Oulun yliopisto

Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia halutaan parantaa – Oulun yliopisto uudistaa yrittäjyyskoulutuksensa

Jaa

Oulun yliopisto uudistaa mikroyrittäjyyden eli pienyrittäjyyden perusopinnot tulevana syksynä. Opinnot sisältävät tutkimusalan perusteiden lisäksi opintojaksot vastuullisuudesta, yrittäjyysosaamisista ja muutoskyvystä, asiakaskehityksestä ja yritysten kasvun johtamisesta.

Ryhmä ihmisiä istuu portailla, käyttää kannettavia tietokoneita ja keskustelee.
Kuva: Harri Tarvainen / Oulun yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä Oulun yliopistoon liittyvissä sisällöissä.

“Yrittäjyys tuo joustoa ja erilaisia mahdollisuuksia työuralle. Mikroyrittäjyyden opintokokonaisuuden on tähän mennessä suorittanut meillä noin 180 opiskelijaa, ja toivomme määrän kasvavan”, sanoo koulutuspäällikkö Päivi Lohikoski Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.

Yrittäjyysopinnot ovat tarjolla yliopiston kaikille opiskelijoille, ja niiden laajuus on 25 opintopistettä. Myös Lapin yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat valita nämä yrittäjyysopinnot sivuaineekseen.

Opintojaksot ovat tarjolla myös täydennyskoulutuksena yrittäjille, yrittäjyydestä kiinnostuneille tai muutoin yrittäjyyden parissa toimiville.

Yrittäminen houkuttelee, mutta vain periaatteessa

Suomessa tarvitaan lisää yrittäjiä, ja yrittäjyys palkkatyön ohessa on yleistymässä. Yrittäjyysvalmiudet ovat tärkeä osa kaikkien yliopisto-opiskelijoiden työelämätaitoja.

Korkeakoulutetuista kymmenen prosenttia toimii tällä hetkellä yrittäjinä, mutta kaikista yrittäjistä alle kolmasosa on korkeakoulutettuja. Opiskelijasta yrittäjäksi 2022 -selvityksen mukaan 34 prosenttia korkeakouluopiskelijoista kokee yrittäjyyden houkuttelevana vaihtoehtona. Kuitenkin vain kolme prosenttia yliopistosta valmistuneista työskentelee yrittäjinä vuosi valmistumisen jälkeen.

Yliopistokoulutuksen tarjoamat yrittäjyysvalmiudet koetaan heikoiksi. Uusimman uraseurantakyselyn mukaan Suomen yliopisto-opiskelijoiden tyytyväisyys koulutuksen antamiin yrittäjyystaitoihin on keskimäärin 2,4 asteikolla 1–6.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yrittäjyyslinjausten (2017) mukaan kaikilla opiskelijoilla kouluasteesta riippumatta tulee olla mahdollisuus valita opinnoissaan yrittäjyyskoulutusta ja saada tietoa yrittäjyyden tukipalveluista.

Oulun yliopistolla on myös valmennusohjelma, Kestävä ja kansainvälinen yritys. Sen tavoitteena on kannustaa asiantuntijoita myymään osaamistaan kansainvälisillä markkinoilla. Tavoitteena on myös parantaa pienten yritysten edellytyksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Valmennusta toteuttaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Valmennus on EU-rahoitteinen ja maksuton osallistujalle. Haku valmennukseen on auki 31.5.2025 saakka.

Kahden opintopisteen laajuista Yliopistosta yrittäjäksi -verkkokurssia pilotoidaan alkavana syksynä humanistisessa ja luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Pilotin jälkeen valmennus on tarkoitus laajentaa koko yliopistoon.

Lisätietoja:

Koulutuspäällikkö Päivi Lohikoski, Oulun yliopisto

paivi.lohikoski@oulu.fi, p. 050 476 9677

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye