ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot suomalaiselle kotitalousopettajalle, Turun kaupungille ja mestari Markus Maulavirralle

Jaa

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö, jakaa vuosittain Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon. Tänä vuonna palkinnot jaetaan Vuoden Kokki 30-vuotta -gaalassa Helsingissä lauantaina 25.10.2025.

ELO-säätiö haluaa vuotuisella palkinnolla kunnioittaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijöitä ja tekoja. Vuodesta 2014 alkaen jaettujen Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön säätiön hallitus. Tänä vuonna palkinnon saavat suomalainen kotitalousopettaja, Turun kaupunki ja keittiömestari Markus Maulavirta.

Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy ravintolakeittiöiden lisäksi arjessa ihmisten kotikeittiöissä. Suomalaisella kotitalousopettajalla on vuosikymmenten ajan ollut erittäin tärkeä osa ruokakulttuurin arvostuksessa, oppimisessa ja mukautumisessa maailman muutokseen. Huushollaamisen kattavilla opeilla on ruokakulttuurin lisäksi valtava yhteiskunnallinen merkitys Suomelle. Kotitalousopettaja tuo työssään ruuan valmistuksen ja arvostuksen osaksi nuorten elämää. Jokainen lapsi ja nuori, joka innostuu ruokaa valmistamaan, on suuri voitto suomalaiselle ruokakulttuurille. Palkinto kuuluu jokaiselle suomalaiselle kotitalousopettajalle ja se ojennetaan Kotitalousopettajat ry:lle. Toivomme suomalaista kotitalousopea juhlittavan jokaisessa koulussa yhdessä oppilaiden kanssa.

Turun kaupungissa ruokakulttuuri nähdään tärkeänä ja luonnollisena osana kaupungin arkea, oloa ja vetovoiman kehittämistä. ELO-säätiön hallitus haluaa kannustaa Lentävän lautasen siivittämänä Turkua jatkamaan satsauksia ruuan merkitykseen ja samalla ravintola-alan näkyvyyteen myös tulevaisuudessa. Michelin-palkintogaala järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja Turussa vuonna 2023. Tänä vuonna Turussa järjestettiin Bocuse ‘Or Suomen osakilpailu sekä Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen semifinaalit osana Turun Maku -tapahtumakokonaisuutta.

Suomalaisten laajalti tuntema ja koko alan arvostama keittiömestari Markus Maulavirta on vaikuttanut suomalaiseen ruokakulttuuriin monin tavoin elämänsä aikana. Maulavirta on jakanut intohimonsa lähiruokaan ja vastuulliseen ruoantuotantoon niin kokkina ja keittiömestarina kuin kirjoittajana ja kouluttajana. Hän ei ole vain keittiömestari vaan mestari sanan perinteisessä merkityksessä. Hän on toiminut lukuisien nuorten kokkien, kisälliensä, mestarina opettaessaan heitä ja kehittäessään koko alaa palvelevia koulutuskonsepteja. Mestari Markuksella on ollut myös merkittävä rooli useiden suomalaisten huippuravintoloiden kehittämisessä.

Aiemmin Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon ovat saaneet muun muassa Perhon ravintola-alan koulutus, keittiömestari Ari Ruoho, ruoka-alan vaikuttaja Eeropekka Rislakki, Ulkoministeriö, kauppias Markku Hautala, John Nurmisen säätiön lähikalahanke, nollahävikkiravintola Nolla sekä suomalaista ruokakulttuuria uudistanut ravintola Finnjävel

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman
peter.fredman@fredmangroup.com
050 401 1616

Linkit

ELO-säätiö

ELO-säätiö - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr. on vuonna 2009 perustettu yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistäminen. ELO-säätiö kokoaa suomalaisen ruoka-, juoma- ja ravintola- kulttuurin parhaat tekijät, palvelut ja tuotteet yhteen. Innostamme yhteistyöhön, verkostoja, vaikutamme, viestimme sekä yhdistämme osaamista lisäten ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista. Palkitsemme vuosittain alan rohkeita edelläkävijöitä Lentäva lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye