Tampereen yliopisto

Ammatillisten oppilaitosten fuusiot eivät näytä saavuttavan tavoitteitaan

Jaa

Ammatillisten oppilaitosten fuusioilla tavoitellaan suurempia ja tehokkaampia oppilaitoksia. Jorma Pyyn väitöskirjan laajan pitkittäistutkimuksen mukaan toisen asteen ammatillisten oppilaitosten vuosina 2008 ja 2009 toteutuneet fuusiot eivät kuitenkaan ole onnistuneet tuottamaan hyötyjä eri sidosryhmille, kuten valtiolle, ylläpitäjille, henkilöstölle ja opiskelijoille. Hyötyjä arvioitiin etupäässä taloudelliselta näkökannalta.

Jorma Pyy tutki väitöskirjassaan suomalaisten toisen asteen ammatillisten oppilaitosten fuusioita viisi vuotta ennen ja jälkeen fuusion toteutumisen. Näin laajaa pitkittäistutkimusta ei aiemmin ole toteutettu missään maassa, vaan tutkimukset ovat olleet pääasiassa case-tutkimuksia. Myöskään ammatillisia oppilaitoksia ei ole juurikaan aiemmin tutkittu, vaan on keskitytty yliopistoihin.

Yleisesti ottaen fuusioilla on tavoiteltu suurempia ja tehokkaampia oppilaitoksia. Fuusioiden myötä oppilaitosten koko onkin luonnollisesti kasvanut, mutta tehokkuushyödyt näyttävät jääneen saavuttamatta.

Valtion maksajana tulisi saada joko samalla rahalla enemmän valmistuneita tai sama määrä valmistuneita pienemmin kustannuksin. Ylläpitäjien hyödyt tulevat opiskelijoiden määräajassa valmistumisen kautta, jolloin ylläpitäjä välttyy ylimääräisiltä kustannuksilta ja saa tulospalkkion muodossa enemmän rahoitusta. Henkilöstön hyödyt ilmenevät esimerkiksi tasaisempina työkuormina ja pysyvinä työsuhteina. Opiskelijoiden hyödyt tulevat monipuolistuneen kurssitarjonnan kautta nopeampana valmistumisena sekä työllistymisenä. Kaikki nämä liittyvät jollakin tavalla taloudellisiin hyötyihin.

– Ainoa ryhmä, jonka voidaan katsoa jollakin tavalla hyötyneen, on henkilöstö, joka on saanut pitää työpaikkansa ainakin jonkin määräajan. Valtio ei ole säästänyt tai saanut enempää valmistuneita. Myös ylläpitäjien ja opiskelijoiden hyödyt ovat jääneet saamatta. Opiskelijat eivät suorita opintojaan nopeammin, vaan jopa hitaammin kuin ei-fuusioituneissa oppilaitoksissa. Tämä johtuu paljolti vähentyneistä lähiopetuksen määristä, joilla tutkimuksen mukaan on suora yhteys kurssien suorittamisiin. Lähiopetuksen väheneminen onkin outoa, koska samaan aikaan oppilaitosten saamat valtionosuudet ovat kasvaneet – rahat on siis käytetty muuhun kuin mihin ne on tarkoitettu, Jorma Pyy kertoo.

Pyyn tutkimusaineistona olivat OPH:n VOT-tietokannan panos- ja tuotostiedot vuosilta 2004–2014, koska tänä aikana ei juurikaan tapahtunut muutoksia oppilaitosten ulkoisessa toimintaympäristössä. Lisäksi hän käytti Tilastokeskuksen sekä Sivistan tilastoja. Dataa analysoitiin monipuolisin tilastollisin menetelmin.

Jorma Pyy on työskennellyt pitkään koulutuksen parissa sekä opettajana että oppilaitosten johtotehtävissä. Hän oli 1990-luvulla mukana muodostamassa yhtä ammattikorkeakoulua Helsingissä ja myöhemmin töissä toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa fuusio toteutui 2009. Tämän fuusion toteutusta seuratessaan hänelle heräsi kiinnostus tutkia asiaa laajemminkin.

KTM, ins. Jorma Pyyn johtamisen ja talouden alaan kuuluva väitöskirja Vocational Upper Secondary Institution Mergers in Finland. Analysis on the Benefits and Beneficiaries tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 27.8.2021 klo 12 alkaen Hervannan kampuksella Festia-rakennuksen Pieni sali 1:ssä (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Jaana Sandström LUT-yliopistosta ja kustoksena professori Teemu Laine Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Pyy, puh. 040 5547981, jorma.pyy@meiliboxi.fi

Kuvat

Väittelijä Jorma Pyy. Kuva: Maaria Vesterinen
Väittelijä Jorma Pyy. Kuva: Maaria Vesterinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Laajakaistamenetelmät varmistavat sähköverkon toiminnan keskellä tuotannon ja kulutuksen murrosta23.9.2021 13:48:59 EEST | Tiedote

Nykyaikaistuva sähköverkko on keskellä murrosta, jonka taustalla on uusiutuvan sähköntuotannon ja elektroniikkapohjaisen energiankulutuksen yleistyminen. Muutos haastaa sekä sähköverkon vakaan toiminnan että sähkön laadun, sillä perinteiset stabiiliusanalyysimenetelmät eivät kykene ennustamaan haitallisia vuorovaikutuksia riittävällä tarkkuudella. Henrik Alenius esittelee väitöskirjassaan uusia menetelmiä, joita hyödyntämällä tehoelektroniikkapohjaisen tuotannon ja kulutuksen aiheuttamat haasteet voidaan ennakoida ja ratkaista.

Proteiineilla päällystetty nanoselluloosa sopii solujen 3D-viljelyyn22.9.2021 13:55:01 EEST | Tiedote

Puusta eristetyt nanoselluloosakuidut muodostavat vedessä hydrogeelin, joka on lupaava materiaali erilaisiin biologisiin sovelluksiin. Nanoselluloosa mahdollistaa kudosmaisen, solujen luonnollista ympäristöä muistuttavan ympäristön rakentamisen soluviljelyolosuhteissa. Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät yhteistyössä UPM Biomedicalsin tutkijoiden kanssa ratkaisun, jossa nanoselluloosakuituihin kiinnitetään ensin avidiini-proteiineja, jonka jälkeen materiaaliin voidaan helposti vain yhdistää biotinyloituja molekyylejä, jotka sitoutuvat kuituihin.

Suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelu vahvistuu – Tampereella SoC Hub-yhteistyön tuloksena valmistumassa piiriprototyyppi21.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston yhteisen kehitystyön tuloksena saadaan pian valmiiksi ensimmäinen piiriprototyyppi, mikä osaltaan edistää Euroopan teknologista itsenäistymistä piiriteknologiassa. Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme