Jyväskylän yliopisto

Aivoviikko tarjoilee videoluentoja mielen ja kehon hyvinvoinnista

Jaa

Kansainvälisen aivoviikon kunniaksi Jyväskylän yliopiston monitieteinen aivotutkimuskeskus järjestää 15.–19.3. kaikille avoimen verkkotapahtuman teemalla ”Ajattele aivojasi, mieti muistiasi”. Verkossa julkaistavat, maksuttomat videoluennot tarkastelevat aivoterveyttä useasta eri näkökulmasta.

Tarjoamme myös mahdollisuuden kysyä yliopiston aivotutkijoilta ja aivoyhdistysten asiantuntijoilta mieltä askarruttavia kysymyksiä aivoihin liittyen! Keskisuomalaiset aivoyhdistykset ovat mukana tapahtumassa esittelemässä toimintaansa videoterveisten muodossa.

Aivojen merkitys ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin taustalla ymmärretään jatkuvasti paremmin. Aivot ovat elimistömme ainoa elin, jossa samat solut kulkevat mukanamme läpi elämän. Aivojen vaaliminen on siis jokaiselle satsaus sekä nykyiseen että tulevaan hyvinvointiin. Aivotutkimus on viime vuosina avannut ovia niin kehon kuin mielen toiminnan tutkimukseen. Samalla se on tuonut aivojen toiminnan tuntemuksen lähemmäksi jokaisen arkipäivää.

Jyväskylän yliopistossa aivotutkimus limittyy läheisesti niin fyysisen terveyden kuin psyykkisen terveyden ja mielen hyvinvoinnin ymmärrykseen. Aivoviikon tilaisuuden puheenvuorot valottavat ajankohtaisia tutkimuslöydöksiä aivojen ja muun elimistön vuorovaikutuksen merkityksestä elämän eri osa-alueilla. Uni auttaa muistamaan ja ”huuhtelee” aivoverkoston yön aikana. Liikunta suojaa kehon lisäksi myös aivoja ikääntymisen mukanaan tuomilta haasteilta. Ravinto ja suolen toiminta vaikuttavat nekin aivoihin, sillä aivot ovat yksi sisäelimistämme. Aivot ja koko hermosto ovat olennaisessa roolissa myös mielen hyvinvoinnin kannalta.

Ohjelmassa monipuolinen tutkimuskattaus aivoterveyteen

Aivoviikon aikana monitieteinen asiantuntijajoukko Jyväskylän yliopistosta esittelee ajankohtaisia tutkimustuloksia ja tietoa aivojen ja terveyden välisestä yhteydestä. Lisäksi aivoviikon aikana on mahdollista jättää kysymyksiä aivoista asiantuntijoiden vastattavaksi.

Asiantuntijapaneeli koostuu yliopiston aivotutkijoista sekä paikallisten aivoyhdistysten edustajista. Aivoviikon teemoihin johdattelee aivotutkimuskeskuksen johtaja, apulaisprofessori Tiina Parviainen.

15.3.: Yliopistonlehtori Virpi-Liisa Kykyri lähestyy tutkimuksissaan psykoterpeuttista prosessia ja kehollisuutta eri tutkimusmenetelmien avulla. Virpi-Liisa pohtii luennossaan ajankohtaisia kysymyksiä siitä, miten tunteiden säätelyn taidot, innostuminen ja toisaalta rauhoittuminen, auttavat meitä selviämään kuormittavasta arjesta.

16.3.: Liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Eero Haapala keskittyy tutkimuksissaan etenkin siihen, kuinka lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus, fyysinen kunto ja ravitsemus vaikuttavat kognitioon ja koulumenestykseen. Puheenvuorossaan hän paneutuu myös ravitsemuksen merkitykseen aivojen terveydelle.

17.3.: Tutkijat Satu Pekkala ja Sanna Lensu liikuntatieteellisestä tiedekunnasta valottavat uusinta tutkimustietoa suolen ja suolistomikrobiston toiminnasta, ja sen merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille, myös aivoille ja mielelle. Pekkalan tutkimusryhmä tekee monipuolisesti tutkimusta suolistomikrobien toiminnasta ja roolista eri sairauksissa.

18.3.: Yliopistonlehtori Jan Wikgren on tutkimuksissaan selvittänyt muun muassa kestävyyskunnon, terveyden ja aivojen toimintakyvyn välistä yhteyttä. Hänen luentonsa esittelee viimeisimpiä tutkimustuloksia hankkeesta, jossa tarkasteltiin metaboliseen oireyhtymään liittyviä aivotoiminnan muutoksia.

19.3.: Unen merkityksestä muistille puhuu aivoviikolla yliopistotutkija Miriam Nokia psykologian laitokselta. Nokia selvittää tutkimusryhmänsä kanssa oppimisen ja muistin hermostollista perustaa käyttäytymisneurotieteen näkökulmasta mitaten aivojen sähköfysiologista toimintaa suoraan kudoksesta esimerkiksi klassisen ehdollistamisen ja sitä seuraavan lepojakson aikana.

Videoluennot julkaistaan 15.–19.3.2021 Aivoviikon tapahtumasivulla. Luennot ovat katsottavissa myös tapahtumaviikon jälkeen.

Tapahtumasivut: http://r.jyu.fi/aivoviikko-2021 

Lisätietoja: cibr-info@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija

kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Vasta yhdeksän pisteen muutos WHO:n toimintakykymittarin kokonaispistemäärässä kertoo todellisesta toimintakyvyn muutoksesta13.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin World Health Organization Disability Assesment Schedule (WHODAS) 2.0 toimintakykymittarin lyhyen version toimivuutta kroonista tuki- ja liikuntaelinkipua sairastavilla ihmisillä. TtM Niina Katajapuun väitöskirjatutkimuksen tuloksena saatiin tieto mittarin pienimmästä havaittavasta muutoksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme