EU-kantelu unionin tiukimmista inhouse-hankintasäännöistä – Lakiehdotuksen epäillään rikkovan EU-oikeutta
EU-komission tulisi ryhtyä toimiin Suomen hankintalakiin suunnitellun sidosyksiköiden 10 prosentin minimiomistuksen rajauksen aiheuttaman EU-oikeuden rikkomisen estämiseksi, julkisomisteisia sidosyksiköitä edustava Kustos ry vaatii virallisessa EU-kantelussaan. Suomalaisten kuntien ja yhteistyötä ja itsehallintoa uhkaa rajoittava lainsäädäntömuutos, josta on nyt tehty jo kaksi virallista kantelua Euroopan komissiolle. Ensimmäisenä hankintalain muutosehdotuksesta kantelemaan ehti joukko kunnallisia jäteyhtiöitä.

EU-komissio on saanut jo kaksi virallista kantelua, joissa epäillään Suomen hallituksen ajaman inhouse-yhtiön 10 prosentin minimiomistusvaateen rikkovan vakavasti EU:n hankintalainsäädäntöä ja unionin oikeuden perusperiaatteita. Ensimmäisenä heinäkuun alussa kantelemaan ehti seitsemän kunnallista jäteyhtiötä: Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Jätekukko, Kiertokaari, Kiertokapula, Loimi-Hämeen Jätehuolto, Pirkanmaan Jätehuolto (PJH) ja Rosk’n Roll. Nyt myös julkisomisteisia sidosyksiköitä edustava Kustos ry on jättänyt Euroopan komissiolle virallisen kantelun Suomen hallituksen esittämästä hankintalain muutoksesta koskien inhouse-yhtiön 10 prosentin minimiomistusvaadetta.
Kantelun kohteena on Petteri Orpon hallituksen esittämä muutos hankintalakiin (1397/2016), joka asettaisi kiinteän 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimuksen julkisomisteisten inhouse-yhtiöiden hyödyntämiselle ilman kilpailutusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi pieni kunta ei voisi käyttää oman yhtiönsä palveluja, jos sen omistusosuus on alle 10 prosenttia – riippumatta siitä, kuinka tiivistä ja ohjattua yhteistyö todellisuudessa on.
Kustos ry:n mukaan ehdotus vaarantaa kuntien itsehallintoa ja uhkaa romuttaa jopa 200 nykyistä julkisomisteista yhtiötä, joiden kautta palveluja tuotetaan kustannustehokkaasti. Esimerkiksi jätehuollossa ja sosiaali- ja terveydenhuollossa seurauksena olisi palvelujen pirstoutuminen, kustannusten nousu ja palveluiden heikkeneminen.
Hankintalain muutosta koskevan EU-kantelun pääkohdat:
- Suomeen tulisi EU:n tiukin inhouse-säätely: Mikäli lakimuutos toteutetaan, Suomesta tulisi ainoa EU-maa, jossa on omistusraja inhouse-hankinnoille.
- Ristiriita EU-oikeuden kanssa: Kategorinen 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimus inhouse-yhtiöstä rikkoo hankintadirektiivin (2014/24/EU) 12 artiklan EU:n julkisia hankintoja ohjaavia perusperiaatteita sekä esimerkiksi oikeustapauksissa Teckal ja Asemfo vakiintunutta EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöä.
- Vaikutuksia ilman vaikutusarvioita: Kansallista vaikutusarviota ei ole tehty. Ainoa arvio – Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemä – toteaa, että muutos lisäisi julkisen sektorin kustannuksia ja heikentäisi tehokkuutta.
- Syrjii pieniä kuntia: Omistusraja asettaisi erityisesti pienet kunnat ja harvaan asuttujen alueiden julkiset toimijat epäedulliseen asemaan.
- Ei kilpailullista hyötyä: Sidosyksiköiden vähimmäisomistusoikeuden rajaus 10 prosenttiin aiheuttaisi merkittävää haittaa Suomen alue- ja paikallistaloudelle sekä julkisten toimijoiden yhteistyölle, mutta ei toisi kilpailullista hyötyä.
- Rikkoo yhdenvertaisuuden ja suhteellisuuden periaatteita: Ehdotus rikkoisi EU-oikeuden keskeisiä periaatteita, erityisesti yhdenvertaisuuden ja suhteellisuuden periaatteita.
- Vastustus laajaa: 607 annetusta lausunnosta 452 oli kriittisiä. Kahdeksan yhdeksästä ministeriöstä vastusti ehdotusta, mukaan lukien valtiovarainministeriö, ympäristöministeriö sekä lisäksi kuntia edustava Kuntaliitto ja hyvinvointialueita edustava Hyvil.
- Vaarantaa EU-oikeuden ensisijaisuuden: Muutos vaarantaisi EU-oikeuden ensisijaisuuden, koska se laajentaisi kansallista harkintavaltaa ytimekkääseen ”kontrollin” käsitteeseen ja vaikeuttaisi EU-hankintasääntöjen tehokasta täytäntöönpanoa.
EU-kantelussaan sidosyksiköt vaativat komissiolta ripeitä toimia Suomen hallituksen aikeiden pysäyttämiseksi. Mikäli komissio katsoo kantelun aiheelliseksi, se voi käynnistää virallisen rikkomusmenettelyn Suomea vastaan.
”Nyt ei ole kyse vain kuntien vapaudesta, vaan koko EU:n sisämarkkinoiden oikeusvarmuudesta. Suomi ei voi yksipuolisesti muuttaa EU-direktiivin ydintä”, perustelee kantelun laatinut asianajaja Jouni Alanen.
Kantelun jättämispäivä on 7. heinäkuuta 2025. Lakiehdotus on määrä antaa eduskunnalle syksyllä, nykytiedoin viikolla 37. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi PitkänenKustos ry:n toiminnanjohtaja
Puh:+358 40 574 8106paivi.pitkanen@kustos.fiSalli KortelainenKustos ry:n hallituksen puheenjohtaja
Puh:+358 40 6720774salli.kortelainen@meita.fiLiitteet
Linkit
Kuntien ja hyvinvointialueiden tukena
Kustos ry on julkisomisteisten yhtiöiden yhteinen vaikuttamisverkosto. Inhouse-yhtiöt ylläpitävät yhteiskunnan huoltovarmuutta varmistaen lukuisten avainalojen toiminnan myös kriisitilanteissa.
Suunnitteilla olevat hankintaki ja julkisuuslaki vaarantavat Suomen turvallisuuden, huoltovarmuuden ja omaisuudensuojan. Tämä käy ilmi muun muassa yli 500 ehdotetun hankintalain lausunnosta.
Kunnat, hyvinvointialueet, maakunnat, KELA, yliopistot ja lukuisat ministeriöt vastustavat hankintalakimuutosta, muun muassa VM, PLM, STM, MMM, YM ja OPM sekä Valtioneuvosto kanslia.
KKV:n selvitykset varoittavat markkinoiden keskittymisestä, joka iskee erityisesti pk-yrityksiin ja aluetalouksiin. Keskeisin ongelmia aiheuttava kohta on hankintalain vaatimus 10 prosentin minimiomistuksesta sidosyksiköissä. Kymmenien miljardien hankintoja koskevan lain muutosprosessista puuttuu hyvän ja vastuullisen lainvalmistelun vaatima vaikutusarvio.
Suunnitellusta hankintakimuutoksesta koituvia haittavaikutuksia Suomelle:
- Suomalainen pääoma ja osingot karkaavat ulkomaille
- Toimialat keskittyvät ja hinnat nousevat – julkinen velka ja/tai verot lisääntyvät
- Pk-yrittäjät menettävät liikevaihtoa suurille kansallisille ja kansainvälisille toimijoille, jotka eivät käytä alihankkijoita lähellekään samassa laajuudessa kuin kuntien ja hyvinvointialueiden omistamat inhouse-yhtiöt
- Pieni kunta ja harvaanasuttu alue ei saa jatkossa kilpailutuksiinsa tarjouksia lainkaan
- Pienet kunnat ajautuvat talouskriiseihin ja todennäköisesti pakkoliitoksiin
- Muutos ja tuhansien juridisten sidosten uudelleenjärjestelyt maksavat todella paljon, kun jo keskitetty hankintamalli hajautuu (purku, kilpailutus, uudelleenpystytys, omistusten uudelleenjärjestelyt, yhteisyritysten mahdolliset alasajot)
- Syntyy osaajapula, koska hajautettu malli tarvitsee enemmän osaajia, palkkakustannukset nousevat
- Huoltovarmuus ja kyberturva vaarantuvat, jos kansallinen vastuu on yksityisellä sektorilla

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustos ry-Julkishallinnon palvelukumppanit
Jyväskylän yliopiston inhouse-selvitykset eivät kestä tieteellistä tarkastelua – Aalto-professori: “Ilkeämielinen kutsuisi tätä pseudotieteeksi”23.4.2025 12:00:06 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa laaditut selvitykset inhouse-yhtiöiden tehokkuudesta eivät täytä tieteellisen tutkimuksen peruskriteerejä eivätkä tarjoa minkäänlaista perustaa julkisten päätösten tekemiselle, toteaa laskentatoimen professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta. Malmi on antanut arvion kahdesta julkaistusta “tutkimuksesta” Kustos ry:n, Suomen Kuntaliiton ja Suomen Kiertovoima ry:n pyynnöstä. Nämä tutkimukset ovat olleet keskeinen perustelu laajavaikutteisen hankintalain muutoksen edistämisessä.
E2 Tutkimus analysoi hankintalakilausunnot – Budjetti- ja virkavastuussa olevat vastustavat lakiehdotusta26.3.2025 13:46:27 EET | Tiedote
E2 Tutkimus selvitti Kustos ry:n toimeksiannosta kaikki 607 lausuntoa sekä eriävät mielipiteet hankintalakiuudistuksesta. Erityisesti budjetti- ja virkavastuussa olevat tahot vastustavat hankintalakiuudistusta voimakkaasti. Toisin kuin tähän asti on tapahtunut, hallitus on hallitusohjelmassaan sitoutunut tekemään huolelliset vaikutusarvioinnit. Se on myös hallitusohjelmassaan luvannut rahoittaa täysimääräisesti hyvinvointialueille asetettavat mahdolliset uudet tehtävät tai niiden laajennukset.
607 lausuntoa hankintalaista: Täystyrmäys – jopa VNK, VM, PLM, STM, MMM ja YM vastustavat12.3.2025 15:26:29 EET | Tiedote
Hankintalaki keräsi Lausuntopalvelu.fi -sivustolle peräti 607 lausuntoa. Vain NATO-jäsenyys, korona ja digitaalinen henkilöllisyys ovat saaneet enemmän lausuntoja palvelussa. 78 prosenttia vähimmäisomistukseen kantaa ottaneista lausunnonantajista vastustaa 10 prosentin omistusrajausta sidosyksiköille – niiden joukossa kunnat, hyvinvointialueet, valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, puolustusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö. Suosituimpina perusteluina hankintalain vastustukseen ovat sen aiheuttamat kustannukset, puutteellinen vaikutusarvio, perustuslain vastaisuus sekä erityishuoli jätehuollosta.
Yrittäjäjärjestö kertoi tilanneensa Jyväskylän yliopiston inhouse-selvityksen12.2.2025 08:24:13 EET | Tiedote
Lainsäädännön vaikuttamistyössä näyttävästi hyödynnetty, inhouse-yhtiöitä arvostellut ja Jyväskylän yliopiston tutkimukseksi nimetty selvitys on paljastunut elinkeinoelämän järjestöjen tilaustutkimukseksi. Asia kävi ilmi Suomen Yrittäjien omasta vuosiraportista. Myöhemmin nousseen kohun jälkeen järjestö poisti tiedon sivuiltaan.
Ministeriöiltä tyrmäävän eriävät mielipiteet hankintalaista: Yleisen edun vastaista! Jäte- ja ruokahuolto vaarantuvat! Tieto- ja kyberturvallisuus vaarassa!11.2.2025 11:21:59 EET | Tiedote
Hankintalakiehdotus saa tyrmistyneen vastaanoton lain valmisteluun osallistuneilta ministeriöitä. Huoltovarmuus huolettaa sekä valtiovarainministeriötä että maa- ja metsätalousminiteriötä. Ympäristöministeriön mukaan lakiehdotus vaarantaa jätehuollon. Ministeriöiden tapaan ehdotetun hankintalain hurjasti lisäämistä kustannuksista huolissaan ollut KKV korostaa laajojen yksityistämisten johtavan markkinoiden keskittymiseen suurille toimijoille, joka nostaa toimialoista riippumatta kustannuksia. Lisää hankintailtalakiehdotuksesta tyrmistyneitä lausuntoja satelee Lausuntapalveluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme