mikä on arvokasta tai tuottavaa toimintaa.
Väitös: DMS-menetelmä voi auttaa vähentämään uusintaleikkauksia aivosyövissä22.5.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Väitöstutkimuksessaan diplomi-insinööri Anton Rauhameri tutki koneoppimismenetelmiä, joiden avulla voidaan analysoida differentiaalimobiliteettispektrometrian (DMS) mittaustuloksia. Tutkimuksen tulokset voivat auttaa erottamaan eri syöpätyypit sekä syöpäkudoksen terveestä kudoksesta leikkauksen aikana. Tämä puolestaan auttaa optimoimaan leikkausstrategian.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme