
Agronomiliiton valtuuston julkilausuma 29.4.2022 – Ruokaturvasta on huolehdittava
Etusijalle on asetettava kansalaisten turvallisuus, toimeentulo, energian saanti ja
monipuolinen ravitsemus. Monet Agronomiliiton edustamien alojen asiantuntijat
työskentelevät tehtävissä, jotka vahvistavat huoltovarmuutta ja tarjoavat
ratkaisuja tilanteeseen.
Suomessa jo aiemmin maatalouden tuotantopanosten hinnat olivat kohonneet
merkittävästi. Yhdistettynä viime kesän huonoon satoon tilanne oli ajanut
maataloustuottajamme todelliseen kustannuskriisiin. Sodan puhjettua
alkutuottajien kriisi on entisestään syventynyt. Vastaavaa, jo huoltovarmuuttammekin uhkaavaa tilannetta ei ole koettu vuosikymmeniin.
Nyt on tärkeää, että maan hallituksen taloudellinen tuki saadaan kohdennettua
nopeasti kassakriisissä oleville tuottajillemme. Kotimainen ruokajärjestelmä
kykenee tarjoamaan ruokaa ja turvaa kansalaisille, kun huolehdimme toiminnan
kannattavuudesta. Kuluttajankin on oltava valmis maksamaan kustannuksia
vastaava hinta. Agronomiliiton valtuusto muistuttaa, että ratkaisuja alkutuottajien
ahdingon helpottamiseksi on löydyttävissä elintarvikemarkkinoilta.
Agronomiliiton valtuusto pitää myönteisenä, että äskettäisessä hallituksen kehysriihessä kohdennettiin lisäpanostuksia TKI-varoihin. Korkeatasoinen tutkimus-
kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä sen myötä syntyvä osaaminen luovat
perustan menestyksellemme tulevaisuudessa. Vihreä siirtymä, johon myös Ukrainan
sota kirittää, edellyttää panostuksia ruokajärjestelmään. Agronomiliiton
edustamien alojen osaajat ovat ratkaisemassa tulevaisuuden kysymyksiä. ”Siksikin
on tärkeää, että tutkimus- ja tuotekehitysvaroja kohdennetaan nyt myös ruoka-aloille”, toteaa Agronomiliiton valtuusto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Simo Tiainen, Agronomiliiton valtuuston puheenjohtaja,
puh. 040 5533 131
Maija Soljanlahti, Agronomiliiton valtuuston varapuheenjohtaja,
puh. 044 980 9358
Minna Autio, Agronomiliiton valtuuston varapuheenjohtaja,
puh. 040 840 5810
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pohjoinen Makasiinikatu 6 A 8
00130 HELSINKI
09 251 1160https://www.agronomiliitto.fi/liitto/
Agronomiliitto ry
Agronomiliitto yhdistää koko ruokaketjun: siihen kuuluu noin 6 000 maatalous-, elintarvike-, ravitsemus-, kuluttaja- ja ympäristötieteiden asiantuntijaa. Liitto on palvelu- ja etujärjestö, joka ajaa jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1897 perustettu Agronomiliitto on Akavan jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Agronomiliitto ry
Kasvulla vakautta, politiikalla vastakohtaisuutta21.6.2023 13:42:02 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus ilmoittaa lähtökohdakseen julkisen talouden vakaannuttamisen kasvua ruokkimalla. Ohjelmassaan hallitus tavoittelee velkaantumisen pysäyttämistä erityisesti työllisyyttä parantamalla. Tavoitetta ryyditetään ennätyssuurella kuuden miljardin säästötavoitteella vaalikauden aikana. Kasvun ajuriksi nostetaan tuotekehitys- ja investointimenot, joita pyritään vahvasti lisäämään. Panostuksesta merkittävä osa suunnattaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, myös sektoritutkimuslaitokset mainitaan. Agronomiliiton tavoitteena oli vauhdittaa TKI-panostukset kasvuun ja olemme tähän hallitusohjelman kirjaukseen tyytyväisiä. Erityistoiveemme oli saada ruoan vientiosaamisen koulutukseen merkittävä avaus. Viennistä hallitus puhuu yleisellä tasolla mutta asioiden toimeenpano jää jatkoselvitykseen. Ennen vaaleja vaalivoittajien puheissa arvosteltiin - jopa vähäteltiin - vihreän siirtymän ja uusiutuvien luonnonvarojen merkitystä Suomelle. Orpon hallituksen ohjelmassa jä
Agronomiliiton valtuuston 28.4.2023 kannanotto: Ruokajärjestelmä tarvitsee osaavia uudistajia28.4.2023 15:56:01 EEST | Tiedote
Agronomiliiton valtuusto vaatii uuden, muodostettavan hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi suomalaisen ruokapolitiikan uudistamista. On aika rakentaa monipuoliseen osaamiseen perustuva kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä, joka varmistaa ruokaturvallisuuden ja vihreän siirtymän. Tämä edellyttää paitsi poliittista edelläkävijyyttä, myös ruoka- ja luonnonvara-alojen ammattilaisten laajan osaamisen vahvistamista ja käyttöä.
Reilu työelämä on osa elintarvikeketjun laatua10.3.2023 11:38:42 EET | Tiedote
Suomalaisia elintarvikkeita tuotetaan laadukkaista raaka-aineista vastuullisten käytäntöjen ja toimivan valvonnan yhdistelmänä. Toimintamme on hyvämaineista ja luotettavaa, mistä kertoo kotimaisuuden arvostus kautta koko ruokaketjun.
Ravitsemussuositukset tukevat myös ilmastopolitiikkaa10.2.2023 14:28:24 EET | Tiedote
Hallituksen valmistelemat suositukset elintarvikkeiden kulutuksen ohjaamisesta ilmastosyistä ovat herättäneet keskustelua. On pelätty, että suomalaisten ruokailua rajoitetaan jopa lainsäädännöllä.
Timo Kaunistosta Agronomiliiton toiminnanjohtaja29.11.2022 13:55:36 EET | Tiedote
Agronomiliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi MMM agronomi Timo Kauniston. Hän aloittaa tehtävässään 14.12.2022.