Aalto-yliopiston opiskelijoiden hiiliviisaita ratkaisuja esillä Espoon Isossa Omenassa

Mitä on hiiliviisas kaupunkivihreä? Miten voidaan turvata hiilinieluja ja samanaikaisesti hillitä tulvia ja helleaaltoja sekä torjua luontokatoa? Tähän kaikkeen saadaan vastauksia Ison Omenan Stagen näyttelyssä, jossa esitellään maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioita siitä, millainen olisi tulevaisuuden hiiliviisas ja luontopositiivinen Espoo.
Opiskelijoiden työt ovat syntyneet maisemanhoidon maisterivaiheen kurssilla, jonka suunnittelukohteena on ollut Espoo. Työt esittelevät Espoota laajasti ja suunnittelukohteet ulottuvat koko kaupunkia käsittelevistä töistä yksittäisten kaupunginosien tai alueiden suunnitteluun. Työt käsittelevät esimerkiksi hiiliviisaampia kaupunkitiloja, pihoja sekä katuja, kosteikkojen hiilinieluja sekä elinkaariarviointia ja osallistavaa luonnonhoitoa.
Näyttelyssä on esillä otteita 19 opiskelijan pari- ja yksilötöistä, jotka herättävät keskustelua siitä, mikä rooli kaupunkivihreällä – kaupunkien viheralueilla, metsillä, vihreillä kaduilla ja pihoilla – on ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä sekä luontokadon torjumisessa.
”Työt osoittavat, että hiiliviisas kaupunkivihreä tehostaa hiilensidontaa, turvaa hiilinieluja ja edistää vähäpäästöisyyttä. Hiiliviisaus on myös monihyötyisyyttä: kun panostamme hiiliviisauteen, investoimme paitsi omaan myös muiden lajien ja koko planeettamme hyvinvointiin”, sanoo professori Ranja Hautamäki Aalto-yliopistosta.
Kurssi toteutettiin keväällä 2023 Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmassa. Opiskelijat saivat itse valita aiheensa ja ratkaisunsa, ja heitä kannustettiin tarttumaan rohkeasti kiperiinkin suunnittelukysymyksiin ja katsomaan kauaksi tulevaisuuteen. Kurssi liittyy Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaan CoCarbon-hankkeeseen, jossa kiritetään kaupunkeja hiiliviisaudessa ja tuotetaan menetelmiä hiiliviisauden tukemiseksi.
Näyttely on esillä Ison Omenan kirjastossa 5.–18. kesäkuuta ma–pe klo 8–20 ja la–su klo 10–18. Poikkeukset: näyttely ei ole avoinna keskiviikkona 7. kesäkuuta klo 13–20, torstaina 8. kesäkuuta klo 8–20 ja keskiviikkona 14. kesäkuuta klo 13–14.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Ranja Hautamäki
ranja.hautamaki@aalto.fi
p. 050 523 2207
Co-Carbon-hanke: cocarbon.fi
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Metsähovin radio-observatorioon rakennetaan maailman laajakaistaisin vastaanotinjärjestelmä8.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kahden kansainvälisen yrityksen tuki tuo parhaan mahdollisen tekniikan suomalaistutkijoiden käyttöön avaruuden mysteerien ratkomiseksi Aalto-yliopistoon kuuluvassa Metsähovin radio-observatoriossa.
Uusi painovoimateoria voi antaa vastauksia maailmankaikkeuden syntyyn7.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden kehittämä ratkaisu painovoiman kvanttiteoriaan auttaisi löytämään vastauksia fysiikan suurimpiin kysymyksiin.
Kutsu: Tuotekehityskurssin loppugaala esittelee opiskelijoiden hienoimmat ratkaisut aina laajennettavasta minisaunasta muovimiinoja havaitsevaan drooniin7.5.2025 11:00:00 EEST | Kutsu
Huippusuositulla tuotekehityskurssilla opiskelijat kehittävät luovia ratkaisuja yritysten antamiin aitoihin haasteisiin. Monialaisilla tiimeillä on yhdeksän kuukautta aikaa ja 10 000 euron budjetti.
Tähtitieteilijät kuvasivat maailmankaikkeuden varhaisimpia galakseja29.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
James Webb -avaruusteleskoopin tuoreet kuvat tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen näkymän galaksien kehitykseen siitä lähtien, kun maailmankaikkeus oli alle miljardin vuoden ikäinen.
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme