Sää haastaa, ammattitaito pelastaa – Vilja on Suomen ruokaturvan selkäranka
Suomalainen vilja on pohjoisen selviytyjä. Sää haastaa, mutta ammattitaito takaa sadon. Näyttää siltä, että satokauden viljasadosta on tulossa normaali ja laadultaan hyvä. Kotimaista viljaa riittää tulevana talvena niin leipään kuin muuhunkin. Leipäviikolla 8.–14.9. juhlitaan satokauden makuja ja runsasta leipävalikoimaa.

Viljelijä on maatalouden huippuammattilainen, jonka arkea rytmittävät sää ja kasvukauden vaihtelut. Jokainen vuosi on erilainen. Tänäkin kesänä pelloilla on nähty vaihtelevia ja paikoin haastaviakin olosuhteita.
- Silti osaava työ ja oikea ajoitus ovat varmistaneet sen, että sato saadaan hyvin talteen. Tämän satokauden vilja on pääosin onnistunutta, ja se turvaa sekä elintarvike- että rehuteollisuuden tarpeet tulevana talvena, kertoo vilja-asiantuntija Max Schulman MTK:sta.
Syysviljat ovat lajikkeita, jotka kylvetään syksyllä talvea vasten. Syysviljat ovat onnistuneet hyvin. Kasvukausi on sopinut erinomaisesti sekä syysrukiille että -vehnälle, joista molemmista on korjattu hyviä satoja. Elo–syyskuun vaihteessa korjuutyöt etenevät normaaliin malliin. Elonkorjuun ollessa käsillä sääolosuhteet vaihtelevat runsaasti, ja viljaa puidaan Suomelle tyypillisesti sadekuurojen väleissä. Korjuutyöt jatkuvat vielä pitkään syksyyn.
- Ihanteellista olisi saada sato korjattua yhtäjaksoisesti hyvän sään aikana, mutta Suomen ilmasto haastaa viljelijää säännöllisesti, ja ammattilainen osaa ajoittaa kasvukauden työt oikein, Schulman sanoo.
Kuluttajalle näkyvin osa viljelystä ovat maukkaat tuotteet kauppojen hyllyillä, mutta ennen sitä maataloudessa ja kasvinjalostuksessa tehdään suuri ja paljon osaamista sekä pitkäjänteisyyttä vaativa taustatyö. Omalla, Suomelle sopivalla kasvijalostuksella onkin iso rooli sadon onnistumisessa sekä siinä, miten kasvit kestävät vaihtelevia sääolosuhteita. Kasvinjalostuksessa huomioidaan sekä alkutuotannon että teollisuuden tarpeet.
Leipäviikkoa vietetään 8.–14.9. Leipä on erinomainen osa ruokavaliota, ja se maistuu kaikille. Valikoimaa meillä on runsaasti. Suomalaisen marketin leipäosaston veroista runsauden sarvea saa maailmalta etsiä.
- Leipä on arjen superruokaa: se on monipuolinen, maukas ja helposti saatavilla. Valikoima on Suomessa huikea, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Leivästä kannattaa valita täysjyväinen versio. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka edistävät hyvinvointia ja tukevat terveellistä elämäntapaa. Riittävän täysjyväviljan saannin on todettu alentavan riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin.
Suomi on pohjoisin viljaa viljelevä maa. Suomen viljaomavaraisuusaste on korkea, ja tämä näkyy myös leipähyllyssä laajana valikoimana. Jokaiselle löytyy lempileipä perinteisistä ruisleivistä herkullisiin kauratuotteisiin. Viljasta on moneksi. Leivän lisäksi hyllystä löytyvät hiutaleet, jauhot, ateriajyvät, erilaiset ruoanlaittotuotteet sekä juomat.
- Kotimaista viljaa on tarjolla kuluttajalle monessa eri tuotteessa: leivän lisäksi se on osa juomia ja ruoanlaittoa. Hyvää Suomesta -merkki auttaa tunnistamaan tuotteet, jotka on Suomessa valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta, Siivonen muistuttaa.
Juhlista leipäviikkoa itsetehdyllä leivällä tai syksyn satokauteen sopivilla leivonnaisilla:
Syyssämpylät: https://www.mtk.fi/-/syyss%C3%A4mpyl%C3%A4t
Saaristolaisleipä: https://www.mtk.fi/-/saaristolaisleipa-munavoi
Helppo kurpitsakakku: https://www.mtk.fi/-/kurpitsakakku
Max Schulman, vilja-asiantuntija, MTK, 040 825 2112
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
-----
Haluatko kommentteja viljelijältä tai kuvia viljasta? Ota yhteyttä MTK:n viestintään: kaija.stormbom(at)mtk.fi, 0408489559.
Avainsanat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
ArvoLex Oy:lle uusi toimitusjohtaja2.9.2025 12:47:52 EEST | Tiedote
ArvoLex Oy:n hallitus on kutsunut yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi hallintopäällikkö Sirpa Haapasen, joka aloittaa tehtävässään 1.9.2025. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Elina Lindvall siirtyy asianajotehtävistä inhouse-juristiksi Turkuun.
Hallituksen kannattaa ruokkia orastavaa kasvua28.8.2025 14:14:48 EEST | Tiedote
Maanantaina kokoontuvan hallituksen budjettiriihen haasteena on jatkaa julkisen talouden tasapainottamista. Ensi kertaa hallituskaudella on merkkejä myös siitä, että hallitus saisi tukea tavoitteelleen myös alkavasta talouskasvusta. Orastavaa kasvua hallituksen kannattaa ruokkia ja varjella. Maaseudun elinkeinojen osalta tämä tarkoittaa rahoituksen vakautta ja toimintaympäristöstä huolehtimista.
Valkoposkihanhiongelmaan on saatava ratkaisut28.8.2025 09:39:17 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamat ongelmat ovat jo vuosia olleet kestämättömiä. Viimeisimmäksi keinoja vaikean tilanteen helpottamiseksi on pyritty löytämään hallinnon ja viranomaisten edustajien muodostamassa työryhmässä. Työryhmän jatkoaikaa saanut toimikausi päättyy 31.8.2025.
MTK:n Tiirola: Lunastuslain uudistus vahvistaa maanomistajien asemaa – hallitus viivyttelee siirtolinjojen korvauskysymyksissä23.8.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi lunastuslaki astui voimaan elokuun alussa. Laki parantaa maanomistajien neuvotteluasemaa, mutta sähkönsiirtolinjojen lunastuskorvaukset vaativat vielä oikeudenmukaisen ratkaisun, korostaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.
Viisi ehdokasta MTK:n puheenjohtajaksi – valinta tehdään marraskuussa16.8.2025 09:06:35 EEST | Tiedote
MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä pyysi kaikkia ehdokkaita ilmoittautumaan perjantaihin 15. elokuuta mennessä. Päivämäärään mennessä työryhmälle ilmoittautui viisi ehdokasta; Tero Hemmilä, Juha Junnila, Antti Kangas, Kati Partanen sekä Eerikki Viljanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme