Mastercard

Alle 100 päivää jouluun: jouluostoksia aletaan tehdä syyskuussa

Jaa

Mastercardin selvityksen mukaan 12 prosenttia eurooppalaisista aloittaa jouluostosten tekemisen syyskuussa. Aikaiset joululahjojen ostajat ostavat erityisesti elämyslahjoja. Black Fridayn odotetaan olevan tänä vuonna vilkkain joululahjojen ostospäivä.

Jouluun on aikaa alle 100 päivää. Joululahjojen ostoskausi on virallisesti alkanut, sillä noin 12 prosenttia eurooppalaisista kuluttajista aloittaa jouluostosten tekemisen syyskuussa.

Mastercardin selvityksen mukaan 41 prosenttia kuluttajista aloittaa jouluostosten tekemisen aikaisin jakaakseen jouluun liittyviä kuluja pidemmälle aikavälille. Erityiset ostospäivät, kuten Black Friday, Cyber Monday ja verkkokauppa Amazonin Prime Day, siirtävät jouluostosten tekemistä entistä aiemmaksi.

Selvitys osoittaa, että elämyslahjojen aiempaa suurempi suosiminen tavaralahjojen sijaan saa joululahjojen ostajat liikkeelle aikaisin elämyslahjojen saatavuuden varmistamiseksi. Elämyslahjoja ovat esimerkiksi matkat, kylpylälomat, illalliset Michelin-ravintoloissa sekä konserttiliput ja liput jalkapallo-otteluihin ja muihin urheilutapahtumiin.

Selvityksen mukaan jouluaattoa edeltävän 100 päivän aikana ihmiset kuluttavat keskimäärin 535,09 euroa läheistensä joululahjoihin. 36 prosenttia kyselyyn osallistuneista ostaa lahjaksi matkan ja 31 prosenttia konserttiliput.

Elämystalouden noususta huolimatta Black Fridayn, joka on 29. marraskuuta, odotetaan olevan vuoden tärkein jouluostospäivä. Muita vilkkaita ostospäiviä ovat 16. syyskuuta, jolloin jouluaattoon on 100 päivää, Cyber Monday 2. joulukuuta ja Super Saturday 22. joulukuuta. Perheen ja ystävien lisäksi ihmiset ostavat joululahjoja itselleen. Vastaajista 16 prosenttia ostaa itselleen matkan, 15 prosenttia vaatteita ja 9 prosenttia kirjoja.

Ihmiset ostavat joululahjoja myös joulun aikaan joulupäivänä: 62 prosenttia vastaajista tekee ostoksia verkossa etsien tarjouksia. Joulupäivän vilkkain ostostentekoaika on aamupäivällä kello 10.00–12.00.

12 prosenttia eurooppalaisista aloittaa jouluostosten tekemisen syyskuussa tai tätä aiemmin, 11 prosenttia lokakuussa ja 39 prosenttia marraskuussa. Joulukuussa jouluostosten tekemisen aloittaa 35 prosenttia vastaajista. Vaikeinta lahjan ostaminen on puolisolle. Seuraavaksi vaikeimpana vastaajat pitävät lahjojen ostamista lapsille, sitten äidille ja isälle. 8 prosenttia kyselyyn osallistuneista sanoi, että kaikkein vaikeinta joululahjan ostaminen on anopille.

Tärkeimmät syyt elämyslahjan valitsemiseksi tavaralahjan sijaan on mahdollisuus nauttia lahjasta yhdessä, lahjan tuntuminen henkilökohtaisemmalta, mahdollisuus nauttia annetusta lahjasta myös itse ja kokemuksen jakaminen perheen tai ystävien kesken Instagramissa tai muissa sosiaalisen median kanavissa.

”Black Fridayn kaltaisten erityisten ostospäivien suosion kasvaminen ja kuluttajien siirtyminen tavaralahjoista elämyslahjoihin saa ihmiset ostamaan joululahjat vuosi vuodelta entistä aikaisemmin”, sanoo Mastercardin Suomen-maajohtaja Pekka Laaksonen.

“Ostoskäyttäytyminen on muuttunut ja jopa joulupäivästä on tullut ostospäivä, kun ihmiset tekevät ostoksia älypuhelimillaan ja tableteillaan. Tämä trendi vahvistuu edelleen, minkä johdosta Mastercard tekee jatkuvaa kehitystyötä ostosten tekemiseksi verkossa entistä helpommaksi, sujuvammaksi ja turvallisemmaksi”.

Suosituimmat elämysjoulujahjat

1)     Matkat

2)     Konserttiliput

3)     Kylpylälomat

4)     Elokuvaliput

5)     Teatteriliput

6)     Liput jalkapallo-otteluihin ja muihin urheilutapahtumiin

7)     Luksusillaliset esim. Michelin-ravintoloissa

8)     Viininmaistajaiset

9)     Liput stand up -esitykseen

10)   Veneretket

Suosituimmat lahjat itselle

1)     Matkat

2)     Vaatteet

3)     Kirjat

4)     Puhelin

5)     Kylpylälomat

6)     Kengät

7)     Korut

8)     Konserttiliput

9)     Tabletit

10)  Elokuvaliput

Kyselytutkimuksesta

Riippumaton tutkimuksia tekevä yritys Fly Research teki kyselyn elokuussa 2019. Siihen osallistui yli 9 500 täysi-ikäistä vastaajaa 18 Euroopan maassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Viestintätoimisto Cocomms
Susanna Rapp, puh. 040 707 5920, susanna.rapp(at)cocomms.com

Tietoja julkaisijasta

Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, on teknologiayhtiö globaaleilla maksuteollisuusmarkkinoilla. Meidän maksujenkäsittelyverkostomme on maailman nopein. Yhdistämme kuluttajia, rahoituslaitoksia, kauppiaita,valtioita ja yrityksiä yli 210 maassa ja alueella. Mastercardin tuotteet ja ratkaisut tekevät arjesta ‒ ostoksista, matkustamisesta, yrityksen pyörittämisestä ja taloushallinnosta ‒ kaikille yhä helpompaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa. Seuraa meitä Twitterissa @MastercardNews, liity keskusteluumme Beyond the Transaction -blogissa ja tilaa uutiskirjeemme. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mastercard

Ruotsalainen Doconomy voitti Pohjoismaiden johtavan finanssiteknologiaohjelman22.11.2019 13:44:03 EETTiedote

Helsinki, 22.11.2019 – Ruotsalainen Doconomy valittiin tänään Pohjoismaissa ja Baltiassa järjestettävän finanssiteknologia-alan Lighthouse-kehitysohjelman voittajaksi. Doconomyn kehittämän maksuratkaisun avulla kuluttajat voivat itse hallita toimintansa ilmastovaikutuksia. Voittaja julkistettiin tänään Helsingissä pidettävässä startup-tapahtuma Slushissa. Kiinnostus Lighthouse-kehitysohjelmaa kohtaan oli tänä vuonna ennätyksellisen suurta, ja siihen tuli satoja hakemuksia molemmilla kierroksilla.

Suomalainen finanssiteknologiayritys Enterpay Pohjoismaiden johtavan finanssiteknologiaohjelman finaaliin31.10.2019 09:22:42 EETTiedote

Suomalainen Enterpay valittiin tänään Pohjoismaissa ja Baltiassa järjestettävän finanssiteknologia-alan Lighthouse-kehitysohjelman finaaliin. Muut finalistit ovat ruotsalainen Doconomy ja latvialainen Nordigen. Mastercardin järjestämä Lighthouse on suosittu kumppanuusohjelma, jossa on mukana alan eturivin yhteistyökumppaneita ja johon tulee satoja hakemuksia. Ohjelman avulla Mastercard on osallistunut useiden finanssiteknologia-alan startup-yritysten kehittämiseen sekä innovaatioiden edistämiseen Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Mastercard ja NFT julkistavat Lighthouse-kehitysohjelman osallistujat23.8.2019 12:17:02 EESTTiedote

Mastercard ja NFT Ventures ovat valinneet yritykset vuoden 2019 Lighthouse-kehitysohjelmaan. Lighthouse-ohjelma on yhteistyöverkosto, jossa valitaan 15 lupaavinta finanssiteknologia-alan yritystä Pohjoismaista ja Baltiasta kiihdyttämään kumppanoitumiskeskustelujaan Mastercardin ja suurimpien pankkien kanssa kahdesti vuodessa. Tänä syksynä ohjelma laajenee Riikaan. Tukholmassa ja Helsingissä se toimii aiempien vuosien tapaan. Hakemuksia ohjelmaan tuli eniten sen historiassa, ja niiden määrä kasvoi 68 prosenttia edellisvuodesta. ”Saimme satoja hakemuksia ja tiedustelua fintech-yrityksiltä ympäri Eurooppaa”, Lighthousen ohjelmajohtaja Jay Jensen kertoo. ”Baltian ja Pohjoismaiden fintech-yritysten laatu on mahdollisesti korkeinta tasoa koko mantereella ja hakemusten määrän kasvu on ollut upeaa.” ”Kiinnostuksen kasvu ohjelmaa kohtaan sekä start-up-yritysten että pankkien puolelta osoittaa kuinka arvokas tällainen nykyaikainen, yhteistyöhön perustuva toimintatapa on fintech-alan tulevaisuude

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme