Matkailuyrittäjät: saavutettavuus avainasemassa itäisen Uudenmaan saariston matkailussa
Saariston syke -hankkeen tutkimuksen mukaan saavutettavuusongelmat, markkinoinnin hajanaisuus ja vastuullisuuden hyödyntämättömät mahdollisuudet rajoittavat alueen matkailun kehittymistä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Saariston syke -hankkeessa kartoitettiin itäisen Uudenmaan saaristomatkailun kehitystarpeita haastattelemalla 12 matkailuyrittäjää Porvoon, Loviisan ja Sipoon alueelta.
Saavutettavuus ratkaisee – yhteistyötä ja näkyvyyttä tarvitaan
Suurimmaksi haasteeksi haastatellut nostivat saariston vaikean saavutettavuuden ilman omaa kulkuneuvoa. Ratkaisuiksi ehdotettiin vesiliikenteen ja julkisen liikenteen kehittämistä, turvallisten pyöräreittien lisäämistä sekä satama- ja laituripaikkojen parantamista. Saariston infrastruktuuria tulisi kehittää yhteiskunnan tuella ja kunnan investoinneilla.
– Itäisen Uudenmaan saariston saavutettavuuden parantaminen vaikuttaisi merkittävästi matkailijamäärien kasvuun ja alueen elinvoimaisuuteen, Saariston syke -hankkeen projektipäällikkö Antti Petteri Kurhinen vakuuttaa.
Yrittäjät peräänkuuluttavat tiiviimpää yhteistyötä yrittäjien ja paikallishallinnon kesken, vahvempaa markkinointia sekä selkeää brändiä, joka nostaisi alueen esiin kansallisesti ja kansainvälisesti. Yhteinen digitaalinen alusta, monikieliset esitteet ja selkeät kartat nähtiin tärkeinä konkreettisina keinoina.
Tapahtumat ja elämykset houkuttelevat saaristomatkailijoita
Luonto, rauha ja hiljaisuus ovat saariston vahvuuksia, ja haastatelluilla matkailuyrittäjillä olikin niihin liittyen runsaasti ideoita. Elämyspalvelut, kuten metsäterapiakävelyt, pöllönkuuntelut ja auringonlaskuretket, voisivat rikastuttaa tarjontaa ja houkutella uusia matkailijaryhmiä. Myös lisää perinteisiä saaristotapahtumia, kuten kesätorit, markkinat, kirpputorit, tanssit ja kesäteatteri, toivottiin.
Lisäksi kesäkausien ulkopuolisten tuotteiden, pimeyden ja ’workation’-kohteiden kehittäminen voisi tuoda saaristomatkailuun uusia mahdollisuuksia. Julkisten saunojen, uimarantojen ja avantouintimahdollisuuksien lisääminen toisi myös vetovoimaa sekä paikallisille että matkailijoille.
Vastuullisuus – tulevaisuuden kilpailuvaltti
Vaikka vastuullisuus ei ollut saaristomatkailuyrittäjien ensisijainen kehityskohde, nähtiin siinä tulevaisuuden mahdollisuus. Uudistava matkailu ja päästöttömät ratkaisut voisivat tehdä saaristosta kestävän ja vetovoimaisen matkailukohteen. Esimerkiksi saariston siivoukseen tai luonnon monimuotoisuuden tukemiseen liittyvät matkailutuotteet voisivat houkutella uudenlaisia kohderyhmiä ja samalla parantaa ympäristön ja paikallisyhteisön tilaa.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Saariston syke -hanke toteutti haastattelututkimuksen, joka keskittyi itäisen Uudenmaan saaristomatkailun kehittämiseen paikallisten matkailuyrittäjien näkökulmasta. Laadullinen tutkimus toteutettiin haastattelemalla 12 saaristomatkailuyritystä Sipoon, Porvoon ja Loviisan alueelta tammi–huhtikuussa 2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Petteri Kurhinenlehtori
Puh:044 290 0030antti.kurhinen@haaga-helia.fiKuvat
Linkit
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Saariston syke
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Saariston syke on yksi tutkimus- ja kehityshankkeista, joissa Haaga-Helian asiantuntijat ovat mukana. Hankkeen tavoite on parantaa itäisen Uudenmaan saaristomatkailun pk-yritysten elinvoimaisuutta ja innovointivalmiuksia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Urheilumanageroinnin korkeakoulutasoinen osaajakoulutus Haaga-Heliaan15.5.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa käynnistyy Suomen ensimmäinen korkeakoulutasoinen urheilumanageroinnin koulutus. Koulutus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää urheiluliiketoiminnan ja urheilijoiden kaupallistamisen osaamista.
Muovijätteen kierrätystavoitteesta jääminen maksoi Suomelle 89 miljoonaa euroa vuonna 2024 – ratkaisuna korttipakan kokoinen tietokone15.5.2025 07:44:04 EEST | Tiedote
EU-projektissa kehitetään jätelajien tunnistusta koneoppimisen avulla. Algoritmit pyörivät nyt jopa alle 200 euroa maksavalla pientietokoneella.
Mediakutsu: AMK-päivät käyntiin 7.5.5.5.2025 08:04:18 EEST | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen vaikuttavin vuosittainen tapahtuma käynnistyy keskiviikkona 7.5.2025. Helsingin Messukeskuksessa esiintyvät mm. tasavallan presidentti Alexander Stubb, tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie ja OKM:n ylijohtaja Sirkku Linna.
Opiskelijoiden avoin kirje johti muutokseen: useat mediat ottaneet aikaleiman käyttöön sosiaalisessa mediassa2.5.2025 11:06:48 EEST | Tiedote
Aikaleima kertoo uutisvideon alkuperäisen julkaisupäivän, ja sen tarkoitus on vahvistaa uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta nopeasti muuttuvassa someympäristössä.
Kouluttautuminen kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia – Haaga-Helia tunnetuin ammattikorkeakoulu29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Taloustutkimuksen bränditutkimus selvitti korkeakoulujen kiinnostavuutta ja tunnettuutta. Tutkimus valottaa yli 5000 suomalaisen suomalaisten koulutukseen liittyviä ajatuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme