Työelämän murros näkyy toimistojen suunnittelussa – erilaisten tilojen tarve ja tunnelma korostuvat
Työntekijät tarvitsevat entistä monipuolisempia ja tunnelmaltaan vaihtelevia työympäristöjä, jotka tukevat keskittymistä, yhteistyötä ja palautumista. Tutkimuksen mukaan osallistava suunnittelu lisää työtyytyväisyyttä ja parantaa tilojen toimivuutta.

Työelämä on murroksessa: monipaikkainen työnteko, etäpalaverit ja palautumisen kasvava tarve haastavat perinteiset toimistotilat. Arkkitehti Piia Markkasen väitöskirjassa kehitettiin ja testattiin osallistavaa suunnitteluprosessia oululaisissa yrityksissä. Tutkimuksessa työntekijät osallistuivat aktiivisesti työtilojen kehittämiseen, ja heidän näkemyksensä ja tarpeensa huomioitiin suunnittelun kaikissa vaiheissa.
Markkanen väittelee työtilojen suunnittelusta 11. kesäkuuta Oulun yliopistossa.
Tutkimus tarkastelee tilojen kokonaissuunnittelua kolmesta näkökulmasta: toiminnallisista, esteettisistä ja symbolisista ominaisuuksista. Lisäksi se huomioi työntekijöiden kokemukset, kuten tilan tunnelman ja toimintamahdollisuudet. Tämä tarkastelutapa auttaa suunnittelijoita tuottamaan jäsenneltyä tietoa suunnittelun tueksi.
Tutkimuksessa esitellään uusi teoriapohjainen viitekehys, joka laajentaa työtilojen yhteensopivuuden tarkastelua. Malli huomioi yksityisyyden tilojen tunnelman ja vuorovaikutuksen merkityksen.
"Empiiriset havainnot osoittavat, että etäpalaverit lisäävät yksityisyyden tarvetta, kun taas yhteistyö- ja palautumistilanteissa tilan tunnelma korostuu", Piia Markkanen toteaa.
Markkasen tutkimus tuo työympäristötutkimuksen ja -suunnittelun lähemmäs toisiaan ja tarjoaa konkreettisia menetelmiä käyttäjälähtöiseen työtilasuunnitteluun.
Samalla se tarjoaa tutkijoille välineitä tarkastella aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä tilan kokemuksellisia ulottuvuuksia, kuten tunnelmaa, estetiikkaa ja symboliikkaa suhteessa käyttäjien tarpeisiin ja suunnittelijoiden näkemyksiin.
Osallistava suunnittelu tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden vastata työelämän muutoksiin kehittämällä työtiloja, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja työtyytyväisyyttä.
Arkkitehti Piia Markkanen väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 11.6.2025. Arkkitehtuurin alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Työtilasuunnittelun tutkimus: Tutkimus suunnittelun keinoin (Workplace design research: A research-through-design approach). Vastaväittäjänä toimii professori Hilde Remøy Delftin teknillisestä yliopistosta ja kustoksena dosentti Aulikki Herneoja. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa L10 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/65010260319
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arkkitehti Piia Markkanen, p. 0503707104, piia.markkanen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Konenäkö korvaa asiantuntijan läsnäolon - Oulun yliopiston kehittämä lisätyn todellisuuden teknologia voi opastaa kohta kohdalta vaikka korjaamaan tietokoneen18.6.2025 07:17:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto on kehittänyt yhteistyössä Keski-Ruotsin yliopiston kanssa uudenlaisen immersiivisen lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen, jonka avulla voi suorittaa erityisosaamista vaativia tehtäviä kuten korjata laitteen ilman asiantuntijan läsnäoloa. IMMERSE –sovellus perustuu käsiteltävästä laitteesta 3D-skannaustekniikalla tuotettuun digitaaliseen kaksoseen ja siihen lisättäviin graafisiin opasteisiin, kuten nuoliin ja tekstilaatikoihin, jotka ohjaavat työtä askel askeleelta. Älylaitteen kameran läpi katsoen ohjeet piirtyvät laitteen päälle AR-teknologian avulla.
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme