Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Lapsille joudutaan tekemään päivystyksessä usein kivuliaita ja lapsesta epämiellyttäviltä tuntuvia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi haavan ompelu tai luunmurtumien asetteleminen takaisin oikeaan asentoon.
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin nenänsisäisesti annosteltavan deksmedetomidiinin kipua lievittävää ja rauhoittavaa vaikutusta kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä. Sitä verrattiin yleisesti käytettyihin nenänsisäiseen esketamiiniin ja ilokaasuun. Tulokset osoittavat, että nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini voi tarjota tehokkaan kivun ja ahdistuksen lievityksen kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä.
Tutkimuksessa kartoitettiin myös lääkkeiden mahdollisia vaikutuksia lasten käytökseen neljä viikkoa päivystyksessä tehdyn toimenpiteen jälkeen. Ilokaasua tai nenänsisäistä deksmedetomidiina saaneiden lapsien käytöksessä tapahtuneet negatiiviset muutokset osoittautuivat harvinaisiksi. Hyvällä toimenpiteeseen liittyvällä kivun ja ahdistuksen hoidolla oli jopa positiivinen vaikutus muutaman lapsen käytökseen, ennen kaikkea suhtautumisessa terveydenhuoltoon.
Tutkimuksen tulokset tukevat deksmedetomidiinin käyttöä yhtenä vaihtoehtona lasten toimenpiteisiin liittyvän kivun ja ahdistuksen hoidossa. Lääke oli käytössä 1–15-vuotiailla lapsilla haavaompelun tai murtuneiden luiden takaisin asettelemisen yhteydessä. Koska etenkin murtuneiden luiden takaisin oikeaan asentoon asetteleminen on erittäin kivulias toimenpide, voidaan olettaa deksmedetomidiinin olevan tehokas myös vähemmän kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä.
– Lääkkeiden laajempi valikoima mahdollistaa kullekin lapselle ja toimenpiteelle sopivimman lääkityksen valinnan ja näin ollen hoitotoimenpiteitä voidaan tehdä ilman varsinaista nukutusta, väitöskirjatutkija Anna Nikula sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiAnna NikulaVäitöskirjatutkijaHelsingin yliopisto
Puh:040-5236366Anna.Nikula@helsinki.fiPia PurraViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto
Puh:02941 24205Pia.Purra@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Kutsu: Uusien professorien juhlaluennot 28.5.22.5.2025 08:12:10 EEST | Kutsu
Helsingin yliopiston uusien professorien juhlaluennot järjestetään keskiviikkona 28.5. klo 14.30–16.30 yliopiston päärakennuksessa, os. Fabianinkatu 33 ja luentoja on mahdollista seurata myös suoratoistona. Tapahtuma on kaikille avoin.
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme