Laaja mittauskampanja Oulun edustalla ja Perämerellä selvittää jokivesien vaikutusta rannikkoympäristöön
Mittauskampanjassa 2.–6.6.2025 mitataan samanaikaisesti Oulujoen, Kiiminkijoen, rannikkovesien ja meren vedenlaatua laajalla alueella. Mukana ovat esimerkiksi sukeltava robotti ja tutkimusalus Aranda. Näytteitä otetaan ulkomereltä Nallikarin rantavesiin, ja niitä verrataan muihin Perämereen laskeviin jokiin. Pyrkimyksenä on myös perustaa pysyvä ympäristönseurannan alueellinen verkosto.

Uutta vedenlaadun mittausteknologiaa testataan Oulun edustalla Oulun yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyössä. Tavoitteena on parantaa ymmärrystä alueellisesta vedenlaadusta ja kasvihuonekaasupäästöistä.
Pohjois-Pohjanmaan jokien ja Perämeren vedenlaatu on heikentynyt viime vuosina esimerkiksi orgaanisen hiilen (humus) ja nitraatin osalta. Voimakas turvemaiden käyttö ja maankäytön muutokset lisäävät päästöjä ja heikentävät vesistöjen tilaa. Uusia, samanaikaisia mittaustekniikoita tarvitaan seuraamaan ja todentamaan vedenlaatua ja kasvihuonekaasupäästöjä. Mittaustekniikoita yhdistämällä saadaan yksityiskohtaisempi ja kattavampi käsitys ympäristöstä.
Kampanjassa testataan ja vertaillaan erilaisia mittauslaitteita, kuten sukeltavaa robottia eli autonomista liidintä, joka kulkee vedenpinnan alla eri syvyyksissä. Ilmatieteen laitoksen sukellusrobottia testataan nyt ensi kertaa Perämerellä, minne se jää tuottamaan tietoa merialueen tilasta. Syken tutkimusalus Aranda vierailee Oulun edustalla ja kerää ulkomerellä näytteitä joki-meri-jatkumosta. Syken Tieto 1 -vene tuottaa matalan rannikkoalueen ja jokisuiden alueellista vedenlaatutietoa yhtä aikaa useiden eri valmistajien vedenlaatuantureilla, jotta tuloksia voidaan vertailla. Laaja, yhteinen näytteenottokampanja toteutetaan osana VISIO- ja LandSeaLot-hankkeita.
Uusi teknologia lisää ymmärrystä vesistöjen ja Perämeren tilasta
”Pohjois-Pohjanmaalta on puuttunut jatkuvatoiminen mittaus vesistöistä ja eri maankäyttömuotojen vaikutuksista. Nyt tilannetta pyritään parantamaan”, kertoo apulaisprofessori Hannu Marttila Oulun yliopistosta. Näytteenottokampanja toteutetaan pääosin Oulujoella ja sen suistossa, ja yhteistyötä tehdään myös Oulun kaupungin kanssa suositun Nallikarin uimarannan vedenlaadun muutoksien syiden tarkastelussa.
Kesäkuun mittauskampanja kytkeytyy myös laajempaan kehitystyöhön, jossa Perämereen laskeville Kuivajoelle, Kiiminkijoelle ja Siikajoelle rakennetaan uudet jatkuvatoimiset vedenlaatuasemat. “Turvemaiden maankäytön muutokset näiden jokien valuma-alueilla lisäävät kuormitusriskejä, ja jatkuva mittaus tarjoaa tarkempaa tietoa vedenlaadun vaihteluista erityisesti tulva- ja sadejaksojen aikana, jolloin perinteinen näytteenotto ei riitä kattavaan seurantaan”, toteaa kehittämispäällikkö Anna-Kaisa Ronkanen Suomen ympäristökeskuksesta. Hankkeessa rakennetaan myös tietojärjestelmä, josta tiedot voidaan jakaa reaaliaikaisesti myös yleisölle.
“Siikajokeen tulevat mittarit täydentävät hyvin mittauksia Luonnonvarakeskuksen Ruukin koeasemalla, missä maatalouden vesistökuormitusta on tutkittu muun muassa jatkuvatoimisilla vedenlaatuantureilla jo useiden vuosien ajan”, kertoo tutkija Maarit Liimatainen Luonnonvarakeskuksesta.
”Sukellusrobotin eli autonomisen liitimen avulla saadaan uutta tietoa jokien vaikutuksesta rannikkoalueen vedenlaatuun eri syvyyksissä”, sanoo erikoissuunnittelija Kimmo Tikka Ilmatieteen laitokselta. ”Liidin mittaa meren vesirungon fysikaalisia ja biologisia ominaisuuksia sukeltaessaan ohjelmoitua reittiä vedenpinnan alla. Uusien sukeltavien robottien avulla voidaan tutkia entistä tarkemmin Itämeren fysikaalisia ominaisuuksia, kuten happipitoisuutta sekä meren lämpötilan ja suolaisuuden vaihtelua ja virtauksia.”
Uusi mittaustekniikka ja autonomiset laitteistot mahdollistavat paremman ja luotettavamman jatkuvan mittauksen vesistöissä. Tavoitteena on perustaa pitkäaikainen ympäristönseurannan alueellinen verkosto, joka perustuu paikalliselle ja alueelliselle yhteistyölle.
Visio-hankkeen investointi ja kehittämisosuudet osarahoittavat Pohjois-Pohjanmaan Liitto, Euroopan rakennerahaston Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) kautta, Oulun innovaatioallianssi sekä hankkeen osapuolet. Projekti alkoi kesäkuussa 2024 ja jatkuu elokuuhun 2026.
Kestävää kasvua Pohjois-Pohjanmaalle – vihreän siirtymän seurantajärjestelmä, VISIO-hanke
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu Marttila, apulaisprofessori, Oulun yliopisto, 0294 48 4393, hannu.marttila@oulu.fi
Anna-Kaisa Ronkanen, kehittämispäällikkö, Suomen ympäristökeskus, 0295 251 216, anna-kaisa.ronkanen@syke.fi
Kimmo Tikka, erikoissuunnittelija, Ilmatieteen laitos, 050 439 2886, kimmo.tikka@fmi.fi
Maarit Liimatainen, tutkija, Luonnonvarakeskus, 050 301 9564, maarit.liimatainen@luke.fi
Kuvat




Linkit
- Kestävää kasvua Pohjois-Pohjanmaalle – vihreän siirtymän seurantajärjestelmä, VISIO-hanke
- Tarkka järjestelmä alueellisten ilmastopäästöjen todentamiseen – turvevaltainen Pohjois-Pohjanmaa seurantamenetelmien edelläkävijänä
- Lisätietoa LandSeaLot hankkeesta englanniksi
- Suomen ympäristökeskus
- Ilmatieteen laitos
- Luonnonvarakeskus
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Konenäkö korvaa asiantuntijan läsnäolon - Oulun yliopiston kehittämä lisätyn todellisuuden teknologia voi opastaa kohta kohdalta vaikka korjaamaan tietokoneen18.6.2025 07:17:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto on kehittänyt yhteistyössä Keski-Ruotsin yliopiston kanssa uudenlaisen immersiivisen lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen, jonka avulla voi suorittaa erityisosaamista vaativia tehtäviä kuten korjata laitteen ilman asiantuntijan läsnäoloa. IMMERSE –sovellus perustuu käsiteltävästä laitteesta 3D-skannaustekniikalla tuotettuun digitaaliseen kaksoseen ja siihen lisättäviin graafisiin opasteisiin, kuten nuoliin ja tekstilaatikoihin, jotka ohjaavat työtä askel askeleelta. Älylaitteen kameran läpi katsoen ohjeet piirtyvät laitteen päälle AR-teknologian avulla.
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme