Keusoten talous tasapainoon: Asukkaat uskovat ennaltaehkäiseviin palveluihin ja digiin
30 keskiuusimaalaista osallistui Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) asukaspaneeliin ja laati hyvinvointialueen päättäjille ehdotuksia talouden tasapainottamiseksi. Keskiuusimaalaiset luottavat ennaltaehkäisevien palveluiden, hyvien digipalveluiden, riittävän tiedottamisen sekä sujuvien ja tehokkaiden prosessien voimaan.

Puntaroiva asukaspaneeli on kansalaisosallistumisen muoto, jossa kutsutaan satunnaisotoksen perusteella kansalaisia puntaroimaan yhteistä asiaa. Keusoten kolmannessa asukaspaneelissa puntaroitiin Keusoten haastavaa taloustilannetta. Panelistit saivat aluksi asiantuntijoilta taustatietoa Keusoten taloudesta, minkä jälkeen he pohtivat yhdessä, miten sitä tulisi tasapainottaa.
Puntaroivan asukaspaneelin loppulausuma luovutettiin Keusoten aluevaltuustolle torstaina 22.5.2025. Loppulausumaan on koottu panelistien yhdessä sopimat toimenpide-ehdotukset päättäjille.
– Oli todella kiinnostavaa olla seuraamassa asukaspaneelin työskentelyä ja heidän tutustumistaan Keusoten talouteen. Ymmärrys hyvinvointialueiden tiukkaan talouteen avasi pohdinnan oikealle tasolle. Asukkaiden ideat ja näkemykset ovat yllättävän samanlaisia kuin päättäjien, ja moni kommentoikin, ettei onneksi tarvitse olla päättäjän roolissa tekemässä näin vaikeita päätöksiä. Kiitän asukaspaneelista saatua hyvää materiaalia ja arvokkaita pohdintoja talouden kanssa työskentelyyn, aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu kiittelee.
Tehokkaasti oikeaan palveluun – myös diginä!
Loppulausumassaan panelistit ehdottavat Keusoten päättäjien keskittyvän ennaltaehkäiseviin palveluihin, sujuviin, asiakaslähtöisiin toimintatapoihin ja tiedottamiseen. Tausta-ajatus on, että asiakkaat osaavat hakeutua tehokkaasti oikeaan palveluun ja toisaalta niin sanottujen raskaampien palvelujen tarve vähenee, kun apua saa ennaltaehkäisevästi.
Panelistit kehottavat Keusoten päättäjiä kiinnittämään huomiota myös toimiviin digipalveluihin sekä toiminnan ja tilojen tehostamiseen. Digipalveluita tulisi hyödyntää nykyistä laajemmin eri palveluissa muun muassa sen vuoksi, että se vähentää vastaanottotilojen tarvetta ja toisaalta vapauttaa resursseja lähipalveluista niille, jotka eivät voi käyttää digipalveluita. Asukaspaneeli painotti myös vaikutusten ennakkoarvioinnin merkitystä säästötoimenpiteistä päätettäessä.
– Loppulausuman luovutuksen jälkeen valmistelemme toimenpidesuosituksista toimenpidetaulukot, joiden avulla voidaan seurata niiden etenemistä. Suositusten seuranta oli yksi konkreettinen asia, jonka asukaspaneeli nosti loppukeskusteluissaan esille. Asukaspaneelin terveiset on saatava mukaan myös uusien päättäjien perehdytykseen, ja sitä kautta siirrämme arvokkaat tiedot heille, jotka jatkossa tekevät päätökset mm. säästöihin liittyen, kertoo johtava asiantuntija Tero Seitsonen Keusotelta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero Seitsonen
johtava asiantuntija
hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet
p. 050 497 2554
tero.seitsonen@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusoten aluehallitus päätti käynnistää valmistelun lisärahoituksen hakemiseksi28.5.2025 14:07:56 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus käsitteli 27.5.2025 kokouksessaan vuoden 2024 tilintarkastuskertomusta ja päätti samalla käynnistää valmistelun lisärahoituksen hakemiseksi.
Aluevaltuusto hyväksyi osan palveluverkkomuutoksista – Nurmijärven osalta laaditaan kokonaisselvitys23.5.2025 08:12:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui torstaina 22.5.2025 päättämään palveluverkoston muutoksista. Päätösten taustalla on aluehallituksen 22.4. hyväksymä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jossa palveluverkolle on asetettu 2,6 miljoonan euron säästötavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman tavoitteena on kattaa valtion edellyttämä 133 miljoonan euron alijäämä.
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle20.5.2025 11:01:43 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta.
Keusote vahvistaa vaikuttavaa ja vastuullista tekoälyn käyttöä15.5.2025 13:58:51 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) lähdetään rohkeasti vahvistamaan tekoälyn ja automaation vaikuttavaa ja vastuullista käyttöä. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten aikaa asiakkaiden kohtaamiseen, tehostaa tietotyötä ja hallinnollisia prosesseja sekä hyödyntää nykyistä paremmin arvokasta sote-dataa.
Aluehallitus esittää palveluverkon uudistamista – tavoitteena vaikuttavammat ja taloudellisesti kestävät sotepalvelut14.5.2025 11:16:04 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus on 13.5.2025 kokouksessaan hyväksyi äänestyksen jälkeen esityksen palveluverkon kehittämisestä osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa. Esitys etenee aluevaltuuston käsittelyyn 22.5.25.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme