Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alkuperään, kansalaisuuteen ja kieleen liittyvä syrjintä edelleen kasvussa työelämässä

Jaa
Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden syrjintäkokemukset ovat olleet viime vuosina kasvussa. Vuosina 2020 ja 2021 alkuperään, kansalaisuuteen ja kieleen liittyvien valvontapyyntöjen määrä on noussut merkittävästi. Havainnot käyvät ilmi työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon valvonta työelämässä vuonna 2021.

Työsuojeluviranomainen valvoo syrjinnän kieltoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä sekä syrjintää kokeneiden pyynnöstä että viranomaisaloitteisesti.

Syrjintää erityisesti terveydentilan, alkuperän ja kansalaisuuden perusteella

Vuoden 2021 aikana työsuojeluviranomainen sai noin 570 työsyrjintään liittyvää yhteydenottoa. Useimmiten kyse oli siitä, että yhteydenottaja kysyi neuvoja asian käsittelyyn työpaikalla tai halusi keskustella siitä, onko hänen tapauksessaan kyse syrjinnästä vai ei. Yhteydenottojen määrä on ollut kasvussa vuosina 2020 ja 2021 suhteessa aikaisempiin vuosiin.

Yhteydenotot johtivat 210 valvontapyyntöön, joiden perusteella tehtiin 134 tarkastusta. Tarkastuksissa valvottiin yksittäisen työntekijän tai työnhakijan kokemaa syrjintää. 46 tarkastuksessa katsottiin, että työnantaja oli toiminut syrjinnän kiellon vastaisesti. Havaittu syrjintä liittyi useimmiten terveydentilaan (n. 53 % tarkastuksista), muuhun henkilöön liittyvään syyhyn (n. 35 %) tai alkuperään, kansallisuuteen tai kieleen (n. 21 %). Vammaisuuteen, uskontoon, perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen suhtautumiseen liittyviä syrjintätapauksia tulee edelleen vain harvoin työsuojeluviranomaisen tietoon.

”On hienoa, että ulkomaalaista alkuperää tai kansalaisuutta olevat työntekijät ovat viime vuosien aikana aiempaa enemmän rohkaistuneet ottamaan yhteyttä viranomaiseen. Pystymme puuttumaan työelämän syrjintään vain, jos tapahtumat tuodaan tietoomme”, kertoo ylitarkastaja Päivi Laakso Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Vuonna 2021 tehdyissä tarkastuksissa syrjivä kohtelu liittyi palvelussuhteen päättämiseen noin 44 prosentissa tarkastuksista. Syrjintää palvelussuhteen aikana arvioitiin noin 43 prosentissa tehdyistä tarkastuksista. Tarkastuksista noin 15 prosenttia koski työhönottoa.

Puutteita ulkomaisten työntekijöiden palkanmaksussa ja työajoissa

Viranomaisaloitteisesti yhdenvertaisuutta ja syrjinnän kieltoa valvottiin 729 työsuojelutarkastuksella. Valvonta kohdistui ulkomaalaisten työntekijöiden syrjintään palkanmaksussa ja muissa työsuhteen vähimmäisehdoissa, työnantajan velvollisuuteen edistää yhdenvertaisuutta sekä syrjiviin työpaikkailmoituksiin.

Ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvää syrjintää valvottiin noin 640 tarkastuksella. Näistä 73:lla (n. 11 % tarkastuksista) havaittiin syrjintää palkanmaksussa tai muissa vähimmäisehdoissa alkuperän, kielen tai kansalaisuuden perusteella. Tämä ei tarkoita sitä, että muissa tapauksissa syrjintää ei tapahtunut, sillä usein todellista palkkavertailua ei voida tehdä muun muassa puutteellisten työaika-asiakirjojen vuoksi. Tarkastuksilla annettiinkin monesti velvoitteita myös puutteellisesta tai puuttuvasta työaikakirjanpidosta ja työvuoroluettelosta.

Työnantajan velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta työpaikalla valvottiin noin 78 tarkastuksella, ja niistä yli puolessa havaittiin epäkohtia.

Tarkemmat tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon valvonta työelämässä vuonna 2021. Raportissa on mukana myös tapauskuvauksia.

Puhelinneuvontaan voi soittaa nimettömästi

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voi soittaa kertomatta nimeään. Yksittäisen työntekijän tai työnhakijan syrjintätapausta valvotaan vain hänen omalla suostumuksellaan. Muista syrjintähavainnoista voi antaa nimettömän vihjeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Päivi Laakso, p. 0295 016 487, paivi.m.laakso@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue


Ylitarkastaja Ulla Riikonen, p. 0295 018 174, ulla.riikonen@avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye