Kesätyöpaikkojen tarkastuksilla valvotaan palkkaa ja kevytyrittäjien asemaa
Työsuojeluviranomainen tarkastaa jälleen kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Tarkastusten yhtenä tavoitteena on varmistaa, että nuorille maksetaan palkkaa oikein. Tarkastuksilla valvotaan myös sitä, ovatko kevytyrittäjinä toimivat nuoret aitoja yrittäjiä.
Nuorille on maksettava työehtosopimuksen mukaista palkkaa
Kesätyövalvonnassa viime vuonna selvisi, että osa nuorista sai pienempää palkkaa kuin mitä työehtosopimuksen ja työkokemuksen mukaan heille olisi pitänyt maksaa.
Useimmilla aloilla työehtosopimus määrää vähimmäispalkan. Monissa työehtosopimuksissa on sovittu myös nuorelle maksettavasta palkasta. Nuorten palkat ovat keskimäärin 70–90 prosenttia alimmasta taulukkopalkasta.
Jos alalle ei ole solmittu työehtosopimusta, palkan määrä perustuu työsopimukseen. Vaikka palkasta ei olisi sovittu työsopimuksella, on työnantajan työsopimuslain mukaan maksettava työstä tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa.
Säädösten mukaisia iltalisiä, sunnuntaityökorvauksia ja vuosilomakorvausta ei saa sisällyttää peruspalkkaan. Ne on maksettava erikseen ja eriteltävä palkkalaskelmassa.
”Jos epäilet, että palkkaasi ei makseta oikein, voit kysyä apua työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta”, työsuojelutarkastaja Saila Lähdesmäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.
Työsuojelutarkastaja voi selvittää kevytyrittäjän asemaa
Kesäsesonkiin liittyviä työtehtäviä voi tehdä myös yrittäjänä ilman työsuhdetta.
”Valvonnassa on havaittu, että joskus kesätöiden saamisen ehtona on kevytyrittäjyys, vaikka käytännössä nuori ei tee töitä itsenäisenä yrittäjänä”, Lähdesmäki kertoo.
Osapuolet eivät voi sopia vapaasti, tehdäänkö työ työsuhteessa vai yrittäjänä, vaan asia on määritelty laissa. Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, kyse on työsuhteesta. Tällöin myös kesätyöntekijällä on oikeus esimerkiksi sairausloman palkkaan ja vuosilomakorvauksiin.
Jos kesätyöpaikkojen tarkastuksilla kohdataan kevytyrittäjiä, tarkastaja selvittää, ovatko he aitoja yrittäjiä vai onko kyseessä työsuhde.
Mitä eroa on yrittäjällä ja työntekijällä?
Jos olet yrittäjä, sinulla on vapaus päättää, miten, milloin, mihin hintaan ja kenelle teet työtä. Yrittäjänä sinun täytyy huolehtia itse esimerkiksi pakollisista vakuutuksista ja veroista. Myös kevytyrittäjä on yrittäjä.
Jos työtä tilaava yritys esimerkiksi määrää sinulle työajat, taukojen ajankohdat ja työtehtävät, olet todennäköisesti työntekijä. Silloin sinulle myös kesätyöntekijänä kuuluvat työntekijän oikeudet, kuten palkallinen vuosiloma, palkallinen sairausloma, ylityökorvaukset, ennaltaehkäisevä työterveyshuolto ja tapaturmavakuutus.
Jos et ole varma omasta tilanteestasi, voit kysyä neuvoa työsuojeluviranomaiselta.
Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta
Kesätyöpaikkojen työsuojelutarkastukset tehdään useimmiten ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksilla valvotaan palkan lisäksi myös esimerkiksi työsopimuksia, palkkalaskelmien antamista ja perehdyttämistä.
Tarkastuksilla haastatellaan kesätyöntekijöitä ja kerrotaan heille työelämän pelisäännöistä sekä mahdollisuudesta pyytää apua työsuojeluviranomaiselta. Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tarkastaja Saila Lähdesmäki, 0295 016 028, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
tarkastaja Tiina Häyrinen, 0295 016 831, Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@avi.fi
Linkit
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme