KHO:n puheenjohtajuus ACA-Europessa päättyy – kausi painottui tuomioistuinten vuoropuheluun ja perusoikeuksien suojeluun
Korkeimman hallinto-oikeuden kaksivuotinen puheenjohtajakausi Euroopan ylimpien hallintotuomioistuinten yhdistyksessä ACA-Europessa päättyy tänään. Korkeimman hallinto-oikeuden kaudella toiminta painottui erityisesti ylimpien hallintotuomioistuinten ja unionin tuomioistuimen sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen väliseen vuoropuheluun. Tämän päivän yleiskokouksessaan ACA-Europe hyväksyi Ukrainan korkeimman oikeuden ACA-Europen tarkkailijaksi.
Korkeimman hallinto-oikeuden puheenjohtajakautta luonnehti niin sanottu vertikaalinen lähestymistapa; miten unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut vaikuttavat kansalliseen oikeuskäytäntöön.
Keskustelut unionin tuomioistuimen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suhteesta ja vaikutuksista ylimpien kansallisten hallintotuomioistuinten toimintaan ovat olleet avoimia, syvällisiä ja valaisevia. Keskinäinen yhteisymmärrys toimintamme painopisteistä on lisääntynyt kaksivuotisen puheenjohtajakautemme aikana, korostaa ACA-Europen hallituksen puheenjohtajana toiminut korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi.
Korkeimman hallinto-oikeuden puheenjohtajakaudella järjestettiin yhteensä kuusi seminaaria Ruotsissa, Kroatiassa, Suomessa, Ranskassa ja Alankomaissa. Seminaareissa käsiteltiin hallintotuomioistuinten kannalta keskeisiä oikeudellisia ja institutionaalisia kysymyksiä.
- Tukholmassa tarkasteltiin ylimpien tuomioistuinten velvollisuutta pyytää ennakkoratkaisuja unionin tuomioistuimelta.
- Zagrebissa käsiteltiin mekanismeja, joilla ehkäistään ristiriitaisia ratkaisuja kansallisella ja eurooppalaisella tasolla.
- Inarissa pureuduttiin perusoikeuksien monitasoiseen suojaan kansallisissa hallintotuomioistuimissa.
- Versailles’ssa aiheina olivat tuomarien rekrytointi ja eettiset säännöt.
- Haagissa keskityttiin siihen, miten ylimmät hallintotuomioistuimet voivat edistää sääntelyn laatua.
Viimeisen, Helsingissä järjestetyn seminaarin teemana oli Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisujen ja neuvoa-antavien lausuntojen vaikutukset kansalliseen oikeuskäytäntöön. Aihetta lähestyttiin erityisesti ilmasto-oikeudenkäyntien sekä rajamenettelyjen (ns. pushback) näkökulmasta.
Pidän puheenjohtajakauttamme onnistuneena. Pääsimme osaltamme jatkamaan ACA-Europen tärkeää työtä vuoropuhelun edistämisessä kansallisten ja Eurooppa-tason tuomioistuinten välillä. Kaudella järjestetyt seminaarit nojasivat vahvasti spontaaniin vuoropuheluun valmisteltujen puheiden sijaan, mikä osaltaan edesauttoi aitojen keskusteluyhteyksien syntymistä, kertoo Kuusiniemi.
Olen lisäksi ilahtunut siitä, että puheenjohtajakautemme päättänyt ACA-Europen yleiskokous hyväksyi tänään Ukrainan korkeimman oikeuden ACA-Europen tarkkailijaksi. Näin voimme osaltamme tukea Ukrainaa oikeusvaltiokehityksessä.
Puheenjohtajuus siirtyy seuraavaksi Kreikan ylimmälle hallintotuomioistuimelle Hellenic Council of Statelle.
ACA-Europe pähkinänkuoressa
ACA-Europe (Association of Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union) on vuonna 2001 perustettu Euroopan unionin jäsenvaltioiden ylimpien hallintotuomioistuinten ja Euroopan unionin tuomioistuimen välinen yhdistys. Sen tavoitteena on edistää Euroopan ylimpien hallintotuomioistuinten tuomareiden ymmärrystä unionin oikeudesta ja muiden ylimpien hallintotuomioistuinten toiminnasta niiden soveltaessa toimivaltaansa kuuluvaa unionin oikeutta.
Yhteyshenkilöt
Jaana Lappalainenviestintäpäällikkö / kommunikationschefkorkein hallinto-oikeus / högsta förvaltningsdomstolen
Puh:029 5640 259etunimi.m.sukunimi@oikeus.fiKorkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee eduskunnan virkamiehen palkkausta28.5.2025 09:13:08 EEST | Päätös
Rikossyytteen perusteella virantoimituksesta pidätetty virkamies oli irtisanottu. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli kysymys virkamiehen palkanmaksua koskevasta oikaisuvaatimuksesta. Virkamies katsoi, että hänellä oli irtisanomisajalta oikeus täyteen palkkaan, koska virantoimituksesta pidättäminen ei enää irtisanomisen jälkeen ollut voinut perustua rikossyytteeseen, vaan sen oli tullut perustua säännökseen, jonka perusteella virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta välittömästi irtisanomisen jälkeen. Korkein hallinto-oikeus katsoi sen ratkaisusta tarkemmin ilmenevillä perusteilla, että virantoimituksesta pidättäminen oli irtisanomisaikana edelleen voinut perustua rikossyytteeseen. Virkamiehellä ei ollut oikeutta vaatimaansa täyteen palkkaan. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla. KHO 2025:43 Kort referat på svenska HFD 2025:43
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kiinteistöveroa27.5.2025 09:39:50 EEST | Päätös
Kohdetontille oli asemakaavassa osoitettu rakennusoikeutta 14 750 kerrosneliömetriä asuintarkoitukseen ja 4 400 kerrosneliömetriä liiketarkoitukseen. Kohdetontti oli verovuonna muodostanut osan kiinteistökokonaisuudesta, jolle oli asemakaavassa osoitettu rakennettaviksi kauppakeskus, liityntäliikenteen bussiterminaali ja metroasema sekä niiden päälle asuinkerrostaloja. Verohallinto oli kantanut kohdetontista korotettua kiinteistöveroa soveltamalla sen verotuksessa kiinteistöverolain 12 a §:ssä tarkoitettua rakentamattoman rakennuspaikan veroprosenttia.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee työsuojelun valvontaa22.5.2025 09:14:08 EEST | Päätös
Asiassa oli ratkaistavana, oliko työsuojeluviranomainen voinut velvoittaa A Oy:n pitämään työaikakirjanpitoa yhtiön käyttämien ruokalähettien kaikista tehdyistä työtunneista ja niistä suoritetuista korvauksista. Korkeimman hallinto-oikeuden arvioitavana oli erityisesti, tekivätkö lähetit työtä työsuhteessa vai itsenäisinä yrittäjinä. Jos työtä katsottiin tehdyn työsuhteessa, oli lisäksi arvioitava, sovellettiinko lähetteihin työaikalakia.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee maahanpääsyn epäämistä21.5.2025 09:43:16 EEST | Päätös
Venäjän federaation kansalainen A oli kesällä 2023 saapunut Venäjältä Suomen rajalle. Hän oli ilmoittanut tarkoituksenaan olevan matkustaa Suomen kautta Kreikkaan vierailemaan siellä asuvan täysi-ikäisen poikansa luona. Rajavartiosto epäsi A:lta pääsyn maahan sillä perusteella, että tämä vaarantaa yhden tai useamman Euroopan unionin jäsenvaltion kansainvälisiä suhteita Schengenin rajasäännöstössä tarkoitetulla tavalla.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kehitysvammaisten erityishuoltoa21.5.2025 09:36:43 EEST | Päätös
Asiassa oli kysymys hallinto-oikeuden päätösvaltaisesta kokoonpanosta kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa säädettyä valvottua liikkumista koskevassa asiassa. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että hallinto-oikeus ei ollut voinut käsitellä ja ratkaista asiaa kokoonpanossa, jossa oli ollut kaksi lainoppinutta jäsentä ja yksi asiantuntijajäsen. Asia olisi tullut ratkaista kolmen lainoppineen jäsenen kokoonpanossa. Hallinto-oikeuden päätös kumottiin, ja asia palautettiin sille uudelleen lainmukaisessa kokoonpanossa käsiteltäväksi. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla. KHO 2025:39 Kort referat på svenska HFD 2025:39
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme