Jyväskylän yliopisto

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen

Jaa

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

KM Anita Lappeteläisen erityispedagogiikan väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 23.4.2021.
KM Anita Lappeteläisen erityispedagogiikan väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 23.4.2021.

Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka vammaiset äidit rakensivat identiteettiään ja toimijuuttaan äiteinä niin äitiyden alkumetreillä kuin päivittäisessä lapsiperhearjessaan.

Väitöstutkimus tuo näkyville fyysisesti vammaisten äitien kohtaamat esteet ja ennakkoluulot. Naisten äitiyskertomukset osoittavat, kuinka he joutuvat kamppailemaan vammaisuuden stigman kanssa ja vastustamaan vammaisuuteen liitettäviä kielteisiä merkityksiä.

– Äitiyden kulttuuriset ihanteet ovat edelleen kapeita. Vammaisten naisten äitiyskertomukset rikkovat ja venyttävät terveellä tavalla näitä ihanteita ja tuovat esiin äitiyden moninaisuuden tämän päivän yhteiskunnassa, KM Anita Lappeteläinen toteaa.

Äitejä muiden joukossa

Vaikka fyysisesti vammaiset äidit kohtasivat ennakkoluuloja, oli äitiydellä heille myönteinen merkitys.

– Naiset eivät suostuneet asemoimaan itseään vammaisille tyypillisesti annettuihin asemiin, kuten hoivan vastaanottajaksi, olosuhteiden uhriksi tai taakaksi. Äidit eivät myöskään nähneet itseään sankareina, vaan tavallisina, pärjäävinä äitinä. Heille äitiys ja lapset olivat voimaannuttavia ja tärkeitä identiteetin rakennusaineita, Lappeteläinen kuvaa.

Äitiysidentiteetin rakentaminen olikin jännitteinen prosessi, joka sisälsi sekä ristiriitaisia että itseä vahvistavia kokemuksia.

Vammaisuuden kokemus syntyy yhteiskunnan rakenteissa

Lappeteläisen väitöstutkimuksen tulokset vahvistavat sitä, että vammaisuuden kokemiseen vaikuttaa aina myös kulttuurinen ja sosiaalinen ympäristö sekä yhteiskunnan rakenteet. Vaikka Suomessa vammaisten ihmisten yhteiskunnallinen asema on muuttunut lainsäädännöllisesti paremmaksi vuosien aikana, fyysisesti vammaisten äitien kertomukset paljastivat yhteiskunnan palvelujen osittaisen riittämättömyyden ja soveltumattomuuden vastata heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa.

– Kaikkien äitien äitiysidentiteetin vahvistaminen sekä äitiyteen liittyvien tuen tarpeiden normalisointi sekä niihin vastaaminen voisivat vahvistaa myös vammaisten naisten vanhemmuutta, Lappeteläinen korostaa.

Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations -sarjassa, numero 365, Jyväskylä, 2021. ISSN 2489-9003; 365, ISBN: 978-951-39-8580-6 (PDF). Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8580-6

KM Anita Lappeteläisen erityispedagogiikan väitöskirjan "Fyysisesti vammaisten naisten kertomukset äitiydestä: äitiysidentiteetin rakentumisen jännitteitä" tarkastetaan perjantaina 23. huhtikuuta klo 12 alkaen. Vastaväittäjänä professori Eija Kärnä (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Tanja Vehkakoski (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöstilaisuutta voi seurata verkkovälitteisesti osoitteessa: r.jyu.fi/dissertation-lappetelainen-230421

Lisätietoja:

Anita Lappeteläinen, anita.lappetelainen@gradia.fi, puh. 050-3008692

Anita Lappeteläinen kirjoitti ylioppilaaksi Kajaanin Vuohengin lukiosta vuonna 1983. Hän opiskeli ensin sairaanhoitajaksi ja erikoistui myöhemmin kätilöksi. Kasvatustieteen maisteriksi Lappeteläinen valmistui vuonna 1999 Jyväskylän yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt erityisopettajana Lievestuoreen, Palokan ja Jyväskylän normaalikoulun yläkouluissa. Tällä hetkellä hän toimii Jyväskylän Lyseon lukion erityisopettajana.

Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Alli Paasikiven ja Emil Aaltosen säätiöt sekä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija

kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

KM Anita Lappeteläisen erityispedagogiikan väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 23.4.2021.
KM Anita Lappeteläisen erityispedagogiikan väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 23.4.2021.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimushankkeessa luodaan kunnille ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun5.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. Yhteistyöhankkeessa kehitetään ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien yhdyskuntasuunnitteluun. Mallia kehitetään ja testataan yhdessä Jyväskylän, Lahden ja Helsingin kaupunkien kanssa. Luontoarvojen lisäksi malli huomioi suunnittelussa alueiden virkistysarvot ja kompensoinnin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Liikunnalla ja painonhallinnalla mahdollista alentaa syöpäriskiä3.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston yhteistyötutkimus osoittaa aikuisiän kehonpainon sekä fyysisen aktiivisuuden olevan yhteydessä Lynchin oireyhtymää kantavien ihmisten syöpään sairastumisikään. Lynchin oireyhtymä on periytyvä syöpäalttiusoireyhtymä, joka lisää riskiä useille eri syöville. Valtaosa sairastuu yhteen tai useampaan syöpään elämänsä aikana. Elämäntavat voivat vaikuttaa syöpään sairastumiseen ja sairastumisikään, mutta aihetta on tutkittu vielä niukasti. Tutkijat suosittelevat, että elintapojen seuranta yhdistettäisiin osaksi riskiryhmien seulontakäyntejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme