Aluehallintovirastolta uusi ympäristölupa Sotkamon hopeakaivoksen toiminnan laajentamiseen ja muuttamiseen (Pohjois-Suomi)
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 7.12.2020 myöntämä ympäristölupa koskee Sotkamon hopeakaivoksen toimintaa ja sen laajentamista ja muuttamista. Keskeisimmät muutokset vuonna 2019 käynnistyneessä toiminnassa aiempaan ympäristölupaan nähden ovat:
- maanalaisesta kaivoksesta ja avolouhoksesta louhittavan monimetallimalmin ja sivukiven kokonaislouhintamäärän nostaminen yhteensä 1,8 miljoonaan tonniin vuodessa,
- avolouhinnan jatkaminen koko kaivoksen suunnitellun toiminta-ajan (9 vuotta) ja avolouhinnan mahdollistaminen osittain myös kesäaikana,
- esirikastuksen käyttöönotto ja vaahdotusrikastukseen syötettävän malmimäärän nostaminen 600 000 tonniin vuodessa ja
- toiminnassa muodostuvien sivukivien pysyvä loppusijoittaminen uudelle kaivannaisjätteen jätealueelle.
Luvan saaja on jo tehostanut kaivoksen jäteveden käsittelyä ottamalla vuonna 2019 koekäyttöön jätevesien käsittelylaitoksen. Laitos jää pysyvästi osaksi kaivoksen vesien käsittelyä. Käsitellyt jätevedet johdetaan edelleen Koivupuron kautta alapuolisiin vesistöihin. Purkuvesistön ensimmäiset suuremmat järvet ovat Pieni-Hietanen ja Hietanen.
Määräykset pilaantumisen estämiseksi
Päätöksessä on annettu 64 lupamääräystä ympäristön pilaantumisen ja sen vaaran estämiseksi ja rajoittamiseksi. Määräykset koskevat päästöjen rajoittamista sekä kaivannaisjätteiden ja muiden jätteiden käsittelyä.
Määräyksillä on rajoitettu Koivupuroon johdettavien käsiteltyjen jätevesien sallittuja haitta-ainepitoisuuksia sekä vuotuista kokonaiskuormitusta. Pitoisuusraja-arvot on määrätty arseenin, lyijyn, sinkin, antimonin, alumiinin, sulfaatin, kiintoaineen ja pH-arvon osalta sekä liukoisen elohopean ja kadmiumin osalta. Kuormitusta on rajoitettu typen ja fosforin osalta. Vuotuinen kokonaistyppikuormitus Koivupuroon saa olla enintään 12 400 kg vuoden 2022 loppuun saakka ja sen jälkeen 7 000 kg. Kuormitusraja-arvon alittaminen edellyttää tehokkaan laitosmaisen typenpoiston käyttöönottoa. Fosforin kokonaiskuormitus saa olla enintään 40 kg vuodessa.
Käsiteltyjen jätevesien lyijypitoisuus on jäänyt niin alhaiseksi, että aluehallintovirasto on luvan saajan hakemuksesta poistanut ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksessä nro 33/2013/1 purkuvesistöön määrätyn lyijyn sekoittumisvyöhykkeen.
Määräysten mukainen jätevesien johtaminen ei ennalta arvioiden juurikaan rajoita virkistyskäyttöä Pieni-Hietasessa tai Hietasessa tai niiden alapuolisissa vesistöissä. Kalastolle ja kalataloudelle aiheutuvat haitat kaivoksen vesien johtamisreitillä voidaan estää päätöksessä määrätyllä 2 000 euron suuruisella vuotuiselle kalatalousmaksulla tehtävin toimenpitein.
Melun rajoittamiseksi on annettu toiminta-aikarajoituksia ja ympäristömelutasoa koskevat raja-arvot. Lisäksi luvan saaja on velvoitettu toimenpiteisiin melun rajoittamiseksi.
Toiminnan ja päästöjen sekä niiden vaikutusten seuraamiseksi luvan saaja on määrätty tekemään kattavaa käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailua.
Kaivoksen sulkemista koskeva vakuus
Luvan saajalle on määrätty jätealueiden sulkemista koskeva noin 5,9 miljoonan euron vakuus. Luvan saajan on toimitettava aluehallintovirastoon uusi kaivoksen kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma sekä sulkemissuunnitelma, jonka perusteella aluehallintovirasto antaa tarkempia määräyksiä jätealueiden sulkemisesta ja tarkistaa vakuussummaa.
Nähtävilläpito ja muutoksenhaku
Päätös on nähtävänä lupaviranomaisen verkkosivuilla https://ylupa.avi.fi. Päätökseen saa hakea valittamalla muutosta 13.1.2021 saakka.
Lisätietoja
Ympäristöylitarkastaja Maarit Saukkoriipi, puh. 0295 017 503
Ympäristöneuvos Sami Koivula, puh. 0295 017 651
Jakelu MEDIA
Pohjois-Suomi
Vesi ja ympäristö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme