
Apulaisprofessori Ursula Schwab on Agronomiliiton Vuoden Vaikuttaja
Terveellinen ruokavalio on sekä yksilön hyvinvoinnin että kansanterveyden ja kansantalouden kannalta avaintekijä. Omaan ruokavalioon on jokaisen mahdollista vaikuttaa, ja terveyttä edistävät ruokavalinnat kohentavat oloa ja vähentävät monien ei-tarttuvien tautien riskiä. Hyvällä ravitsemuksella on vaikutuksia omaan hyvinvointiin tänään ja huomenna, ja vaikutukset kestävät elämän loppuun saakka.
Ursula Schwab on tunnettu suomalainen ravitsemusvaikuttaja, joka jakaa osaamisensa erilaisissa yhteyksissä. Hänen luennoillaan tulevat ravitsemusterapeutit oppivat, miten nautittu ruoka vaikuttaa terveyteen ja miten erilaisia sairaustiloja voidaan helpottaa ruokavalinnoilla. Hän kohtaa sairaalatyössään potilaita, jolloin hän konkretisoi muun muassa rasvan ja suolan määrät ruokina ja annoksina.
Tutkija Schwab on myös taitava tieteen popularisoija, joka ei kulje sieltä, mistä aita on matalin vaan sieltä, missä on luotettavin tieteellinen näyttö. Hän puhuu tieteen suulla ja edistää ”kohtuustiedettään” eli muistuttaa asiallisesti ravitsemuksen tärkeimmästä säännöstä: kohtuudesta.
Apulaisprofessori Schwab on edustanut useaan otteeseen suomalaista osaamista silloin kun ravitsemussuosituksia on laadittu. Hän on ollut laatimassa mm. pohjoismaisia ravitsemussuosituksia ja ensi vuoden alussa julkistettavia kotimaisia suosituksia.
Ursula Schwab on valmistunut Kuopion yliopistosta ja väitellyt vuonna 1998. Hän on toiminut Agronomiliiton valtuuston jäsenenä 2005-20012. Hän vaikuttaa edelleen liiton koulutus- ja työvoimapoliittisessa toimikunnassa sekä yliopistoneuvottelukunnassa. Hän on myös aktiivinen jäsen Ravitsemusterapeuttien yhdistyksessä, joka on Agronomiliiton koulutusalayhdistys.
Agronomiliiton Vuoden Vaikuttaja on valittu vuodesta 1988 lähtien. Ursula Schwabille luovutetaan tunnustuksen lisäksi Nordean ja Agronomiliiton lahjoittama 1700 euron stipendi.
Lisätietoja:
Agronomiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikael Jern, matkapuh. 040 527 6145
FT Ursula Schwab, matkapuh. 044 363 3178
Agronomiliiton viestintäpäällikkö Maija Soljanlahti, matkapuh. 040 901 1643
Agronomiliitto ry
Agronomiliitto yhdistää koko ruokaketjun: siihen kuuluu noin 6 000 maatalous-, elintarvike-, ravitsemus-, kotitalous-, ympäristö-, bio- ja kuluttajatieteiden asiantuntijaa. Liitto palvelu- ja etujärjestö, joka ajaa jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1897 perustettu Agronomiliitto on Akavan jäsenjärjestö.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pohjoinen Makasiinikatu 6 A 8
00130 HELSINKI
09 251 1160https://www.agronomiliitto.fi/liitto/
Agronomiliitto ry
Agronomiliitto yhdistää koko ruokaketjun: siihen kuuluu noin 6 000 maatalous-, elintarvike-, ravitsemus-, kuluttaja- ja ympäristötieteiden asiantuntijaa. Liitto on palvelu- ja etujärjestö, joka ajaa jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1897 perustettu Agronomiliitto on Akavan jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Agronomiliitto ry
Kasvulla vakautta, politiikalla vastakohtaisuutta21.6.2023 13:42:02 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus ilmoittaa lähtökohdakseen julkisen talouden vakaannuttamisen kasvua ruokkimalla. Ohjelmassaan hallitus tavoittelee velkaantumisen pysäyttämistä erityisesti työllisyyttä parantamalla. Tavoitetta ryyditetään ennätyssuurella kuuden miljardin säästötavoitteella vaalikauden aikana. Kasvun ajuriksi nostetaan tuotekehitys- ja investointimenot, joita pyritään vahvasti lisäämään. Panostuksesta merkittävä osa suunnattaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, myös sektoritutkimuslaitokset mainitaan. Agronomiliiton tavoitteena oli vauhdittaa TKI-panostukset kasvuun ja olemme tähän hallitusohjelman kirjaukseen tyytyväisiä. Erityistoiveemme oli saada ruoan vientiosaamisen koulutukseen merkittävä avaus. Viennistä hallitus puhuu yleisellä tasolla mutta asioiden toimeenpano jää jatkoselvitykseen. Ennen vaaleja vaalivoittajien puheissa arvosteltiin - jopa vähäteltiin - vihreän siirtymän ja uusiutuvien luonnonvarojen merkitystä Suomelle. Orpon hallituksen ohjelmassa jä
Agronomiliiton valtuuston 28.4.2023 kannanotto: Ruokajärjestelmä tarvitsee osaavia uudistajia28.4.2023 15:56:01 EEST | Tiedote
Agronomiliiton valtuusto vaatii uuden, muodostettavan hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi suomalaisen ruokapolitiikan uudistamista. On aika rakentaa monipuoliseen osaamiseen perustuva kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä, joka varmistaa ruokaturvallisuuden ja vihreän siirtymän. Tämä edellyttää paitsi poliittista edelläkävijyyttä, myös ruoka- ja luonnonvara-alojen ammattilaisten laajan osaamisen vahvistamista ja käyttöä.
Reilu työelämä on osa elintarvikeketjun laatua10.3.2023 11:38:42 EET | Tiedote
Suomalaisia elintarvikkeita tuotetaan laadukkaista raaka-aineista vastuullisten käytäntöjen ja toimivan valvonnan yhdistelmänä. Toimintamme on hyvämaineista ja luotettavaa, mistä kertoo kotimaisuuden arvostus kautta koko ruokaketjun.
Ravitsemussuositukset tukevat myös ilmastopolitiikkaa10.2.2023 14:28:24 EET | Tiedote
Hallituksen valmistelemat suositukset elintarvikkeiden kulutuksen ohjaamisesta ilmastosyistä ovat herättäneet keskustelua. On pelätty, että suomalaisten ruokailua rajoitetaan jopa lainsäädännöllä.
Timo Kaunistosta Agronomiliiton toiminnanjohtaja29.11.2022 13:55:36 EET | Tiedote
Agronomiliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi MMM agronomi Timo Kauniston. Hän aloittaa tehtävässään 14.12.2022.