Elintarviketeollisuusliitto ry

Kutsu medialle: Minä lautasella – miten ruokavalinnat heijastavat identiteettiä?

Jaa

Tervetuloa Elintarviketeollisuusliiton joulupuurotilaisuuteen kuulemaan ajatuksia siitä, miten elintarvikealan tulisi reagoida toiminnallaan ja viestinnällään arvoihin, kulttuuriin ja henkilökohtaiseen identiteettiin liittyviin muutoksiin.

Tilaisuudessa on tarjolla joulupuuroa klo 8.30 alkaen.
Tilaisuudessa on tarjolla joulupuuroa klo 8.30 alkaen. Raisio Oyj

Valtaosa suomalaisista on yhä perinteisiä pohjoismaisia sekasyöjiä, mutta samalla yhä useampi noudattaa arvo-, terveys- tai kulttuuripohjaista ruokavaliota tai identifioituu vaikkapa ketoilijaksi tai kasvissyöjäksi. Kun eri ihmisryhmien asenteet, tarpeet ja kulutuskäyttäytyminen ovat eriytyneet toisistaan, ruokaa koskevasta keskustelusta on tullut jakautuneempaa kuin koskaan.

Yhdistääkö vai jakaako ruoka suomalaisia? Mitä ruokavalinnat kertovat meistä yksilöinä? Miten elintarvikeala vastaa uudenlaisiin tarpeisiin? Onko ruoasta tullut identiteetin ilmaisuväline? Vai onko kyseessä luonnollinen kehityskulku valinnanmahdollisuuksien ja tietoisuuden lisääntyessä?

Keskustelun alustaa Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja. Paneelikeskustelussa erilaisia näkökulmia esittävät Valion Valion Harri Kallioinen, Pro Vege ry:n Niklas Kaskeala, Iro Researchin Juho Rahkonen, ruokavaikuttaja Kaisa Somerpalo sekä Ruokatieto ry:n Anni-Mari Syväniemi. Keskustelun moderoi viestintäkonsultti ja tietokirjailija Antti Isokangas.

Tilaisuudessa on tarjolla aamukahvia ja joulupuuroa klo 8.30 alkaen. Ohjelma alkaa klo 9.00. Keskustelua on mahdollista seurata myös livestriimin kautta.

Aika: Torstai 18.12. klo 8.30–10.30

Paikka: HUONE Kluuvi, Kluuvikatu 7, Helsinki (sisäänkäynti Yliopistonkadun puolelta) tai online 

Ilmoittautumiset 16.12. mennessä: viestinta@etl.fi

Ohjelma


klo 8.30 Aamukahvia ja puuroa tarjolla

Tervetuloa
Satumaija Levón, vastuullisuusjohtaja Elintarviketeollisuusliitto ry

Alustus: Missä kulkevat ruokaidentiteettien jakolinjat?
Piia Jallinoja, terveyssosiologian professori, Tampereen yliopisto

Paneelikeskustelu: Miten identiteetti näkyy arvoissa lautasella?

Harri Kallioinen, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, Valio oy

Niklas Kaskeala, hallituksen puheenjohtaja, Pro Vege ry

Juho Rahkonen, tutkimus- ja asiakkuusjohtaja, Iro Research

Kaisa Somerpalo, yrittäjä ja ruokavaikuttaja, Somerpalo Food Solutions / @elintarvikemuija

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto ry

Moderaattorina Antti Isokangas, Ali Consulting


Yhteistä keskustelua ja vapaamuotoista verkostoitumista

Klo 10.30 Tilaisuus päättyy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 44 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Muistuskutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202618.11.2025 09:32:16 EET | Kutsu

Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?

Kutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202614.11.2025 09:01:11 EET | Kutsu

Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?

KUTSU medialle Geopolitiikka ruokapöydässä -syysseminaariin 24.11.202511.11.2025 13:04:45 EET | Kutsu

Ruoka-ala rakentaa menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Murrosten aikakaudella elintarviketeollisuuden eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten on kyettävä ennakoimaan uusia olosuhteita ja sopeutumaan niihin. Alaan vaikuttavat sekä säädösympäristön muutokset, alkutuotannon satovaihtelut että geopoliittiset tapahtumat. Elintarviketeollisuus nostaa geopolitiikan ruokapöytään. Miten Suomi ja suomalainen ruoka-ala pärjäävät? Miten uusi aikakausi näkyy ruoka-alalla?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye