ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä on varmistettava riittävä rahoitus yhteiselle maatalouspolitiikalle (CAP). Tämä muodostaa eurooppalaisen ruokaturvan kivijalan, ja sen rahoitus hyödyttää sekä alkutuotantoa että kuluttajia.
- Yhteinen maatalouspolitiikka ja sen rahoitus eivät ole menneisyyden jäänteitä, vaan nykypäivän vastuunkantoa ruokaturvasta ja kestävyydestä, painottaa ETL:n yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus.
Komission esitys pyrkii yksinkertaistamaan budjettia ja tehostamaan vaikuttavuutta kansallisilla ohjelmilla. Maatalousrahoituksen yhdistäminen aluekehitysrahoituksen kanssa yhdeksi, uudeksi rahastoksi kuitenkin lisää epävarmuutta suomalaiselle ruokaketjulle.
– Jäsenmaiden neuvotteluissa on varmistettava Suomen pohjoiset erityisolosuhteet huomioivat maatalouden rahoituskriteerit, jotta ruuantuotanto on mahdollista koko EU:n alueella, vaatii Ihanus.
Yhteinen rahoitusjärjestelmä sitouttaa koko ruokaketjun yhteisiin vastuullisuustavoitteisiin, mikä tukee kestävää kehitystä ja varmistaa teollisuuden raaka-aineiden saatavuutta markkinoiden tarpeisiin.
– Mahdollisessa uudessa maatalouden budjettimallissa on myös turvattava tasapuoliset toimintaedellytykset elintarvikkeiden sisämarkkinoilla, muistuttaa Ihanus.
Eurooppalainen raippavero uhkaa työllisyyttä ja investointeja
ETL suhtautuu kriittisesti komission ehdottamaan uuteen yritysveroon, joka koskisi yli 100 miljoonan euron liikevaihdon yrityksiä. Yritysverojen korotus on kasvulle ja kilpailukyvylle haitallinen.
– Komission esittämä "raippavero" olisi suora isku investoinneille ja työllistämiselle. Eurooppa tarvitsee nyt kasvua – ei sen tukahduttamista. Tämä ehdotus on haudattava poliittisena päiväperhona, linjaa Ihanus.
Ruoka-ala huomioitava kilpailukykyrahastossa
Komissio ehdottaa uutta sateenvarjomallista kilpailukykyrahastoa, joka kokoaisi eri sektoreiden kasvua edistävän rahoituksen yhteen. ETL korostaa, että myös ruokasektorilla on oltava pääsy tähän rahoitukseen, jotta se pärjää kovassa kilpailussa.
– Ruoka-ala on Euroopan suurin teollinen toimiala. Sen on kuuluttava osaksi EU:n teollisuuspolitiikkaa ja puhtaan siirtymän rahoitusratkaisuja, sanoo Ihanus.
ETL pitää tärkeänä, että EU-rahoituksen myöntökriteereissä säilytetään kilpailullisuus esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehityshankkeissa. Suomen ruokasektorin tutkimus on toistaiseksi menestynyt hyvin kansainvälisessä vertailussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen
Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen
Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä16.5.2025 09:00:38 EEST | Tiedote
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme