Ihmisen papilloomavirus (HPV) voi iskeä myös äänihuuliin
Ihmisen papilloomavirus (HPV) aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi muitakin sairauksia, kuten sukuelinten kondyloomaa (visvasyylä) ja kurkunpään papillomatoosia. Kansalliseen rokotusohjelmaan tänä vuonna valittu HPV-rokote tehoaa kahteen yleisimpään kohdunkaulan syöpää aiheuttavaan virustyyppiin (HPV 16 ja 18), mutta ei niihin matalan syöpäriskin virustyyppeihin, jotka yleisimmin aiheuttavat kondyloomaa ja papillomatoosia.
LL Taru Ilmarinen tutki väitöstyössään kurkunpään papillomatoosin hoitoa, hoidettujen potilaiden myöhempää elämänlaatua, syöpäriskiä sekä HPV:n leviämistä potilailta hoitohenkilökuntaan papilloomien ja sukuelinten kondyloomien hoidon yhteydessä. Osa tutkimuksesta tehtiin kansainvälisenä monikeskustutkimuksena, johon osallistui 635 potilasta ja osassa tutkimusaineistona oli HYKS:n korvaklinikalla vuosien 1975-2011 aikana hoidetut 324 potilasta.
Kurkunpään papillomatoosissa erityisesti äänihuuliin ilmaantuu toistuvasti kasvaimia. Tyypillisin oire on äänen käheytyminen, mutta joskus kasvaimet voivat myös ahtauttaa hengitysteitä. Pienellä osalla potilaista sairaus on aggressiivinen ja voi muuttua pahanlaatuiseksi. Ilmarisen tutkimuksessa kävi ilmi, että HYKS korvaklinikan 324:stä kurkunpään papillomatoosia sairastaneesta potilaasta yhdeksälle (2.8 %) kehittyi kurkunpään syöpä.
Papillomatoosia hoidetaan poistamalla kasvaimet kirurgisesti. Jos kasvaimet uusiutuvat toistuvasti tai tauti on aggressiivinen, joudutaan käyttämään myös liitännäishoitoja, kuten suoraan kurkunpäähän injektiona annettavaa sidofoviiri-viruslääkettä.
Sidofoviiria käytetään normaalisti sytomegaloviruksen aiheuttamaan verkkokalvon tulehdukseen AIDS-potilailla, jolloin lääke annostellaan suonensisäisesti. Suonensisäisesti annosteltuna lääke voi vaurioittaa munuaisia ja aiheuttaa muutoksia verenkuvassa; sen on epäilty myös aiheuttavan syöpää. Lääkkeen valmistaja on raportoinut hankalista sivuvaikutuksista tapauksissa, joissa sidofoviiria on annosteltu paikallisesti esimerkiksi silmään tai iholle.
Ilmarisen tutkimuksen mukaan sidofoviirin paikallinen käyttö kurkunpään papillomatoosin hoidossa ei lisännyt potilaan riskiä saada pahanlaatuisia kasvaimia ylähengitysteihin eikä lääke myöskään aiheuttanut munuaisvaurioita tai muutoksia verenkuvassa.
Henkilöt, joita oli hoidettu HYKS:n korvaklinikassa lapsuusiässä alkaneen papillomatoosin takia eivät aikuisina kokeneet elämänlaatuaan verrokkeja huonommaksi, vaikka heidän äänenlaatunsa oli heikompi.
Leikkaussalihenkilöstön riski saada HPV-tartunta papillomatoosi- tai kondyloomapotilasta hoidettaessa osoittautui hyvin vähäiseksi, mikäli he käyttävät asianmukaisia suojavarusteita.
LL Taru Ilmarinen väittelee 25.10.2013 klo 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Kurkunpään papillomatoosi – syitä ja seurauksia”. Väitöstilaisuus pidetään Haartman-instituutin luentosalissa 2 (Haartmaninkatu 3).
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 044 568 4415
Sähköposti:taru.ilmarinen@helsinki.fi
**********************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
050 406 2043, paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme