Gummerus

Älä sano mitään on kertovan tietokirjallisuuden mestariteos – Wind of Change -podcastista tunnetun huippujournalistin laatukirjallisuutta saatavilla ensimmäistä kertaa suomeksi

Jaa

The New Yorkerissa tutkivana journalistina työskentelevän Patrick Radden Keefen Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista (Gummerus) on henkeäsalpaavan jännittävä, toteutukseltaan ainutlaatuinen tietokirja Pohjois-Irlannin konfliktista. Romaanimainen lukukokemus edustaa 2000-luvun parasta tietokirjallisuutta. Älä sano mitään on ollut kansainvälinen myyntimenestys ja palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Kymmenen lapsen leskiäiti Jean McConville siepattiin joulukuussa 1972 kotoaan Belfastista. Lapset seurasivat vierestä, kuinka naamioitunut joukko vei Jeanin mennessään. He eivät nähneet äitiään enää koskaan; Jean McConvillen kohtalo jäi selvittämättä vuosikymmeniksi. Samoihin aikoihin parikymppinen Dolours Price oli alkanut saada yhä enemmän vastuuta IRA:n väkivaltaisissa hankkeissa ja pian hänen vaiheitaan seurattiin isoissa otsikoissa. Molempien naisten tarinat ovat osa tulenarkaa konfliktia, joka tunnetaan englanniksi nimellä The Troubles.

Älä sano mitään on samaan aikaan tietokirja ja murhamysteeri. Patrick Radden Keefe teki kirjaa varten neljän vuoden tutkimustyön ja yli 100 henkilöhaastattelua. Hän kuvaa unohtumattomasti sekä yksilön radikalisoitumista että konfliktin julmia vaiheita, joiden jäljet näkyvät Euroopassa yhä. Kirjassa kuvatusta verisunnuntaista tuli kuluneeksi tammikuussa 50 vuotta. Pohjois-Irlannin levotonta historiaa käsitellään myös uutuuselokuvassa Belfast, joka palkittiin keväällä Oscarilla parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Älä sano mitään paljastaa menneisyyden yhä aristavat haavat… kirjaa lukee kuin romaania, mutta kuten kaikki Keefen lehtijuttuja lukeneet tietävät, hän tekee taustatutkimuksensa pakkomielteisen tarkasti ja totuudenmukaisesti. Kertovan tietokirjallisuuden mestari…uskomaton tarina.” – Rolling Stone

Patrick Radden Keefe (s. 1976) on Bostonissa varttunut yhdysvaltalainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on tehnyt perusteellisesta taustatyöstä tavaramerkkinsä mm. The New Yorkerin jutuissaan. Hänen toimittamansa, Suomessakin paljon kuunneltu Wind of Change -podcast käsittelee tutkivan toimittajan ammattitaidolla mutta pilke silmäkulmassa Scorpions-yhtyeen hittiballadin yhteyksiä kylmään sotaan ja CIA:han. Ensi vuonna Radden Keefeltä suomennetaan Yhdysvaltojen opiaattikriisistä kertova, palkittu Empire of Pain.

Twitter: @praddenkeefe

Instagram: @praddenkeefe

www.patrickraddenkeefe.com

Patrick Radden Keefe: Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista
alkuteos Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland

Suomentanut Maija Heikinheimo
551 sivua

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Pietilä
Tuottaja
pauliina.pietila@gummerus.fi
040 7792942

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Päivi Alasalmen äänikirjahitti Alamaailman kuningatar ilmestyy kesädekkarina kovissa kansissa – Kesän käännöstrillereissä tutustutaan murhapodcasteihin ja jännitetään balettitanssijoiden kohtalokkaita harha-askelia6.5.2022 11:47:31 EEST | Tiedote

Päivi Alasalmen Alamaailman kuningatar aloittaa vetävän dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia. Storytel Original -menestyssarjan aloitusosa ilmestyy 23.5. dekkareiden ystävien iloksi kovissa kansissa. Alkukesän käännetyssä jännityskirjallisuudessa on luvassa muun muassa podcastien ja baletin maailmaan sijoittuvia trillereitä tutuilta brittikirjailijoilta.

Vaikuttava ilmiöromaani somejättien vallasta ja nuorten sisältömoderaattoreiden työstä3.5.2022 13:26:30 EEST | Tiedote

Hollantilaisen Hanna Bervoetsin Sopimatonta sisältöä (Gummerus) kysyy, mikä on yhteiskunnassamme normaalia ja kuka sen määrittelee. Romaani kertoo sosiaalisen median sisältömoderaattoreina työskentelevistä nuorista aikuisista, jotka käyvät työkseen läpi some-kuonaa – väkivaltaa, vihapuhetta, salaliittoteorioita ja valeuutisia – ja päättävät, milloin sisältö on sopimatonta ja poistettava. Bervoets esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla perjantaina 13.5.

Isät avautuvat: ”Lapsiperhe-elämä vituttaa”25.4.2022 11:34:52 EEST | Tiedote

Maineikkaan Eniten vituttaa kaikki -kirjasarjan luojat Pasa ja Atpo ovat perheellistyneet, ja uutta ammennettavaa on löytynyt kirjailijoiden omasta elämänpiiristä. Vituttavatko omat lapset sittenkään enemmän kuin muiden lapset? Vituttavatko omat vanhemmat vielä enemmän muuttuessaan isovanhemmiksi? Uutuusteos Eniten vituttaa lapset (Gummerus) syväluotaa lapsiperhe-elämää vauvakirjan täyttämisestä unikouluun ja paska-asioista ruokasotkuun. Entäpä uhmaikä, lastenvaatevarustelu, harrastuksiin kuskaus, joululahjat, ruutuaika ja lapsiperheen ”lomailu”?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme