Helsingin yliopisto

Äidin raskausajan lihavuudella yhteyksiä sekä äidin että lapsen hyvinvointiin

Jaa
Tuore väitöstutkimus tuo lisätietoa alkuraskauden lihavuuden yhteyksistä äidin ja lapsen hyvinvointiin. Lihavuus on yhteydessä äidin masennusriskiin ja saattaa vaikuttaa jälkeläisen stressihormonitasoihin vielä aikuisuudessa.

Yhä useampi lastaan odottava on lihava raskauden alussa. Äidin alkuraskauden lihavuus lisää häneen itseensä kohdistuvien fyysisten ja psyykkisten sairauksien riskiä, ja aiheuttaa terveyshaittoja myös jälkeläiselle.

Psykologian maisteri Satu Kumpulainen selvitti tuoreessa väitöskirjassaan äidin varhaisraskauden ylipainon ja lihavuuden yhteyttä äidin ja aikuisen lapsen hyvinvointiin sekä lapsuusiän kognitiivisten kykyjen yhteyttä aikuisiän lihavuuteen ja fyysiseen aktiivisuuteen suomalaisissa aineistoissa.

Kumpulainen havaitsi tutkimuksessaan, että äidin varhaisraskauden ylipaino ja lihavuus olivat yhteydessä korkeampiin masennusoireisiin.

– Tässä tutkimuksessa poikkeuksellista oli tiivis seuranta, jossa huomattiin, että niillä äideillä, joilla oli enemmän ylipainoa raskauden alussa, oli enemmän masennusoireita läpi koko raskauden ja vielä kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen, Kumpulainen sanoo.

Lisäksi äidin korkeampi alkuraskauden painoindeksi oli yhteydessä aikuisen jälkeläisen matalampiin päivittäisiin ja erityisesti aamuajan kortisolitasoihin. Kortisolia kutsutaan yleisesti stressihormoniksi.

Havainto tukee aikaisempia tutkimushavaintoja, joiden mukaan äidin alkuraskauden lihavuus saattaa vaikuttaa sikiön hypotalamus-aivolisäke-lisämunaiskuori-akselin (HPA-akseli) ohjelmoitumiseen. HPA-akseli on tärkeä osa järjestelmää, joka kontrolloi stressireaktioita.

­– Löydös on kiinnostava siksi, että sen mukaan äidin alkuraskauden lihavuudella saattaa olla hyvinkin kauaskantoisia vaikutuksia jälkeläisen stressijärjestelmän toimintaan, Kumpulainen sanoo.

Sen sijaan tutkimus kyseenalaisti käsityksen siitä, että matalammat kognitiiviset kyvyt lapsuudessa lisäisivät riskiä aikuisiän lihavuudelle ja fyysisesti epäaktiivisemmalle elämäntavalle.

Tulosten mukaan lapsuuden kognitiiviset kyvyt eivät merkittävästi ennustaneet nuorten aikuisten kehonkoostumusta, ja tutkijoiden yllätykseksi korkeampi lapsuuden yleinen älykkyys oli yhteydessä jopa vähäisempään päivittäiseen fyysiseen aktiivisuuteen ja kevyeen liikuntaan aikuisena.

– Nämä yhteydet selittyivät osin koulutuseroilla: vaikuttaisi siltä, että korkeammin koulutetut nuoret aikuiset viettävät päivittäin enemmän aikaa istuen, Kumpulainen sanoo.

PsM Satu Kumpulainen väittelee 25.1.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Obesity and associated health risks - outcomes of maternal early pregnancy obesity and child's cognition". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, Auditorio XV, Unioninkatu 34.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:

Satu Kumpulainen, satu.m.kumpulainen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye