Alkava Alzheimerin tauti voi näkyä aivoissa jo keski-iässä
Kansallinen väestötutkimus osoittaa, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkit voivat näkyä aivoissa jo keski-iässä. Tulevaisuudessa verinäytteestä määritettävät Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet voisivat mahdollistaa taudin varhaisemman toteamisen. Tällöin ennaltaehkäisevä hoito osattaisiin kohdentaa oikeille henkilöille taudin ollessa vielä lievä.
Väestön ikääntyessä Alzheimerin tauti ja muut dementoivat sairaudet yleistyvät. Oireiden ilmenemiseen johtavat tautiprosessit käynnistyvät jo vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin kognitiiviset toiminnot, eli esimerkiksi muisti, heikkenevät.
Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet saattavat olla aivoissa koholla jo keski-ikäisillä, ja ikääntymisen myötä pitoisuudet kasvavat.
Uutena tuloksena tutkijat havaitsivat, että jos tautiin liittyvät merkkiaineet olivat koholla henkilön vanhemmilla, etenkin äidillä, se näytti olevan yhteydessä suurempiin merkkiaineiden pitoisuuksiin myös keski-ikäisillä jälkeläisillä. Lisäksi tutkijat totesivat munuaissairauden olevan yhteydessä kohonneisiin merkkiaineiden pitoisuuksiin jo keski-ikäisillä.
Alzheimerin taudin riskiä lisäävä APOEe4-geeni oli sekin tutkimuksen mukaan yhteydessä korkeampiin aivojen merkkiainepitoisuuksiin vanhemmalla iällä, mutta ei vielä keski-iässä.
Tulevaisuudessa verinäyte auttaa Alzheimerin taudin toteamista
Viime aikoina on tullut mahdolliseksi tunnistaa Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet verinäytteen avulla. Tulevaisuudessa tämä olisi kustannustehokas menetelmä niiden henkilöiden tunnistamiseen, joilla on suurin riski sairastua ja joille ennaltaehkäisevät hoitomuodot pitäisi erityisesti kohdentaa.
– Alzheimerin tautiin liittyvän beta-amyloidipatologian toteaminen vaatii vielä tällä hetkellä kuvantamistutkimuksen tekemistä tai aivoselkäydinnestenäytteen ottamista. Viime vuosina on kuitenkin kehitetty ultrasensitiivinen mittausteknologia, joka mahdollistaa Alzheimerin tautiin liittyvien aivoista peräisin olevien merkkiaineiden määrittämisen laskimoverinäytteestä, kertoo tutkimusta johtanut dosentti Suvi Rovio Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksesta.
Verinäytteen avulla ei ole vielä mahdollista yksiselitteisesti todeta Alzheimerin tautia, sillä tulosten tulkintaan sovellettavia yhtenäisiä viitearvoja ei toistaiseksi ole määritetty. Lisäksi on epäselvää, mitkä sekoittavat tekijät vaikuttavat Alzheimerin tautiin liittyvien merkkiaineiden pitoisuuksiin veressä. Siksi verinäytteestä tehtyjen määritysten tulkinnassa saatettaisiin tehdä virhepäätelmiä.
– Jotta verestä määritettäviä Alzheimerin tautiin liittyviä merkkiaineita voidaan tulevaisuudessa käyttää luotettavasti taudin diagnosoinnissa, tarvitaan lisää tutkimustietoa erilaisista väestö- ja ikäryhmistä viitearvojen määrittämiseksi, painottaa Rovio.
Tutkimuksessa Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet määritettiin 41–56-vuotiailta tutkittavilta ja heidän 59–90-vuotiailta vanhemmiltaan saaduista verinäytteistä. Yhteensä tutkimukseen osallistui 2051 henkilöä.
– Alzheimerin tautiin liittyvien aivoista peräisin olevien merkkiaineiden pitoisuuksia on tähän mennessä tutkittu pääasiassa vain vanhemmilta henkilöiltä. Tutkimuksemme tarjoaa uutta tietoa merkkiaineiden pitoisuuksista ja niihin yhteydessä olevista tekijöistä jo keski-iästä lähtien, sanoo Sydäntutkimuskeskuksen erikoistutkija Marja Heiskanen Turun yliopistosta.
Tutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaa, valtakunnallista Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimusta. Tutkimustulokset on julkaistu Lancet Healthy Longevity -julkaisusarjassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja HeiskanenDosentti
Puh:0407384663marja.heiskanen@utu.fiSuvi RovioOsatutkimuksen johtaja, dosentti
Puh:0405665036suvi.rovio@utu.fiLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Koivun siitepölykausi oli Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä10.7.2025 11:09:15 EEST | Tiedote
Koivun siitepölykautta kesti maaliskuun lopulta heinäkuun alkuun. Syynä kauden venymiseen olivat varhaiset siitepölykulkeumat etelämpää Euroopasta sekä viileän kevään johdosta pitkittynyt paikallinen kukinta. Lisäksi siitepölyä kantautui Norjan ja Ruotsin vuorilta vielä keskellä kesää. Kukinta oli hieman runsaampaa kuin keskivertovuonna.
Raskauden aikainen suoliston mikrobisto on yhteydessä äidin masennus- ja ahdistusoireisiin8.7.2025 10:39:36 EEST | Tiedote
Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus raskauden aikana verrattuna naisiin, joilla oireita ei ollut tai oireet olivat lieviä.
Maukkaampia ja kestävämpiä mansikoita – tuore tutkimus kartoittaa aihioita tulevaisuuden mansikkalajikkeiksi2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin uusien mansikkaristeytysten koostumusta ja aistittavia ominaisuuksia. Risteytyksillä puutarhamansikkaan pyritään palauttamaan kestävyyttä ja kiinnostavia makuja.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistu Turun yliopistossa1.7.2025 11:35:46 EEST | Tiedote
Turun yliopistoon hakemuksen jätti kevään 2025 toisessa yhteishaussa yhteensä ennätysmäärä hakijoita, 35 094. Turun yliopisto oli maan toiseksi suosituin korkeakoulu kokonaishakijamäärällä laskettuna.
Immunologisten syöpähoitojen taustalta löytyi uusi hoitoja häiritsevä säätelijä30.6.2025 12:54:01 EEST | Tiedote
Syövän immunoterapiat ovat hoitomuotoja, jotka vahvistavat kehon omaa immuunijärjestelmää taistelemaan syöpää vastaan. Kaikki potilaat eivät kuitenkaan saa niistä apua. Turun yliopiston tutkijoiden mukaan yksi syy tehoamattomuudelle saattaa olla liukoinen Clever-1 -proteiini.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme