Suomen Yrittäjät

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa

Jaa

12 prosenttia yrittäjistä ei lomaile tänä kesänä ollenkaan, 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon, käy ilmi Yrittäjägallupista. Alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa. “Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa, kertoo Yrittäjägallup.
Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa, kertoo Yrittäjägallup.

”Yrittäjä ei lomaile koskaan” -väite elää tiukassa. Pitääkö se paikkansa? Tuoreen Yrittäjägallupin perusteella pitää ja ei pidä.

12 prosenttia yrittäjistä ei tosiaan aio pitää kesällä ollenkaan lomaa, ja 16 prosenttia korkeintaan viikon. Kaksi viikkoa kesälomaa aikoo pitää 20 prosenttia, kolme viikkoa 12 prosenttia, neljä viikkoa 16 prosenttia ja yli neljä viikkoa 10 prosenttia yrittäjistä.

Koronavuonna pidemmät kesälomat ovat yleistyneet ja niiden osuus, jotka eivät lomaile ollenkaan, on laskenut.

- Ehkä tältä osin on havaittavissa pientä positiivista kehitystä. Se on tapahtunut osin olosuhteiden pakosta, kun työtä ei ole ollut, Pentikäinen summaa.

Yli kymmenen henkilöä työllistävät yrittäjät suunnittelevat pitävänsä yrittäjistä pisimpiä kesälomia. Yksinyrittäjillä ja pienillä työnantajilla tilanne on vaikein. Toimialoista lyhimmät kesälomat ovat palveluissa ja rakentamisessa.

”Pienestä yrityksestä on erittäin vaikea irtautua vapaalle”

Viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana puolet (51 %) yrittäjistä on pitänyt lomaa korkeintaan kaksi viikkoa. Vähiten lomailivat pientyönantajat, eniten yli 10 henkilöä työllistävät. Yksinyrittäjät pääsivät aika lähelle yli 10 työllistävien loma-aikoja.

- Kannan erityistä huolta pienten työnantajayritysten yrittäjistä: 2 - 4 henkeä työllistävistä yrittäjistä 60 prosenttia on voinut lomailla viimeisen vuoden aikana korkeintaan kaksi viikkoa. Se on kovin vähän. Pienestä yrityksestä on erittäin vaikea irtautua vapaalle, Pentikäinen sanoo.

- Koronakriisin takia lomat lyhenivät. Heidän osuutensa, jotka eivät ole vuoteen pystyneet lomailemaan ollenkaan, lähes tuplautui. Se on huolestuttavaa, Pentikäinen sanoo.

Liki puolet kokee lomailevansa riittävästi

Vaikka yrittäjien lomat ovat lyhyitä, 48 prosenttia kokee pystyvänsä lomailemaan riittävästi. Lähes sama osuus (46 %) kuitenkin sanoo, ettei pysty pitämään riittävästi lomaa. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut viimeisen vuoden aikana.

Riittävää lomailua on eniten yksinyrittäjillä, yli kymmenen henkeä työllistävillä, palvelualoilla ja pääkaupunkiseudulla. Miehet kokevat pystyvänsä lomailemaan riittävästi hieman enemmän kuin naiset.

Näin kysyttiin

- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

- Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa.

- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

- Yrittäjägallup ei ole Suomen Yrittäjien jäsenkysely, vaan otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.

- Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

- Tiedot kerättiin 6.5. - 14.5.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa, kertoo Yrittäjägallup.
Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa, kertoo Yrittäjägallup.
Lataa
12 prosenttia yrittäjistä ei aio pitää tänä kesänä ollenkaan lomaa, käy ilmi Yrittäjägallupista.
12 prosenttia yrittäjistä ei aio pitää tänä kesänä ollenkaan lomaa, käy ilmi Yrittäjägallupista.
Lataa
15 prosenttia yrittäjistä ei ole lomaillut ollenkaan viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kertoo Yrittäjägallup.
15 prosenttia yrittäjistä ei ole lomaillut ollenkaan viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, kertoo Yrittäjägallup.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Pienyrityksiä pitää auttaa digitalisoimaan taloushallintoaan - taloudenpitoon ja velvoitteisiin kuluva aika minimoitava, jotta jää aikaa tehdä bisnestä31.5.2021 13:31:04 EEST | Tiedote

- Pienyritysten taloushallinnon digitalisoitumista on edistettävä niin, että tunnistetaan yrittäjien arjen tarpeet ja vastataan niihin. Tuore selvitys paikantaa kehittämiskohtia, joihin viranomaisten ja taloushallintoalan on tartuttava, jotta taloudenhoidosta ja sen velvoitteista koituisi pienyrityksille mahdollisimman vähän vaivaa, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme