Aivoviikko tarjoilee videoluentoja mielen ja kehon hyvinvoinnista

Tarjoamme myös mahdollisuuden kysyä yliopiston aivotutkijoilta ja aivoyhdistysten asiantuntijoilta mieltä askarruttavia kysymyksiä aivoihin liittyen! Keskisuomalaiset aivoyhdistykset ovat mukana tapahtumassa esittelemässä toimintaansa videoterveisten muodossa.
Aivojen merkitys ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin taustalla ymmärretään jatkuvasti paremmin. Aivot ovat elimistömme ainoa elin, jossa samat solut kulkevat mukanamme läpi elämän. Aivojen vaaliminen on siis jokaiselle satsaus sekä nykyiseen että tulevaan hyvinvointiin. Aivotutkimus on viime vuosina avannut ovia niin kehon kuin mielen toiminnan tutkimukseen. Samalla se on tuonut aivojen toiminnan tuntemuksen lähemmäksi jokaisen arkipäivää.
Jyväskylän yliopistossa aivotutkimus limittyy läheisesti niin fyysisen terveyden kuin psyykkisen terveyden ja mielen hyvinvoinnin ymmärrykseen. Aivoviikon tilaisuuden puheenvuorot valottavat ajankohtaisia tutkimuslöydöksiä aivojen ja muun elimistön vuorovaikutuksen merkityksestä elämän eri osa-alueilla. Uni auttaa muistamaan ja ”huuhtelee” aivoverkoston yön aikana. Liikunta suojaa kehon lisäksi myös aivoja ikääntymisen mukanaan tuomilta haasteilta. Ravinto ja suolen toiminta vaikuttavat nekin aivoihin, sillä aivot ovat yksi sisäelimistämme. Aivot ja koko hermosto ovat olennaisessa roolissa myös mielen hyvinvoinnin kannalta.
Ohjelmassa monipuolinen tutkimuskattaus aivoterveyteen
Aivoviikon aikana monitieteinen asiantuntijajoukko Jyväskylän yliopistosta esittelee ajankohtaisia tutkimustuloksia ja tietoa aivojen ja terveyden välisestä yhteydestä. Lisäksi aivoviikon aikana on mahdollista jättää kysymyksiä aivoista asiantuntijoiden vastattavaksi.
Asiantuntijapaneeli koostuu yliopiston aivotutkijoista sekä paikallisten aivoyhdistysten edustajista. Aivoviikon teemoihin johdattelee aivotutkimuskeskuksen johtaja, apulaisprofessori Tiina Parviainen.
15.3.: Yliopistonlehtori Virpi-Liisa Kykyri lähestyy tutkimuksissaan psykoterpeuttista prosessia ja kehollisuutta eri tutkimusmenetelmien avulla. Virpi-Liisa pohtii luennossaan ajankohtaisia kysymyksiä siitä, miten tunteiden säätelyn taidot, innostuminen ja toisaalta rauhoittuminen, auttavat meitä selviämään kuormittavasta arjesta.
16.3.: Liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori Eero Haapala keskittyy tutkimuksissaan etenkin siihen, kuinka lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus, fyysinen kunto ja ravitsemus vaikuttavat kognitioon ja koulumenestykseen. Puheenvuorossaan hän paneutuu myös ravitsemuksen merkitykseen aivojen terveydelle.
17.3.: Tutkijat Satu Pekkala ja Sanna Lensu liikuntatieteellisestä tiedekunnasta valottavat uusinta tutkimustietoa suolen ja suolistomikrobiston toiminnasta, ja sen merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille, myös aivoille ja mielelle. Pekkalan tutkimusryhmä tekee monipuolisesti tutkimusta suolistomikrobien toiminnasta ja roolista eri sairauksissa.
18.3.: Yliopistonlehtori Jan Wikgren on tutkimuksissaan selvittänyt muun muassa kestävyyskunnon, terveyden ja aivojen toimintakyvyn välistä yhteyttä. Hänen luentonsa esittelee viimeisimpiä tutkimustuloksia hankkeesta, jossa tarkasteltiin metaboliseen oireyhtymään liittyviä aivotoiminnan muutoksia.
19.3.: Unen merkityksestä muistille puhuu aivoviikolla yliopistotutkija Miriam Nokia psykologian laitokselta. Nokia selvittää tutkimusryhmänsä kanssa oppimisen ja muistin hermostollista perustaa käyttäytymisneurotieteen näkökulmasta mitaten aivojen sähköfysiologista toimintaa suoraan kudoksesta esimerkiksi klassisen ehdollistamisen ja sitä seuraavan lepojakson aikana.
Videoluennot julkaistaan 15.–19.3.2021 Aivoviikon tapahtumasivulla. Luennot ovat katsottavissa myös tapahtumaviikon jälkeen.
Tapahtumasivut: http://r.jyu.fi/aivoviikko-2021
Lisätietoja: cibr-info@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme