Akatemiaprofessori Markku Kulmalalle on myönnetty Venäjän maantieteellisen seuran Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto

Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Markku Kulmalalle Moskovassa keskiviikkona 19.8.2915 Venäjän maantieteellisen seuran 170-vuotisjuhlien yhteydessä hänen ansioistaan ilmakehätieteen, meteorologian ja klimatologian aloilla.
Kulmala tutkii ilmakehän aerosolimuodostusta, ilmakehän, metsien, maaperän ja muiden ekosysteemien vuorovaikutuksia sekä arktista ja boreaalista ilmastoa. Työ on luonnontieteellistä perustutkimusta.
Parhaillaan hänen kansainvälinen tutkimusryhmänsä suunnittelee havaintoasemaverkoston laajentamista yli koko boreaalisen ja arktisen vyöhykkeen. Asemaverkon kasvattaminen on osa laajaa PEEX (Pan Eurasian Experiment) -tutkimusohjelmaa.
Kulmalan ryhmä, joka koostuu sadoista tutkijoista, on tähän mennessä rakentanut ilmakehän ja ekosysteemien vuorovaikutuksia mittaavia havaintoasemia Suomeen neljä kappaletta, yhden Viron Järvseljaan ja yhden Kiinan Nanjingiin.
Markku Kulmala on maailman viitatuin geotieteiden tutkija toukokuusta 2011 alkaen. Hänen tavoitteensa on selittää paitsi ilmakehän aerosolien synty ja kasvu, joka selittäisi ilmastonmuutoksesta jo paljon, myös rakentaa maapallon kattava ilmakehän ilmiöitä havainnoivien asemien verkosto. Tällä verkostolla saadaan selville, miten erilaiset takaisinkytkennät vaikuttavat muuttuvassa ilmastossa.
Fedor P. Litke -mitalia on jaettu äärimmäisen harvoin. Sen pitkässä historiassa tsaarin Venäjältä Neuvostoliiton kautta Putinin Venäjälle Kulmala on harvinainen ulkomaalaistapaus.
Mitalin luovutti Venäjän maantieteellisen seuran puheenjohtaja Sergey Kuzhugetovich Shoygu seuran juhlabanketissa Moskovassa.
Lisätietoja antavat
Akatemiaprofessori Markku Kulmala, 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi
Tutkimuskoordinaattori Hanna Lappalainen, 050 434 1710 hanna.k.lappalainen@helsinki.fi
Kuvassa Markku Kulmala, kuvaaja Linda Tammisto
Markku Kulmala: http://www.helsinki.fi/ml/tutkimus/kulmala.html
Venäjän Maantieteellinen seura: http://www.rgo.ru/en
PEEX: http://www.atm.helsinki.fi/peex/index.php
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhutiedottaja
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme