Amikseen vai lukioon? Ysiluokkalaisen motivaatio matematiikassa ja äidinkielessä ennustaa valintaa
Motivaatio opiskella matematiikkaa ja äidinkieltä peruskoulun viimeisen vuoden aikana ennustaa päättöarvosanoja ja on merkittävästi yhteydessä valintaan lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä.
Peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset jakautuvat tuoreen tutkimuksen mukaan motivaation osalta viiteen profiiliin, joilla on merkittävä yhteys oppilaan jatko-opintoihin suuntaamisen kannalta.
Kolme neljästä oppilaasta raportoi samantasoista motivaatiota matematiikkaan ja äidinkieleen. Motivaatio vaihteli vahvan, keskimääräisen ja heikon välillä. Neljäsosa oppilaista osoitti selkeästi vahvempaa motivaatiota toista oppiainetta kohtaan. Heidän kohdallaan tutkijat puhuvat matikka- ja äikkäsuuntautuneista.
– Ilahduttavaa on, että heikosti motivoituneilla oli peräti 43 prosentin todennäköisyys siihen, että motivaatio kasvoi syksystä alkukevääseen tultaessa keskimääräiselle tasolle tai profiili muodostui äikkäsuuntautuneeksi, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Kukka-Maaria Polso.
Heikosti motivoituneiden kohdalla motivaation vahvistumista ennusti hyvä aiempi koulumenestys. Toisaalta keskimääräisesti motivoituneilla havaittiin siirtymää heikosti motivoituneiden joukkoon. Valtaosalla muutoksia ei tapahtunut lukuvuoden aikana.
Sukupuoli ja aiempi koulumenestys vaikuttavat
Oppilaan sukupuoli ja aiempi koulumenestys ovat yhteydessä motivaatioon. Tytöille oli poikia tyypillisempää kuulua matalan matematiikan motivaation ryhmiin, kuten äikkäsuuntautuneisiin tai heikosti motivoituneisiin, mikä voi vaikuttaa heidän valintoihinsa tulevaisuudessa.
Myös aiemmat arvosanat kulkivat käsi kädessä motivaation kanssa: paremmat arvosanat ennustivat vahvempaa motivaatiota samassa oppiaineessa.
Vahvimmin ja heikoimmin motivoituneiden oppilaiden välinen ero päättöarvosanoissa oli suuri. Lukioon pyrkiminen oli tyypillisintä vahvasti motivoituneille ja matikkasuuntautuneille, ammatilliseen koulutukseen hakeutuminen puolestaan niille, joiden motivaatio kumpaakin oppiainetta kohtaan oli heikkoa. Osalla näistä oppilaista motivaatio saattaakin aiempien tutkimusten perusteella painottua esimerkiksi taito- ja taideaineisiin.
Myös motivaatioprofiilien muutoksilla oli pieniä yhteyksiä oppilaiden päättöarvosanoihin ja hakukohteisiin: oppilailla, jotka siirtyivät heikosti motivoituneista äikkäsuuntautuneisiin, oli korkeampi todennäköisyys hakea lukioon. Vastaavasti motivaation lasku lukuvuoden aikana oli yhteydessä ammatilliseen koulutukseen hakeutumiseen.
Kohti koulutuksellista tasa-arvoa
Tutkimus osoittaa, että sukupuoli ja koulumenestys ennustavat oppiainekohtaista motivaatiota voimakkaasti ja ovat sitä kautta yhteydessä myös koulutuspolkujen muotoutumiseen.
Tulokset ovat linjassa niin aiemman tutkimuksen kuin arkisen kokemuksenkin kanssa: motivaatio vaihtelee oppilaiden välillä suuresti ja on linkittynyt niin oppilaan taustaan kuin koulumenestykseen ja -valintoihinkin.
– Näiden mekanismien ymmärtäminen on tärkeää, kun käydään keskustelua koulutuksellisesta tasa-arvosta: esimerkiksi tyttöjen keskimäärin matalamman matematiikan motivaation syyt ja seuraukset ovat kestoaihe, Polso sanoo.
– On tärkeää miettiä, miten oppilaiden motivaatiota voidaan tukea tasapuolisesti.
Tutkimus pohjautuu valtakunnallisesti edustavaan määrälliseen kyselyaineistoon lukuvuodelta 2021–2022. Tutkijat yhdistivät siihen opiskelijavalintarekisteristä tiedot oppilaiden päättöarvosanoista ja ensisijaisesta hakukohteesta toisen asteen yhteishaussa. Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita Helsingin yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Väitöskirjatutkija Kukka-Maaria Polso, puhelin 050 523 4056, kukka-maaria.polso@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme