Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.

Hankkeessa yhdistetään monipuolisesti mallintamista, monimuotoisuuden kokonaisvaltaista mittaamista, ja kehitetään yhteistyössä paikallisten sidosryhmien kanssa toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden ja vanhojen metsien suojelemiseksi Euroopassa, huomioiden myös yhteiskunnan metsille asettamat muut tarpeet.
Yhteistyö metsäalan toimijoiden, metsänomistajien ja järjestöjen kanssa on keskeinen osa hanketta. Alan asiantuntijat eri organisaatioista osallistuvat suojeluratkaisujen kehittämiseen SafeNet-hankkeen työpajasarjoissa, joissa tarkastellaan metsänhoidon ja suojeluratkaisujen yhdistämistä, sekä suojelutoimien yhteiskunnallista ohjaamista.
”SafeNet ei keskity vain metsäekosysteemien ja monimuotoisuuden tutkimiseen - yhteistyö metsistä riippuvaisten ihmisten kanssa on välttämätöntä löytääksemme ratkaisuja, jotka tasapainottavat suojelun, ilmastoon sopeutumisen ja talouskäytön tavoitteet”, sanoo hankkeen koordinaattori Jukka Forsman, tutkimusprofessori Luonnonvarakeskuksesta.
Paikallisen tason Living Lab -työpajoissa Suomessa, Saksassa, Espanjassa ja Romaniassa tarkastellaan sidosryhmien kanssa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa paikallisiin metsiin sekä etsitään suojelu- ja metsänhoitoratkaisuja, jotka vähentäisivät luontokatoa ja hillitsisivät ilmastonmuutosta muuttuvassa ilmastossa.
Jyväskylän yliopisto on mukana hankkeessa. Jyväskylän yliopiston keskeinen vastuualue hankkeessa on vanhojen metsien nykyisen ja tulevan monimuotoisuuden ennustaminen. Tavoitteena on optimoida yhteisölevinneisyysmalleja siten, että ne ennustavat vanhojen metsien monimuotoisuutta erilaisissa ilmasto- ja metsänkäyttöskenaarioissa.
SafeNet-hankkeessa sovelletaan ja kehitetään malleja, joita käytetään arvioitaessa miten eri ilmastonmuutos- ja maankäyttöskenaariot vaikuttavat Euroopan metsien puuntuotantoon, hiilitaseisiin ja monimuotoisuuteen tulevaisuudessa. Mallintamalla saadaan tietoa myös odotettavista lajien ja habitaattien levinneisyysalueista ja leviämisreiteistä. Näiden tietojen pohjalta hanke laatii ehdotuksia uusista ennallistamis- ja suojelualueista sekä metsänhoitovaihdoista.
"Ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennakoivien suojelu- ja metsänhoitomenetelmien tuominen metsätalouteen ja suojelualueverkostojen suunnitteluun on välttämätöntä", sanoo SafeNetin varakoordinaattori, tutkimusprofessori Mikko Peltoniemi Luonnonvarakeskuksesta.
Hankkeessa tuotettua tietoa tullaan käyttämään EU:n luonnonsuojelu- ja metsäpolitiikan sekä kotimaisen metsänhoidon kehittämisessä, jotta metsät pysyisivät kestävinä, monimuotoisina ja elinvoimaisina tulevien sukupolvien ajan.
Jyväskylän yliopistossa hanketta johtavat akatemiaprofessori Otso Ovaskainen ja apulaisprofessori Nerea Abrego. Lisäksi projektissa työskentelevät tutkijatohtorit Fatima Zaidi ja Mira Kajanus.
SafeNet-projekti alkoi vuonna 2025, ja se kestää neljä ja puoli vuotta. Sitä koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke), ja siihen kuuluu monialainen ja poikkitieteellinen asiantuntijaryhmä 14 organisaatiosta 11 maasta. Hanke on rahoitettu 6,2 miljoonalla eurolla EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman kautta.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Forsman jukka.forsman@luke.fi
Mikko Peltoniemi mikko.peltoniemi@luke.fi
Jacqueline Moustakas-Verho jacqueline.moustakas-verho@luke.fi
Tutkijatohtori Mira Kajanus, mira.h.kajanus@jyu.fi, +358503200535
Kuvat


Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uusi historian väitöskirja esittelee monisävyisiä näkökulmia ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaisuuskokemuksiin19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlundin historian väitöskirja valaisee ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaiskokemuksia pidemmällä aikavälillä. Tutkimus paljastaa, kuinka työn merkitys ja suhde kotiin ovat olleet keskeisiä tekijöitä siirtolaisten elämässä, ja kuinka he löysivät turvaa toisistaan uudessa maassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme