Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita

Jaa

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Nainen laboratoriotakissa ja suojahatussa työskentelee tutkimuslaitteiston parissa. Teksti "STIPENDI" ylhäällä.
Elintarviteollisuuden Tukisäätiö myönsi ensimmäistä kertaa stipendejä ammattiin valmistuneille.

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö jakoi tänä keväänä ensimmäistä kertaa stipendejä ammattiin valmistuneille. Stipendin saajia saivat ehdottaa Elintarviketeollisuusliiton (ETL) jäsenyritykset sellaisille opiskelijoille, jotka olivat suorittaneet ammatillisessa oppilaitoksessa elintarvikealaan liittyvän ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja lisäksi osan opintoihinsa sisältyvästä työssäoppimisjaksosta ETL:n jäsenyrityksessä.  

Ehdokkaan odotettiin myös osoittaneen innovatiivisuutta ja/tai ammatillisesta kehittymistä työssäoppimisen aikana.

500 euron suuruiset stipendit myönnettiin seitsemälle opiskelijalle: 

  • Mikko Heikkilä, Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, Koulutuskeskus Salpaus, Fazer Makeiset Oy
  • Tino Malin, Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, Koulutuskeskus Salpaus, Fazer Finland Oy/ Fazer Xylitol
  • Joel Palosaari, Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto, Rastor instituutti, Oy Lantmännen Unibake Ab Finland
  • Aki Pelli, Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, Koulutuskeskus Salpaus, Fazer Makeiset Oy
  • Jaakko Punkkinen, Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, Koulutuskeskus Salpaus, Fazer Leipomot Oy
  • Timo Saukkola, Elintarvikealan perustutkinto/ meijeristi, Hämeen ammatti-instituutti, Valio Oy
  • Minna Sirviö, Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, Koulutuskeskus Salpaus, Fazer Leipomot Oy

Stipendit ovat oivallinen osoitus siitä, miten monipuolisesti erilaisia tutkintoja suoritetaan elintarvikealan yrityksissä. Perustutkintojen jälkeen monet kehittävät osaamistaan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla, ja yrityksissä kannustetaan myös jatkuvaan oppimiseen.  

– Meille on erittäin tärkeää, että ammatilliset oppilaitokset toimivat aktiivisina kumppaneinamme henkilöstön osaamisen kehittämisen parissa. Fazerilla suoritettiin vuonna 2024 noin 70 ammatillista tutkintoa, lisäksi olemme kouluttaneet yli 600 työpaikkaohjaajaa ja vuosittain meillä on yli 200 koulutussopimusopiskelijaa eri ammatillisista oppilaitoksista, kertoo henkilöstön kehittämispäällikkö Anita Koski Fazerilta.

Ammatillisen koulutuksen suorittaneet ovat elintarvikealan yritysten kantava voima, sillä jopa yli 70 prosenttia yrityksissä työskentelevistä on ammattiosaajia.

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön tavoitteena on parantaa mielikuvaa toimialasta. Yksi hyvä keino siihen on nostaa esiin elintarvikeyrityksissä työskentelevien osaamista. On myös tärkeää tehdä näkyväksi ammattiin valmistuneiden uurastusta tutkintonsa eteen.

Yksi stipendin saajista, Oy Lantmännen Unibake Ab Finlandilla työskentelevä Joel Palosaari, suoritti oppisopimuksella tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon Rastor Instituutissa.

– Halusin kehittää itseäni esihenkilönä ja siihen erikoisammattitutkinto antoi minulle hyvät eväät. Olen ottanut uusia vastuita hoitaakseni, ja halunnut oppia esihenkilötyöhön kuuluvia tehtäviä laaja-alaisesti, esimerkiksi ottaen omistajuuden kesärekrytoinnin prosessista, Palosaari luettelee.

Seuraava Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendihaku ammattiin valmistuneille avataan loppuvuodesta 2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye