Oulun yliopisto

Sydänterveys ei ole vain vanhojen huoli – riskit alkavat jo nuorena

Jaa

Yli puolet sydänperäisistä äkkikuolemista tapahtuu työikäisille, muistuttaa Oulun yliopiston professori Juhani Junttila. Taustalla on usein sepelvaltimotauti – sairaus, joka voi kehittyä jo nuorena ja on pitkälti ennaltaehkäistävissä.

Juhani Junttila kuvaa sydäntä talonrakennuksen kautta: sähköjärjestelmän ja putkistojen on toimittava (kuva: Oulun yliopisto / Juho Karjalainen).
Juhani Junttila kuvaa sydäntä talonrakennuksen kautta: sähköjärjestelmän ja putkistojen on toimittava (kuva: Oulun yliopisto / Juho Karjalainen).

"Yksi suurimmista harhaluuloista on, että sydänsairaudet koskevat vain ikääntyneitä. Todellisuudessa sydän- ja verisuonitaudit voivat alkaa kehittyä jo lapsuudessa", Junttila kertoo.

Nuorten keskuudessa yleistyvät tavat, kuten nikotiinipussien käyttö, anaboliset steroidit ja äärimmäiset ruokavaliot, voivat vahingoittaa sydäntä vakavasti. Nikotiinipussien korkeat nikotiinipitoisuudet kuormittavat verisuonia ja voivat aiheuttaa rytmihäiriöitä. Myös runsasrasvaiset ketogeeniset dieetit ovat aiheuttaneet sydäntapahtumia jopa nuorille hyväkuntoisille ihmisille. 

"Ketoruokavalio voi sopia tietyissä tilanteissa, mutta väärin toteutettuna se voi kiihdyttää sepelvaltimotaudin kehittymistä", Junttila sanoo. Myös verenpainetauti voi jäädä piiloon vuosiksi ja kuormittaa sydäntä huomaamatta.

Junttilan mukaan yksinkertaiset toimet, kuten verenpaineen ja kolesterolin mittaaminen viimeistään 30-vuotiaana, ovat tehokkaita keinoja ehkäistä sydänsairauksia. Lisäksi tupakoinnin ja runsaan alkoholin välttäminen ovat avainasemassa.

Junttila kuvaa sydäntä talonrakennuksen kautta: sähköjärjestelmän ja putkistojen on toimittava. Jos verenkierto estyy tai sydämen sähköinen rytmi häiriintyy, seuraukset voivat olla kohtalokkaita.

"Kun sydän joutuu toimimaan jatkuvasti liian kovassa paineessa tai vähähappisissa olosuhteissa, se alkaa vaurioitua ja muodostaa sidekudosta, joka häiritsee sen sähköistä toimintaa. Siitä voi seurata hengenvaarallinen rytmihäiriö tai tukos", Junttila varoittaa.

Juhani Junttilan haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa Oulun yliopiston verkkosivuilta: Sydämestä huolehtiminen kannattaa aloittaa nuorena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori, ylilääkäri Juhani Junttila, 029 448 6316, juhani.junttila@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Konenäkö korvaa asiantuntijan läsnäolon - Oulun yliopiston kehittämä lisätyn todellisuuden teknologia voi opastaa kohta kohdalta vaikka korjaamaan tietokoneen18.6.2025 07:17:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto on kehittänyt yhteistyössä Keski-Ruotsin yliopiston kanssa uudenlaisen immersiivisen lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen, jonka avulla voi suorittaa erityisosaamista vaativia tehtäviä kuten korjata laitteen ilman asiantuntijan läsnäoloa. IMMERSE –sovellus perustuu käsiteltävästä laitteesta 3D-skannaustekniikalla tuotettuun digitaaliseen kaksoseen ja siihen lisättäviin graafisiin opasteisiin, kuten nuoliin ja tekstilaatikoihin, jotka ohjaavat työtä askel askeleelta. Älylaitteen kameran läpi katsoen ohjeet piirtyvät laitteen päälle AR-teknologian avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye