Jyväskylän yliopisto

Tutkijat selvittivät peruskoulun datafikaation tulevaisuutta – korvaako kone opettajan?

Jaa

Digitaalisilta datateknologioilta toivotaan usein apua koulun kehittämiseen ja datan hyödyntäminen onkin kirjattu keskeiseksi tavoitteeksi koulutuksen tulevaisuutta koskeviin strategioihin ja linjauksiin. Mutta millaisena digitalisaation parissa työskentelevät asiantuntijat näkevät peruskoulun datafikaation tulevaisuuden?

Teknologia-avusteinen opetus saattaisi vapauttaa opettajien aikaa esimerkiksi opettaja–oppilas-vuorovaikutukselle, mutta tuo samalla mukanaan monia odottamattomiakin vaikutuksia, tutkijat kertovat.
Teknologia-avusteinen opetus saattaisi vapauttaa opettajien aikaa esimerkiksi opettaja–oppilas-vuorovaikutukselle, mutta tuo samalla mukanaan monia odottamattomiakin vaikutuksia, tutkijat kertovat. Kuvituskuva: Mostphotos

Peruskouluissa datafikaatio, eli koulun toiminnoista ja oppilaista tuotettavan datan hyödyntäminen, tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita. Jyväskylän yliopiston opettajakoulutuslaitoksen tutkijat Lauri Palsa, Janne Fagerlund ja Pekka Mertala haastattelivat 25 eri aloilla opetuksen ja teknologian parissa työskentelevää asiantuntijaa selvittääkseen, millaisena he näkevät peruskoulun datafikaation tulevaisuuden.

– Se millaisena kuvittelemme tulevaisuuden, vaikuttaa päätöksiin, joita teemme tässä ajassa. On siis tärkeä tehdä näkyväksi, että millaisia ajatuksia tulevaisuudesta eri tahoilla on, Lauri Palsa perustelee. 

Visioita koulutuksen digitalisaation tulevaisuuteen

Asiantuntijat esittivät monia erilaisia näkemyksiä koulutuksen datafikaation tulevaisuudesta.  Teknologian toivottiin muun muassa helpottavan opettajan työtä automatisoimalla rutiinitehtäviä, kuten arviointia, sekä tehostamalla oppilaiden oppimista. Teknologia-avusteinen opetus voisi siis vapauttaa opettajien aikaa esimerkiksi opettaja–oppilas-vuorovaikutukselle.

Samanaikaisesti asiantuntijoita arvelutti teknologian tuoma muutos opettajan rooliin sekä teknologian toimivuuden varmistamiseen vaadittu työaika. Jäisikö opettajan vastuulle opettamisen sijaan kehittää konetta, jotta teknologia-avusteisesta opetuksesta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty irti?

Myönteisenä nähtiin myös dataperustaisuuden tarjoamat mahdollisuudet koulutuksen yhdenmukaistamisessa. Dataperustainen lähestymistapa voisi edistää koulutuksen tasalaatuisuutta ja koulutuspäätösten läpinäkyvyyttä eri kuntien ja koulujen välillä.

Sopiiko datafikaatio suomalaiseen kulttuuriin?

Vaikka tulevaisuuskuvat olivat lähtökohtaisesti myönteisiä, ei niitä esitetty täysin ongelmattomina. Lisääntyvän läpinäkyvyyden pelättiin esimerkiksi lisäävän seurantaa ja valvontaa. Tämä nähtiin olevan ristiriidassa suomalaisella koulutukselle ominaisen luottamuksen kulttuurin kanssa.

Oppimisen tehostamisen pelättiin puolestaan lisäävän oppilaiden kuormitusta tai painottavan opetusta helposti mitattaviin asioihin.

– Teknologialla voi olla odottamattomiakin vaikutuksia ympäröiviin olosuhteisiin. Jossain tapauksissa teknologialle asetetut toiveet voivat olla ristiriidassa suomalaisen koulutuksen erityispiirteiden kanssa, Palsa selventää.

Tulevaisuuskuvitelmat auttavat huomioimaan Suomen koulutusjärjestelmän erityispiirteet

Koulutuksen tulevaisuutta pohditaan tällä hetkellä ahkerasti niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kysymys tulevaisuudesta ei ole neutraali, vaan siihen liittyy aina valintoja ja painotuksia.

Tutkijat toivovat tutkimustulosten tukevan koulutusta koskevaa päätöksentekoa, mutta antamaan keinoja myös teknologian kehittämiseen. Kun datateknologioiden mahdollisuudet sekä niiden tarkoituksettomatkin vaikutukset tunnistetaan, pystytään tekemään perustellumpia ja sosiaalisesti kestävämpiä päätöksiä.

– Mitä tietoisemmin pystymme tasapainoilemaan teknologian mahdollisuuksien ja siihen liittyvien seurausten kanssa, sitä paremmin suomalaiseen koulutukseen sopivia valintoja pystymme tekemään, Palsa summaa.

“Exploring the Futures of Datafied Welfare State Education: Thematic Analysis of Sociotechnical Imaginaries” -tutkimusartikkeli on julkaistu kansainvälisessä Social Inclusion -lehdessä. Se on vapaasti luettavissa verkossa: https://www.cogitatiopress.com/socialinclusion/article/view/10087  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Palsa, KT
Tutkijatohtori, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos
lauri.p.palsa@jyu.fi
+358 50 304 6644

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Apulaisprofessori Paavo Penttilä on inspiroitunut luonnon materiaaleista27.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen uuden apulaisprofessorin Paavo Penttilän tavoitteena on tuottaa uudenlaista tietoa kasvien soluseinien rakenteista ja ominaisuuksista. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vastustuskykyisten viljelyskasvien ja hiiltä sitovien uusien puumateriaalien kehittämisessä. Penttilä on juuri saanut tutkimukseensa 1,5 miljoonan euron rahoituksen Novo Nordisk -säätiöltä.

Kotkan kaupunki on perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta26.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Kunnallisen maan käytön suunnittelu eli kaavoittaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, jonka ylläpitämiseksi päättäjät tarvitsevat tietoa kuntansa lajirikkaudesta ja uhanalaisten lajien määrästä. Lajirikkaus on suurinta hyönteisissä, joista parhaiten tunnetaan perhoset. Jyväskylän yliopiston tutkijat arvioivat suomalaisten kuntien perhoslajiston monimuotoisuutta ja uhanalaisten lajien määriä havaiten Kotkan kaupungin olevan perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta. Kaikkien uhanalaisin perhoslajisto löytyi Enontekiön kunnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye