Helsingin yliopisto

Akatemiaprofessori Markku Kulmalalle on myönnetty Venäjän maantieteellisen seuran Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto

Jaa

Kunnianosoitus on hyvin poikkeuksellinen, sillä mitalia on harvoin jaettu Venäjän ulkopuolelle. Kulmala saa sen kiistattomilla ansioilla: hän on geotieteiden alan siteeratuin tutkija maailmassa.

Fedor P. Litke Gold Medal -palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Markku Kulmalalle Moskovassa keskiviikkona 19.8.2915 Venäjän maantieteellisen seuran 170-vuotisjuhlien yhteydessä hänen ansioistaan ilmakehätieteen, meteorologian ja klimatologian aloilla.

Kulmala tutkii ilmakehän aerosolimuodostusta, ilmakehän, metsien, maaperän ja muiden ekosysteemien vuorovaikutuksia sekä arktista ja boreaalista ilmastoa. Työ on luonnontieteellistä perustutkimusta.

Parhaillaan hänen kansainvälinen tutkimusryhmänsä suunnittelee havaintoasemaverkoston laajentamista yli koko boreaalisen ja arktisen vyöhykkeen. Asemaverkon kasvattaminen on osa laajaa PEEX (Pan Eurasian Experiment) -tutkimusohjelmaa.

Kulmalan ryhmä, joka koostuu sadoista tutkijoista, on tähän mennessä rakentanut ilmakehän ja ekosysteemien vuorovaikutuksia mittaavia havaintoasemia Suomeen neljä kappaletta, yhden Viron Järvseljaan ja yhden Kiinan Nanjingiin.

Markku Kulmala on maailman viitatuin geotieteiden tutkija toukokuusta 2011 alkaen. Hänen tavoitteensa on selittää paitsi ilmakehän aerosolien synty ja kasvu, joka selittäisi ilmastonmuutoksesta jo paljon, myös rakentaa maapallon kattava ilmakehän ilmiöitä havainnoivien asemien verkosto. Tällä verkostolla saadaan selville, miten erilaiset takaisinkytkennät vaikuttavat muuttuvassa ilmastossa.

Fedor P. Litke -mitalia on jaettu äärimmäisen harvoin. Sen pitkässä historiassa tsaarin Venäjältä Neuvostoliiton kautta Putinin Venäjälle Kulmala on harvinainen ulkomaalaistapaus.

Mitalin luovutti Venäjän maantieteellisen seuran puheenjohtaja Sergey Kuzhugetovich Shoygu seuran juhlabanketissa Moskovassa.

Lisätietoja antavat

Akatemiaprofessori Markku Kulmala, 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi

Tutkimuskoordinaattori Hanna Lappalainen, 050 434 1710 hanna.k.lappalainen@helsinki.fi

Kuvassa Markku Kulmala, kuvaaja Linda Tammisto

Markku Kulmala: http://www.helsinki.fi/ml/tutkimus/kulmala.html

Venäjän Maantieteellinen seura: http://www.rgo.ru/en

PEEX: http://www.atm.helsinki.fi/peex/index.php

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme